Guláš z kuřecího masa - zdravý dušený kuřecí pokrm se středomořskou příchutí

Tento dušený kuřecí steak z jednoho hrnce je navržen tak, aby uspokojil vaše chuťové pohárky a zanechal ve vás dobrý pocit ve všech možných ohledech. Tento guláš překypuje nakrájenou zeleninou a výraznými chutěmi, jako je česnek, oregano a tymián, navíc s kapkou bílého vinného octa pro rozjasnění a vyvážení. Podávejte ho s bochníkem oblíbeného křupavého chleba nebo na lůžku z kuskusu či oblíbených obilovin.

Tento dušený kuřecí pokrm z jednoho hrnce je navržen tak, aby uspokojil vaše chuťové pohárky a zanechal ve vás dobrý pocit ve všech možných ohledech! Tento guláš připravený ve středomořském stylu je plný nakrájené zeleniny a výrazných chutí, jako je česnek, oregano a tymián, a navíc je doplněn trochou bílého vinného octa, aby byl jasný a vyvážený. Podávejte ho s bochníkem oblíbeného křupavého chleba nebo na lůžku z kuskusu či oblíbených obilovin. Toto jídlo je ještě lepší druhý den... a ano, dušené kuře můžete zmrazit!

Podívejte se na mé tipy a na video níže, jak ho připravit.

Dušené kuře na středomořský způsob podávané v modré misce

Když klesne teplota, všichni máme chuť na něco útulného, chutného a výživného najednou. Takže já možná začnu své dny banánovým koktejlem s tahini plným bílkovin, ale určitě je zakončím dušeným masem... třeba tímto dušeným kuřecím masem.

Co se týče kuřecích polévek, víte, jak moc mám ráda avoglemono, ale dnešní recept se mu přímo vyrovná. Tenhle si můžete představit spíš jako dušená kuřecí stehna s trochou italského nádechu. A po každém soustu si budete chtít přidat.

Jedná se o recept na zdravé dušené kuřecí maso s vrstvami nakrájené zeleniny, rajčat a velkým množstvím středomořského aroma, jako je oregano, tymián a koriandr. A řeknu vám, že nepodceňujte kapku bílého vinného octa, kterou do něj vmícháte na závěr! Tato trocha kyseliny je tajnou přísadou, která tomuto vydatnému dušenému masu dodá jas a rovnováhu, aniž by mu ukradla hlavní roli.

Pojďme se pustit do dnešních ingrediencí na dušené kuře a pochopíte, proč je jiné a proč tolik stojí za vyzkoušení...

Ingredience

  • Extra panenský olivový olej. Na začátku tohoto guláše (a téměř vždy volím tuk) je trocha dobrého extra panenského olivového oleje, na kterém osmahneme zeleninu a aromatické koření.
  • Kuřecí maso. To je samozřejmě hlavní ingrediencí guláše; budete ho zde potřebovat asi 0.7 kg. Abychom si vše mimořádně usnadnili, používám kuřecí stehna bez kůže a kostí, která se vždy povedou pěkně křehká a bez větší námahy. Můžete použít i kuřecí prsa, pokud jim dáváte přednost.
  • Zelenina. Cibule a česnek jsou pro mě vždycky nutností pro chuť. Dále se snažím používat zeleninu různých barev a struktury. Tentokrát jsem použila mrkev, cuketu, brambory a červenou papriku. Ale opět, klidně použijte to, co máte po ruce. Tip: Nakrájejte zeleninu na malé kousky, aby se rychle a rovnoměrně uvařila.
  • Rajčata. Rád používám velkou plechovku celých rajčat San Marzano, která jsou intenzivní, mírně sladší a nabízejí jemnou kyselost, která vyváží tento vydatný guláš. Pokud rajčata San Marzano nemáte k dispozici, budou se hodit jakákoli kvalitní konzervovaná celá rajčata, která máte rádi.
  • Tekutina. Mám ráda guláš spíše hustší a hutnější, takže mi stačí 473 mililitrů kuřecího vývaru.
  • Bylinky a koření. Čerstvý tymián, sušené oregano a po 1 lžičce papriky a koriandru. Na závěr se vmíchá dobrý šálek petrželky pro svěží barvu.
  • Kyselina. Jen 1 lžíce bílého vinného octa se vmíchá úplně nakonec. A věřte mi, že ho nechcete vynechat. A pokud nemáte bílý vinný ocet, můžete vymačkat trochu citronové šťávy pro vyvážení a trochu jasu.
Ingredience na přípravu dušeného kuřecího masa

Jak připravit dušené kuře od základu?

Guláš z kuřecích stehen snadno připravíte na sporáku. A protože se vše bude vařit dohromady v jednom hrnci, určitě použijte velký holandský pekáč nebo hrnec s poklicí (ve videu níže jsem použila tento 5.6 litrový hrnec). Zde je návod na přípravu (recept vhodný k vytištění níže):

  • Kuře opečte
    Nejprve kuře z obou stran osolte košer solí a opepřete černým pepřem. V hrnci rozehřejte asi 2 lžíce extra panenského olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte kuře a opečte ho z jedné strany, dokud pěkně nezhnědne, pak ho otočte a opečte i z druhé strany (bude to trvat asi 6 až 8 minut). Kuře prozatím přendejte na vedlejší talíř nebo tác.opečená kuřecí stehna
  • Sau té zeleninu
    Ve stejném hrnci uvařte cibuli, česnek, mrkev, papriku, cuketu a rajčata. V případě potřeby přidejte ještě trochu extra panenského olivového oleje a zeleninu vařte na středně vysoké teplotě za pravidelného promíchávání. Dochuťte ji košer solí, černým pepřem a přidejte po 1 lžičce papriky, koriandru a suchého oregana. Vařte, dokud zelenina trochu nezměkne (asi dalších 8 minut).v hrnci orestovaná zelenina
  • Přidejte tekutinu
    Protože se jedná o dušený pokrm, potřebujeme trochu tekutiny! Nyní přidáme několik celých rajčat z plechovky (rozbijte je dřevěnou lžící, aby se uvolnila šťáva). Přidáme 473 mililitrů kuřecího vývaru a pár snítek tymiánu. Přiveďte tuto party k varu.
  • Přidejte kuřecí maso a vařte
    Nyní kuře uhnízděte v chutné, husté tekutině. Vařte na silném plameni 5 minut, pak zmírněte teplotu na středně nízkou a hrnec přiklopte jen částečně (nechte trochu otvoru, aby mohl guláš dýchat). Nechte dusit 30 minut, dokud se všechna zelenina neuvaří a kuře nebude na padrť měkké!dušené kuře v hrnci
  • Přidejte závěrečné úpravy a podávejte
    Když je guláš zcela uvařený, vypněte oheň a odstraňte větvičky tymiánu. Vmíchejte 1 lžíci bílého vinného octa (věřte mi, že dodá dostatečnou pikantnost, aby vyvážil veškerou chuť) a 236 mililitru nasekané čerstvé petrželky. Přendejte do servírovacích misek a vychutnejte si!

Dušené kuřecí maso v hrnci

Přiznám se, že svůj hrnec více využívám, když jde o něco takového, jako je dušené hovězí maso, které vyžaduje mnohem více času na přípravu. Ale pokud chcete tento recept na dušené kuře připravit v pomalém hrnci, rozhodně můžete. Uděláte to takto:

  • Nejprve kuře opečte (tuto část provedete na sporáku s trochou olivového oleje na pánvi, přesně jak je popsáno v receptu).
  • Osmahnuté kuře přendejte na dno velkého pomalého hrnce a přidejte nakrájenou zeleninu, koření, tymián a trochu košer soli a černého pepře. Přidejte rajčata a kuřecí vývar.
  • Pomalý hrnec přikryjte a vařte na nízkém stupni 5 až 6 hodin NEBO na vysokém stupni 3 až 4 hodiny nebo dokud není kuře uvařené a měkké.
  • Vmíchejte bílý vinný ocet a čerstvou petrželku. Podávejte!
dušené kuře podávané v míse s přídavkem drcených vloček červené papriky

Co k němu podávat?

Krása takového dušeného masa z jednoho hrnce spočívá v tom, že k němu opravdu nemusíte přidávat nic dalšího. Dušené kuře můžete podávat v miskách jen s přílohou oblíbeného křupavého chleba, nebo pokud máte 10 minut času, připravte si kuskus, který poslouží jako podklad pro omáčku z dušeného masa. Velký salát na začátek jídla není nikdy špatný nápad.

Lze zmrazit dušené kuře?

Ano! Tento recept na dušené kuře se dobře mrazí. Nejprve nechte guláš zcela vychladnout a poté jej přendejte do nádob vhodných k zamrazení (nezapomeňte nechat trochu místa v horní části nádoby). Přes noc ho nechte rozmrazit v lednici a poté ho na mírném ohni prohřejte (možná bude potřeba přidat trochu více tekutiny, aby se znovu ohřál). Chcete posunout svou hru na dušené kuře na vyšší úroveň? Tento recept na fešandžán musíte vyzkoušet! Dušené kuře s perským nádechem.

Plechová pánev

, ve středomořském stylu

s rajčatovým pestem

Složení

  • 0.7 kg kuřecích stehen bez kůže (8 stehen)
  • Kosher sůl a černý pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku mletého
  • 2 mrkve nakrájené nadrobno
  • 1 červená paprika nakrájená nadrobno
  • 1 cuketa nakrájená na malé kostičky
  • 1 brambora nakrájená na malé kostičky
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička suchého oregana
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 28 konzerv celých rajčat San Marzano (nebo jakýchkoli kvalitních konzervovaných celých rajčat, která máte rádi)
  • 473 mililitrů kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 236 mililitrů nasekané čerstvé petrželky

Pokyny

  • Kuře osušte a z obou stran osolte a opepřete.
  • V holandské troubě nebo ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje na středně vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Přidejte kuře a opečte ho z obou stran (asi 6 až 8 minut). Kuře vyjměte a prozatím ho odložte na talíř.
  • Do stejné holandské trouby přidejte cibuli, česnek, mrkev, papriku, cuketu a brambory. Dochuťte je košer solí a černým pepřem. Přidejte koření. Promíchejte a za občasného míchání vařte na středním plameni, dokud zelenina trochu nezměkne, asi 7 až 8 minut (ráda ji nechávám také trochu zuhelnatět).
  • Přidejte rajčata a dřevěnou lžící je rozbijte. Přidejte kuřecí vývar a tymiánové prameny. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Přidejte kuřecí maso zpět a vařte na silném ohni 5 minut, poté snižte teplotu na středně nízkou a holandskou troubu částečně přiklopte. Nechte kuře dusit na středně nízkém ohni po dobu 30 minut.
  • Vypněte ohřev. Vyjměte větvičky tymiánu. Vmíchejte bílý vinný ocet a čerstvou petrželku a podávejte.