Pouliční kukuřice Nachos - jednoduchý, snadný a chutný recept

Mexická pouliční kukuřice, známá také jako elote, je v dnešní době velmi populární. Součástí nachos jsou tortillové chipsy, tavený sýr nějakého druhu a zálivky. Problémem mnoha receptů na nacho je to, že pokud zapékáte chipsy s polevou, chipsy se rychle rozmočí.

Mexická pouliční kukuřice, známá také jako "elote", je v dnešní době oblíbená z jednoho důvodu. Grilovaná kukuřice na klasu, politá majonézovou omáčkou se zakysanou smetanou, posypaná cotií a chilli? Ano, prosím!

A co takhle všechny ty geniální lahůdky pouliční kukuřice v podobě pouličních kukuřičných nachos?

Od té doby, co jsem nedávno u kamarádky jedla elote, sním o tom, jak zachytím její chuť jako zálivku na sýrové nachos. A přátelé, myslím, že tu máme něco dobrého.

Součástí nachos jsou tortillové chipsy, nějaký tavený sýr a zálivky. Problémem mnoha receptů na nacho je to, že pokud zapékáte chipsy s polevou, chipsy se rychle rozmočí.

Abych tomu zabránila, rozhodla jsem se opéct hranolky zvlášť a pak je jen přelít sýrovou omáčkou a těsně před podáváním doplnit polevou. Tímto způsobem zůstanou hranolky křupavé a nespadnou, když se je snažíte zvednout.

Sýrová omáčka musela být krémová a jemná. Krémová, aby se snadno nalévala, a jemná, aby nerušila chuť pouliční kukuřice.

Udělala jsem tedy sýrovou omáčku z Monterey Jacku, smetany, mléka a trochy kukuřičného škrobu, aby se nesrazila. Vaří se to ve dvojitém kotli na plotně, aby se omáčka nepřipálila nebo neoddělila.

A co se týče kukuřice? Kukuřici na klasu si samozřejmě můžete ugrilovat a pak z ní vyjmout jádra.

Mně se ale kvůli nachos nechtělo rozpalovat gril, takže používám mražená kukuřičná zrna, která ještě zmražená opékám (tip z America's Test Kitchen) na litinové pánvi na vysokém ohni. Tak se nám trochu opečou. Pro pálivost a kouřovou příchuť používám mleté chilli papričky chipotle.

Tohle není věc, kterou si můžete připravit předem. Nicméně, pokud k vám přijdou lidé na party v den zápasu? Tohle by bylo ideální. Dobrou chuť!

Složení

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 0.5 kg mražené kukuřice (asi 710 mililitrů ), ještě zmražené
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 1 ( 392 gramů ) sáček tortillových chipsů s nízkým obsahem soli
  • 0.5 kg sýra Monterey Jack, nastrouhaného (nekupujte předem nastrouhaný, nebude se správně rozpouštět)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 118 mililitru smetany
  • 118 mililitrů mléka
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 59 mililitrů nadrobeného sýra cotija (můžete nahradit nadrobenou fetou)
  • 1/8 čajové lžičky mletého chilli chipotle (můžete použít běžné mleté chilli nebo uzenou papriku)
  • 2 polévkové lžíce mexické cremy nebo 2 polévkové lžíce zakysané smetany, které byly mírně zředěny vodou
  • 1/2 limetky nakrájené na plátky
  • 2 lžíce nasekaného koriandru

Postup

  1. Kukuřici osmahněte a poté smíchejte s majonézou: Na velké litinové pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu. Když se z oleje téměř kouří, přidejte na pánev polovinu mražené kukuřice (nerozmrazené). Rozprostřete ji na pánev a nechte ji opéct. Občas promíchejte, dokud většina kukuřičných zrn alespoň z jedné strany trochu nezhnědne. Že je kukuřice hotová, poznáte podle toho, že některá zrnka začnou "praskat". Vyjměte kukuřici z pánve do mísy a zopakujte to se zbývajícími zmraženými kukuřičnými zrny. Kukuřici smíchejte s majonézou a dejte stranou.mexican-street-corn-nachos-methodmexican-street-corn-nachos-method
  2. Opečte tortillové chipsy: Předehřejte troubu na 177 °C . Tortillové chipsy rozložte na velký plech a vložte je na 10 minut do trouby, dokud lehce nezhnědnou.mexican-street-corn-nachos-method
  3. Připravte si sýrovou omáčku: Zatímco se tortillové chipsy opékají, připravte sýrovou omáčku. Připravte dvojitý kotel s 2.5 cm vody ve spodní nádobě. Pokud nemáte dvojitý kotel, dejte 2.5 cm vody do malého hrnce a nad něj umístěte kovovou misku tak, aby pára z vroucí vody dole ohřívala dno misky. Nedovolte, aby se mísa dotýkala vody. Do horní misky nebo misky dvojitého kotle vložte nastrouhaný sýr monterey jack. Smíchejte ho s kukuřičným škrobem. Přilijte smetanu a mléko (pokud chcete, můžete použít 0.5 a půl). Přidejte prolisovaný česnek. Zahřejte vodu ve dvojitém kotli do varu. Za občasného míchání nechte sýr jemně rozpustit, dokud není omáčka hladká.mexican-street-corn-nachos-methodmexican-street-corn-nachos-method
  4. Sestavte nachos: Jakmile jsou tortillové chipsy lehce opečené, vyjměte je z trouby. Přendejte je na velký servírovací talíř. Chipsy přelijte sýrovou omáčkou. Povrch posypte opečenou kukuřicí. Posypte drobky sýra cotija. Posypte chilli papričkou chipotle. Pokapejte smetanou nebo zředěnou zakysanou smetanou. Posypte koriandrem. Pokropte trochou limetkové šťávy a ihned podávejte s limetkovými klínky.mexican-street-corn-nachos-methodmexican-street-corn-nachos-method

Mexický pouliční kukuřičný salát z pohledu z Velkého ostrova