Manaqish nebo manakish jsou slané pečivo oblíbené v oblasti Levanty (východní Středomoří). Moje tchyně, mistryně levantské kuchyně, mě jako první seznámila s výrobou za'atar manaqish. Jsou perfektní svačinou, předkrmem nebo dokonce pozdní snídaní!

Co přesně jsou manaqish?
Manaqish jsou téměř blízkovýchodní obdobou domácí pizzy z plochého chleba. Slovo Manaqish je zakořeněno v arabském slovese naqash, které doslova znamená vytesat nebo vyřezat. Poté, co se těsto rozválí na plocho, se konečky prstů stlačí, aby se vytvarovaly malé důlky, do kterých se posadí poleva.
Tradičně se manaqish, jako máme zde, vyrábí z menších porcí těsta, které zbyly z každodenního pečení. Klasické manaqish jsou obvykle s jednou ze tří polev: mletým jehněčím, sýrem nebo směsí koření za'atar a olivového oleje.
Jak podávat za'atar manaqish
Veganské za'atar manaqish jsou v mnoha částech Levanty nejoblíbenější. Často se podávají teplé jako snídaně s domácím sýrem labneh nebo feta, které doplňují zemitou hořkost koření za'atar. Součástí jídla jsou obvykle olivy a čerstvá zahradní zelenina - rajčata, okurky a ředkvičky.
(Nezapomeňte, že snídaňové cereálie s obsahem cukru jsou severoamerickým průmyslovým předpokladem. V mnoha částech světa je snídaně teplým, slaným jídlem).

Pokud však jejich konzumace k snídani nebo pozdnímu obědu není něco, co by vás bavilo, za'atar manaqish jsou také vhodnou odpolední svačinkou. Často je podávám vedle malých talířků mezze, jako je humus a tabouli.
Podle tohoto receptu připravíte osm manaqishů, které mají průměr asi 13 cm, takže se hodí na jedno jídlo. Pokud je však plánujete podávat jako předkrm, můžete podle stejného receptu udělat asi 12 menších manaqish.
Popis
Manaqish nebo manakish jsou slané pečivo oblíbené v oblasti Levanty (východní Středomoří). Moje tchyně, mistryně levantské kuchyně, byla ta, která mě poprvé seznámila s výrobou manaqish za'atar. Jsou perfektní svačinou, předkrmem nebo dokonce pozdní snídaní!
Složení
Pro těsto
- 236 mililitrů vlažné vody
- ½ lžičky cukru
- 2 ¼ lžičky aktivního sušeného droždí (jedno balení aktivního sušeného droždí)
- 710 mililitrů nebělené celozrnné mouky, více na poprášení
- 1 lžička soli
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje Private Reserve
Pro Za'atar Topping
- 7 až 8 lžic kvalitního koření Za'atar
- 118 mililitrů extra panenského olivového oleje Private Reserve
Podávejte s
- čerstvou zahradní zeleninou (rajčata, okurky, ředkvičky)
- Olivami
- Domácí labneh nebo sýr feta (vynechte, pokud jste vegan)
Pokyny
- V malé misce smíchejte vodu, cukr a droždí. Odstavte na 10 minut, aby se napěnilo.
- Vypracujte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej. Směs propracujte rukama. Nyní udělejte uprostřed jamku a vlijte do ní směs droždí a vody. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a hněťte 10 minut nebo dokud těsto není pružné, hladké a nelepí se (pokud se vám těsto během hnětení příliš lepí, můžete ho posypat jen malým množstvím mouky, abyste mu pomohli).
- Z těsta vytvořte kouli a vložte ji do lehce naolejované mísy. Přikryjte ho vlhkou utěrkou a umístěte na teplé místo (vhodné je uvnitř vyhřáté, ale vypnuté trouby). Necháme kynout 1 hodinu a 30 minut.
- Těsto propracujte. Krátce prohněteme a vytvarujeme 8 malých kuliček. Uložíme je na lehce pomoučněnou plochu, znovu přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.
- Připravte si polevu ze za'ataru. Zatímco těsto kyne, smíchejte v míse koření za'atar a olivový olej.
- Předehřejte troubu na 204 °C. Během zahřívání vložte do trouby velký plech na pečení.
- Vytvořte za'atar manaqish. Lehce potřete vyhřátý plech olejem a postavte jej do své blízkosti. Těsto zploštěte na malé disky o průměru asi 13 cm. Špičkami prstů udělejte do disků zářezy a do středu každého disku přidejte asi 1 polévkovou lžíci polevy za'atar, kolem nechte úzký pruh. Uspořádejte disky na připravený olejem vymazaný plech (v případě potřeby použijte dva plechy, manakiš netlačte).
- Pečeme v troubě vyhřáté na 204 °C 7 až 8 minut nebo dokud těsto na dně a okrajích mírně nezhnědne (poleva za'atar zůstane v tomto okamžiku tekutá). Odstavte z ohně a nechte asi 5 minut odstát, poleva oschne a usadí se v těstě.
- Za'atar manaqish podávejte teplý nebo při pokojové teplotě s různými druhy zeleniny, olivami, sýrem feta nebo domácím labnehem.
Vyzkoušejte tyto vynikající recepty: