Jak připravit vietnamské závitky s hovězím masem a bylinkami

Salátové a bylinkové závitky plněné dobře ochucenými grilovanými kousky jsou kvintesencí vietnamské kuchyně. Nejlepší chuti dosáhnete, když použijete kvalitní mleté hovězí maso, ze kterého se připravují vynikající hamburgery. Použijte sušené kulaté rýžové nudle (maifun) z asijského oddělení supermarketu.

Příprava salátových a bylinkových obalů naplněných dobře ochucenými grilovanými kousky je typickým vietnamským způsobem stravování. Je to zábavné a zdravé.

Trvalo mi mnoho pokusů, než se mi podařilo vykouzlit chuť betelových listů tím, že jsem maso ochutila kari (moje oblíbená směs je značky Sun), rybí omáčkou, ústřicovou omáčkou a černým pepřem. Piper sarmensotum patří do čeledi pepřovníkovitých, proto jsem do hovězího masa přidal velké množství černého pepře.

Vietnamská jídla se často konzumují se spoustou syrové zeleniny a bylinek, které jim dodávají texturu, chuť a fytochemické látky. S každým salátovým wrapem si můžete pohrát a sestavit si ho tak, abyste si přizpůsobili chutě podle svých představ!

Jak připravit salátové závitky s hovězím masem uvařte placičky

Nakupte mleté hovězí maso na tyto wrapy

Abyste dosáhli nejlepší chuti, použijte kvalitní mleté hovězí maso, takové, ze kterého připravíte vynikající hamburgery. Tento recept ráda připravuji z hovězího masa krmeného trávou, které může být drahé, ale nepotřebujete ho mnoho. Pokud chcete, zkuste hovězí maso nahradit mletým jehněčím nebo vepřovým.

Voda masovou směs hydratuje, aby nebyla suchá, a arašídy jí dodají texturu. Pokud jste na arašídy alergičtí, zvažte kešu oříšky, které jsou ve Vietnamu také oblíbené.

Asijské salátové závitky s hovězím masem

Jak připravit omáčku Nuoc Cham

Všudypřítomnou vietnamskou omáčku nước chấm připravuji už desítky let, ale stále ji připravuji postupně, abych vyladil její chuť. Podobně jako při přípravě vinaigrette - ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat.

Postupuj podle tohoto receptu a pak si vytvoř vlastní recept. U volitelných přídavků zvolte chilli pro pálivost, česnek pro ostrost a/nebo mrkev pro texturu.

Pro přípravu nước chấm smíchej cukr, vodu a rybí omáčku, aby vznikl základ, ale vynechej limetkovou šťávu (ta omáčku otupí a při delším působení může lehce zhořknout). Uchovávejte v chladničce až dva týdny. Na závěr přidejte limetkovou šťávu, ocet (pokud používáte) a libovolné přísady. (Pokud používáte nước chấm hodně, připravte dvojitou dávku.)

Pro vegetariánský nước chấm smíchej zaokrouhlenou 1/2 lžičky jemné mořské soli, 3 lžíce baleného světle hnědého cukru (nebo 4 až 5 lžic javorového sirupu) a 3 lžíce limetkové šťávy. Ochutnejte a pro doplnění přidejte sladidlo nebo až 1 lžičku neochuceného japonského rýžového octa. Před podáváním přidejte 156 mililitru vlažné vody a 1 1/2 lžičky sójové omáčky a dochuťte případnými přísadami.

Vietnamské salátové závitky

Nejlepší rýžové nudle ke koupi

Sušené kulaté rýžové nudle (maifun) nakupujte v asijském oddělení supermarketu. Hledej takové, které jsou velké asi jako těstoviny s andělskými vlasy.

Pokud je nemáte k dispozici, podívejte se do sekce bezlepkových těstovin, kde najdete capellini vyrobené výhradně z rýže, například značky Jovial. (Když se do nich přimíchají jiné obiloviny, jejich chuť není pro vietnamská jídla dobrá.)

Pokud jde o vaření nudlí, japonské a několik čínských nudlových firem má přesné návody na vaření, ale většina výrobců je nemá. Nudle jsou navíc vyráběny pro vícenásobné použití. Vydej se na cestu a posuď dobu a propečenost sám podle mého postupu v návodu. Budete lepšími kuchaři.

Tipy pro snadnou přípravu

Zde je několik tipů, jak přípravu urychlit:

Jak připravit salátové závitky s hovězím masem

Jak servírovat salátové závitky

Hovězí placičky spojíme se zeleninou a rýžovými nudlemi a připravíme si tak jídlo o jedné porci. Pokud chcete, můžete nudle vynechat a připravit si tak jídlo s nízkým obsahem sacharidů.

Z tohoto receptu vyjde 24 placiček, což je zhruba 168 g masa na osobu. Pokud se vám to zdá jako příliš mnoho jídla, nechte si zbytky na později nebo pozvěte pár lidí a uvařte další nudle a přidejte více zeleniny.

Nebo si připravte hovězí rýžové misky!

Místo salátových obalů si udělej grilované hovězí rýžové misky s vůní kari! Jednoduše nakrájej salát na nudličky, nahrubo nasekej bylinky a vlož je do polévkových misek. Přidejte uvařenou rýži pokojové teploty nebo mírně teplou (asi 177 mililitru na misku) a uvařené hovězí placičky, pak je pokapejte omáčkou. Jezte vidličkou a lžící.

Toto je univerzální recept, který můžeš využít mnoha směry.

Hledáte další vietnamské recepty?

Složení

Na hovězí placičky:

  • 78 ml nesolených pražených arašídů nebo kešu oříšků, jemně nasekaných
  • 3 střední zelené cibule, bílá a zelená část, jemně nasekané
  • 1 polévková lžíce kari v madrasovém stylu (nejlépe značky Sun)
  • 3/4 čajové lžičky nově mletého černého pepře
  • 3 lžíce vody
  • 1 polévková lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 0.7 kg mletého hovězího masa (asi 85 % libového)

Na nuoc cham:

  • 2 až 2 1/2 lžíce cukru nebo 3 až 4 lžíce javorového sirupu
  • 3 až 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 118 mililitru teplé vody nebo podle potřeby
  • 2 lžičky neochuceného japonského rýžového octa (nepovinné)
  • 3 až 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 nebo 2 thajské chilli papričky nebo chilli papričky serrano, nakrájené na tenké plátky (semínka ponechte neporušená); nebo 2 až 3 lžičky chilli česnekové omáčky nebo sambal oelek, volitelně
  • 1 velký stroužek česneku, mletý, volitelně
  • 1/2 malé mrkve, nakrájené na tenké nudličky nebo nahrubo nastrouhané, nepovinně

Na salátové závitky s hovězím masem na kari:

  • 168 g malých sušených kulatých rýžových nudlí (maifun) nebo 224 g sušených rýžových capellini nebo tenkých špaget.
  • Listy z 1 velké hlávky měkkého listového salátu (např. máslového, bostonského nebo červeného či zeleného)
  • 6 až 8 huňatých snítek čerstvé máty nebo bazalky
  • 12 snítek čerstvého koriandru

Nepovinné přísady:

  • 1 nebo 2 thajské chilli papričky nebo chilli papričky serrano nakrájené na tenké plátky (semínka ponechte neporušená); nebo 2 až 3 lžičky chilli česnekové omáčky nebo sambal oelek
  • 1 velký stroužek česneku, mletý
  • 1/2 malé mrkve nakrájené na tenké sirky nebo nahrubo nastrouhané

Postup

  1. Vytvarujeme placičky: Ve středně velké míse smícháme Přidejte hovězí maso a promíchejte prsty. (Pokud nevaříte hned, přikryjte a nechte v chladničce až 24 hodin.) Vytvarujte 24 placiček, z nichž každá je široká 5.1 cm a silná 1.3 cm. Odložte stranou.Vietnamské salátové závitky tvarujeme do placičekVietnamské salátové závitky s hovězím masem stočíme do placičekJak připravit salátové závitky s hovězím masem z placiček
  2. Připrav nuoc cham: V malé misce smíchej 2 lžíce cukru (nebo 3 lžíce javorového sirupu), 3 lžíce limetkové šťávy a vodu. Limetku ochutnejte a v případě potřeby přidejte zbývající 1 1/2 lžičky cukru (nebo 1 lžíci javorového sirupu) a/nebo 1 lžíci limetkové šťávy; pokud to přeženete, zřeďte ji vodou. Pokud se objeví nepříjemný trpký nádech, přidejte ocet, abyste chuť upravili. Do misky přidejte rybí omáčku; kolik jí použijete, záleží na značce a vaší chuti. Snažte se o odvážný, výrazný závěr, který je trochu odvážný. (Mějte na paměti, že tato omáčka obvykle obléká pokrmy, které obsahují neslané přísady, jako je salát a bylinky, které budou potřebovat další chuťové zvýraznění). V případě potřeby přidejte chilli, česnek a/nebo mrkev. (Pokud jsou strávníci citliví na pálivost chilli papriček, nabídněte jim je stranou.) Omáčka může stát při pokojové teplotě až 8 hodin až do podávání.Vietnamské salátové závitky tvoří nuoc cham
  3. Uvařte nudle: Přiveď k varu velký hrnec neosolené vody, přidej nudle a znovu přiveď k varu. Uvařte je do měkka (návod na obalu často nepomáhá, proto je vyzkoušejte - může to trvat 2 až 8 minut), slijte, propláchněte vodou, znovu slijte a nechte 5 minut vychladnout. Protože jsou nudle těžkopádné, naaranžujte je na talíř nebo do mělké mísy jako hnízda o průměru 5.1 cm. Položte je na stůl spolu s omáčkou, salátem a čerstvými bylinkami.Salátové závitky s hovězím masem tvoříme z nudlíJak připravit salátové závitky s hovězím masem
  4. Uvař placičky: Lehce naolejuj litinovou grilovací pánev (nebo lehce natři olejem těžkou pánev) a postav ji na středně silný oheň. Po částech přidávej hovězí maso a smaž 4 až 5 minut, v polovině otáčej, dokud není středně až středně propečené. (Obvykle se nejí středně propečené, ale pokud chcete, můžete vařit kratší dobu.) Přendejte na talíř a nechte několik minut vychladnout.Jak připravit salátové závitky s hovězím masem uvařte placičky
  5. Placičky podávejte: Nechte strávníky vytvořit salátové závitky s bylinkami, nudlemi a hovězím masem. Pro snadnější konzumaci můžeš každou placičku rozlomit nebo nakrájet na několik kousků. Omáčku nachystej na stůl, aby si strávníci mohli pomoci sami, nebo ji před podáváním rozděl do malých misek. Ponořte se do omáčky a jezte.Jak připravit salátové závitky s hovězím masem