Veganský recept na dušenou cizrnu - zdravý veganský guláš

Moje rodina miluje marocké dušené jehněčí, ale tento veganský cizrnový guláš je skvělý způsob, jak si vychutnat pohodu těchto teplých chutí i bez masa. Teplá středomořská směs koření hluboce ochutí tuto uklidňující veganskou dušenou cizrnu tóny kmínu, skořice a kurkumy. Podávejte ho na rychle uvařeném kuskusu nebo rýži.

Oblíbená cizrnová polévka mé rodiny je vydatný veganský guláš s pečeným květákem, mrkví a rajčaty. Teplá středomořská směs koření hluboce ochutí tuto uklidňující veganskou dušenou cizrnu tóny kmínu, skořice a kurkumy!

Podávejte ho na rychle uvařeném kuskusu nebo rýži. A když už nic jiného, vezměte si svůj oblíbený křupavý chléb, abyste mohli všechnu tu dobrotu nasát! Nezapomeňte si přečíst můj návod krok za krokem a důležité rady.

Dušený květák s cizrnou

Dušený květák a cizrna

Dušený květák s cizrnou je přesně ten typ, který severoafrické babičky házely do hliněného hrnce a hodiny pekly, dokud se každá zelenina nerozplynula chutí a dobrotou.

Nemusíte se bát! Dnešní recept na dušenou cizrnu trvá od začátku do konce jen něco málo přes hodinu a výsledek je stejně vydatný, lahodný a hluboce aromatický.

Podstata: Cizrna plná bílkovin se kombinuje s rychle opečeným květákem, sladkou mrkví a rajčaty a ochucuje se výraznou směsí středomořského koření, kterou tvoří kurkuma, kmín, skořice, koriandr, sladká paprika a špetka kardamomu.

Vím, že vás při té kombinaci koření napadá teplá, hluboce aromatická marocká dušená cizrna, něco jako tagine - jste na správné stopě!

Moje rodina miluje marocké dušené jehněčí, ale tento veganský cizrnový guláš je skvělý způsob, jak si vychutnat pohodu těchto teplých chutí i bez masa.

Dušená cizrna s květákem a mrkví, podávaná v jídelních miskách

Složení:

K přípravě tohoto receptu na dušenou cizrnu potřebujete následující ingredience

- Směs koření: odvážná a hřejivá kombinace mleté kurkumy, kmínu, skořice, koriandru, sladké papriky a špetky kardamonu. Ráda koření před použitím na zeleninu a dušené maso spojuji v misce, aby se chutě rovnoměrně rozložily (koření je k dostání v našem internetovém obchodě zde).

- Zelenina: Květák a sladká mrkev jsou hvězdami vydatné zeleniny v tomto guláši. Abychom získali náskok a vykouzlili přirozenou sladkost mrkve a květáku, opékáme je na prudkém ohni asi 25 minut (poté, co nasáknou trochou směsi koření.) Cibule a česnek přijdou na řadu později, aby guláš nastartovaly.

- Cizrna: Pro úsporu času zde můžete bezpodmínečně použít cizrnu z konzervy. Je chutná a plná výživných látek. Jen ji před použitím dobře propláchněte a nechte okapat. (Cizrna z konzervy mi nikdy nedojde, protože kromě humusu existuje tolik způsobů, jak ji použít!)

- Rajčata: pořádné množství kousků konzervovaných rajčat dodá tomuto guláši potřebnou tekutinu a zároveň umami a hloubku.

- Příloha: na závěr tohoto krásného guláše posypte čerstvou petrželkou a opraženými ořechy (hodí se buď plátky mandlí, nebo piniové oříšky, které můžete opéct na plotně s trochou extra panenského olivového oleje). Ořechy nejsou povinné, ale dodají masu strukturu a vítanou oříškovou chuť.

Dušená cizrna s květákem a mrkví, podávaná v jídelních miskách

Jak připravit dušenou cizrnu: Krok za krokem:

Krok 1: Opečte květák a mrkev

Zvyšte teplotu trouby na 246 °C. Kousky květáku a mrkve promíchejte se solí, pepřem a asi více než polovinou směsi koření ( kurkuma, kmín, skořice, koriandr, sladká paprika a špetka kardamomu). K tomu, aby byla zelenina dobře obalená kořením, vám pomůže kapka extra panenského olivového oleje (já jsem použila Private Reserve EVOO).

Nezapomeňte květák a mrkev dobře rozprostřít na lehce naolejovanou plechovou pánev. Pečte 20 až 25 minut nebo dokud zelenina nezměkne a nezíská barvu. (Nevadí, pokud je ještě trochu nakousnutá, čeká ji ještě další pečení).

Květák a mrkev pečené na plechu

Krok 2: Osmahněte cibuli a česnek, abyste mohli začít stavět guláš.

Vezměte si pěknou velkou holandskou troubu, jako je tato . Rozehřejte trochu extra panenského olivového oleje, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Cibuli smažte krátce 3 minuty, pak přidejte česnek a zbytek směsi koření. Pár minut míchejte, dokud se nerozvoní.

Cibule a česnek podušené v holandské troubě

Krok 3: Smíchejte zbývající ingredience na dušení s opečenou zeleninou a vařte.

Nyní přidejte cizrnu a konzervovaná rajčata. Dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte opečený květák a mrkev.

Vše přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou, částečně přiklopte (nechte trochu místa, aby guláš dýchal) a vařte dalších 20 minut, popř.

Nezapomeňte guláš kontrolovat, občas zamíchat a v případě potřeby přidat trochu vody.

Cizrna, rajčata a opečená zelenina přidané do holandské trouby na dušenou cizrnu

Krok 4: Ozdobte a podávejte!

Odstavte z ohně a přendejte do servírovacích misek. Ozdobte čerstvou petrželkou a opraženými ořechy.

Dušená cizrna podávaná s pita chlebem

Co podávat spolu s jídlem?

Tato dušená cizrna je skvělým vegetariánským předkrmem. A stejně jako u mnoha jiných polévek a dušených pokrmů k němu nemusíte přidávat nic dalšího. Skvěle se však podává s rychle uvařeným kuskusem nebo libanonskou rýží. Nebo si vezměte pitu či oblíbený křupavý chléb, abyste mohli všechnu tu dobrotu nasát.

Na začátek jídla vyzkoušejte světlý salát, například salát Shriazi nebo fattoush.

Dá se cizrnový guláš zmrazit?

Tento recept vystačí pro malou skupinu asi 6 lidí. Vydrží dobře zabalený v nádobě s těsným víkem a uložený v chladničce asi 4 dny.

A protože se zde nepoužívá žádná smetana, můžete zbytky uvařené cizrny snadno zmrazit. Před zmrazením v nádobách vhodných do mrazničky se ujistěte, že je guláš zcela vychladlý.

Recepty na středomořskou dietu najdete zde.

Popis

Oblíbená dušená cizrna mé rodiny je plná krásného pečeného květáku, mrkve a rajčat. Hřejivá směs středomořského koření včetně kurkumy, kmínu, skořice a papriky hluboce ochutí tuto uklidňující veganskou dušenou cizrnu.

Složení

  • 1 ½ lžičky mleté kurkumy
  • 1 ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kajenského pepře (nepovinné)
  • ½ lžičky mletého zeleného kardamonu
  • 1 celá hlávka květáku, rozdělená na malé růžičky
  • 5 středně velkých sypkých mrkví, oloupaných, nakrájených na 3.8 cm kousky
  • Sůl a pepř
  • Extra panenský olivový olej Private Reserve
  • 1 velká sladká cibule, nakrájená nadrobno
  • 6 stroužků česneku, nasekaných
  • 2 392 gramové plechovky cizrny, odkapané a propláchnuté
  • 1 784 gramová plechovka nakrájených rajčat i se šťávou
  • 118 mililitru petrželové natě, zbavené stonků, nahrubo nasekané
  • Opražené plátky mandlí (nepovinné)
  • Opražené piniové oříšky (nepovinné)

Pokyny

  1. Předehřejte troubu na 246 °C.
  2. V malé misce smíchejte koření.
  3. Růžičky květáku a kousky mrkve položte na velký, lehce olejem vymazaný plech. Osolte a opepřete. Přidejte o něco více než ½ směsi koření. Hojně pokapejte olivovým olejem a pak promíchejte, aby se koření rovnoměrně obalilo v květáku a mrkvi.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 246 °C po dobu 20 minut nebo dokud mrkev a květák nezměknou a nezískají barvu. Odstavte z ohně a prozatím odložte stranou. Vypněte troubu.
  5. Ve velkém litinovém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji 3 minuty, poté přidejte česnek a zbývající koření. Za stálého míchání vařte na středním plameni další 2-3 minuty.
  6. Nyní přidejte cizrnu a konzervovaná rajčata. Dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte opečený květák a mrkev. Vše přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou, částečně přikryjte a vařte dalších 20 minut. Nezapomeňte guláš kontrolovat, občas zamíchat a v případě potřeby přidat trochu vody.
  7. Odstavte z ohně a přendejte do servírovacích misek. Ozdobte čerstvou petrželkou a opraženými ořechy (volitelně).) Vychutnejte si horké na rychle uvařeném kuskusu nebo s teplým pita chlebem.