Blízkovýchodní plněné lilky recept

Blízkovýchodní plněný lilek s kořeněným mletým hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky. Tento vydatný pokrm z lilku může být samostatným jídlem s přílohou v podobě salátu a ohřátého pita chleba. Šejk Mahší je titul, který se uděluje hlavě kmene nebo domácnosti - někomu, kdo má vyšší moudrost a vážnost.

Blízkovýchodní plněné lilky s kořeněným mletým hovězím masem, bulgurem a piniovými oříšky. Tento vydatný pokrm z lilku může být samostatným jídlem s přílohou v podobě salátu a ohřátého pita chleba. Nebude však na škodu podávat ho jako přílohu při zvláštních příležitostech!

V mnoha částech Blízkého východu se tento plněný pokrm z lilku označuje jako Sheikh Mahshi, což znamená "plněný po šejkovsku".

Šejk je titul udělovaný hlavě kmene nebo domácnosti - někomu, kdo má vyšší moudrost a vážnost. Co to má společného s plněným lilkem?

Středomořský plněný lilek | Středomořská jídla. Toto je recept na plněné lilky, který musíte vyzkoušet. Pečené lilky plněné voňavou kořeněnou směsí masa, bulguru a piniových oříšků. Tak dobré! Celý recept najdete na webu TheMediterraneanDish.com.

Tento konkrétní recept na plněný lilek je považován za hvězdu všech plněných jídel. Je to jídlo, které je často vyhrazeno pro vzácné hosty, je tak delikátní a chutné, že je považováno za "vhodné pro šejka".

Co podávat s plněným lilkem Sheik Mahshi

Tento plněný lilek můžete podávat jako přílohu, ale obstojí i zcela samostatně jako jednohubka. Hotové lilky ráda přelévám trochou omáčky, například pikantním zhougem nebo domácí omáčkou Tzatziki. I obyčejný jogurt dobře doplní šťavnatý plněný lilek. Stačí jen teplý pita chléb a čerstvý pikantní salát, například fattoush, jednoduchý sekaný salát nebo třeba tento bylinkový rajčatový salát.

Popis

Hvězdný recept na plněné lilky s blízkovýchodním nádechem. Pečený lilek plněný voňavou směsí kořeněného masa, jemného bulguru a piniových oříšků.

Ingredience

  • 2 velké lilky, zbavené stonků, rozpůlené
  • Sůl
  • Extra panenský olivový olej Private Reserve
  • 1 středně velká žlutá cibule, nadrobno nakrájená (asi 118 mililitru nadrobno nakrájené žluté cibule)
  • 2 velké stroužky česneku, nasekané
  • 0.3 kg libového mletého hovězího masa (můžete použít i mleté krůtí nebo jehněčí maso)
  • 1 lžička mletého nového koření, rozdělená
  • 1 lžička mleté skořice, rozdělená
  • 59 ml extra jemného bulguru namočeného na 10 minut do 59 ml horké vody a poté scezeného (bulgur musí být extra jemný)
  • 118 mililitrů nasekané čerstvé petrželky
  • 59 mililitrů opražených piniových oříšků
  • 1 420 gramová plechovka rajčatové omáčky
  • 236 mililitrů vody
  • 1 červená cibule nakrájená na kolečka

Návrhy na zálivku (nepovinné)

  • Domácí zhougové pesto viz recept
  • Domácí řecké tzatziki, viz recept
  • Obyčejný jogurt

Návod:

  1. Předehřejte troubu na 218 °C.
  2. Lilek položte dužinou nahoru na velký plech. Dužinu posypeme solí a odložíme na 20 minut, aby lilek "vypotřeboval" hořkou šťávu. Nad dřezem lilek jemně vymačkejte, abyste z něj získali hořkou šťávu. Otřete do sucha.
  3. Plech na pečení vyložte fólií a lehce potřete olejem. Do dužiny lilku vyřízněte 3 zářezy nebo mělké čáry a poté ji hojně potřete olivovým olejem. Položte na připravený plech dužinou dolů. Povrch pokapejte dalším extra panenským olivovým olejem. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut nebo dokud dužina nezměkne a není silně propečená (ale ne spálená).
  4. Zatímco se lilek peče, připravte masovou nádivku. Ve velké těžké pánvi rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje. Přidejte mleté hovězí maso, cibuli a česnek. Hovězí směs opékejte na středním plameni, dokud nebude zcela propečená. Masovou směs ochuťte solí a pepřem, ½ lžičkou nového koření a ½ lžičkou mleté skořice. Odstavte z ohně. Vymačkejte z bulguru přebytečnou vodu a přidejte ho k masové směsi. Přidejte nasekanou petrželku a piniové oříšky. Směs důkladně promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby upravte sůl (nepřeceňujte ji, zejména pokud později použijete osolenou rajčatovou omáčku).
  5. Když je lilek hotový, vyjměte ho z trouby a krátce odstavte. Snižte teplotu v troubě na 191 °C.
  6. V malé misce smíchejte rajčatovou omáčku, vodu a zbytek skořice a nového koření.
  7. Na dno zapékací misky, jako je tato, polož plátky červené cibule; na ně navrstvěte ½ směsi rajčatové omáčky. Navrch naaranžujte opečený lilek.
  8. Hřbetem lžíce jemně zatlačte dužinu lilku dolů, aby se uvolnilo místo pro masovou náplň. Lžící masové nádivky naplňte vytvořené dutiny v lilku. Navrch dejte zbytek směsi rajčatové omáčky.
  9. Zapékací misku zakryjte fólií. Pečte v troubě vyhřáté na 191 °C 20 až 25 minut.
  10. Podávejte teplé posypané podle vlastního výběru Zhougem, řeckým Tzataziki nebo obyčejným jogurtem. Nezapomeňte na teplý pita chléb nebo křupavý chléb podle vlastního výběru, abyste mohli dobrotu nasát!

Recept na středomořské plněné lilky | The Mediterranean Dish. Tohle je hvězdný recept na plněné lilky, který musíte vyzkoušet. Pečené lilky plněné voňavou kořeněnou směsí masa, bulguru a piniových oříšků. Tak dobré! Celý recept najdete na webu TheMediterraneanDish.com.