Recept na dušené jehněčí kotlety - SKVĚLÁ večeře

Jehněčí kotletky jsou malé, ale je z nich SKVĚLÁ večeře! Včetně fotografií krok za krokem. Jehněčí maso je v Austrálii národním masem, ale stejně významné je i v některých částech Středomoří. Koření a tekutina na dušení spolu skvěle spolupracují, aby zkrotily tu zvěřinovou chuť.

Promluvme si o snadném dušeném jehněčím, ya'll! A rovnou vám řeknu, že si naplánujte alespoň 2-3 kotlety na osobu. Jehněčí kotletky jsou malé, ale je z nich SKVĚLÁ večeře! Přikládáme fotografie krok za krokem.

Detailní záběr na jehněčí kotlety s brusinkovo-harisovým čatní

Jehněčí je krásné maso.

Líbí se mi, jak jeden rodilý Australan popsal svou lásku k jehněčímu na Googlu: "Nežili jste, dokud jste nejedli jehněčí". A i když je jehněčí maso v Austrálii národním masem, troufám si říct, že v některých částech Středomoří má stejně významné postavení a já ho v dětství jedl hodně!

Jehněčí kotlety na pánvi s brusinkovým čatní po straně

Ale jehněčí může být zastrašující.

Před několika měsíci jsme měli na návštěvě partu přátel a já jsem nakonec podávala tyto dušené jehněčí kotlety. Všichni se dobře najedli, vlastně si každý dal druhou porci.

Ale když jsme začali uklízet stůl, jeden z mých přátel se tiše svěřil: "Jehněčí mi nikdy moc nechutnalo." "To je pravda," řekl jsem. Usmála jsem se a pomyslela si: "Ó NE!" Pak mi vysvětlila, že dokud nejedla mou jehněčí večeři, všechno jehněčí odepisovala. Pak mi upřímně vysvětlila své důvody.

Byla poznamenaná tím, co popsala jako "zvěřinové, málo kořeněné jehněčí"!

Jehněčí kotlety podávané v míse s rýží a brusinkovo-harisovým čatní

Jedním ze způsobů, jak nejraději připravuji jehněčí, je dušení. Vzhledem k tomu, že je zimní období a k tomu, co všechno ještě musíme na svátky připravit, jsou dušené jehněčí kotlety snadným a působivým pokrmem.

Začínám jednoduchou směsí koření; drcená máta a česnekový prášek jsou nutností! A poté, co jehněčí kotlety opeču, připravím omáčku z šalotky, bílého vína, citronové šťávy a vývaru. Jako z jiného světa! Stačilo pár hodin v troubě a jehněčí kotletky padaly z kostí! Koření a dušená tekutina spolu skvěle spolupracují, aby zkrotily tu "zvěřinovou" chuť.

Dovolte mi také dodat, že tekutina z dušení s vínem a citronem se hodí jako omáčka k jehněčím kotletám. Takže si ji určitě nechte! Pokud nechcete, nemusíte dělat další brusinkové čatní. Jen mě napadlo, že bych mohla experimentovat s brusinkovým chutney s harissou pro trochu svátečního šmrncu .

Brusinkové čatní zde není nutně tradiční zálivkou k jehněčímu, odkud pocházím. Ale ty chutě spolu překvapivě dobře fungují.

Fotografie krok za krokem pro recept na dušené jehněčí kotlety

(Přejděte dolů pro recept vhodný k vytištění)

Předehřej troubu na 177 °C.

Připravte si směs koření ze soli, černého pepře, česnekového prášku a sušené drcené máty (měření níže). Jehněčí kotlety ze všech stran vydatně okořeňte směsí koření. Nechte 20 minut odležet při pokojové teplotě.

Jehněčí kotlety potřené směsí koření

Ve velké litinové pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Nyní přidejte jehněčí kotlety a na středně vysoké teplotě je ze všech stran opečte. Jehněčí maso na chvíli vyjměte z pánve.

Kořeněné jehněčí kotlety smažené na pánvi

Do téže pánve přidejte na plátky nakrájenou šalotku a krátce ji promíchejte. Nyní přidejte bílé víno a bobkový list. Přiveďte k prudkému varu a nechte tekutinu mírně zredukovat (asi 4 minuty). Přidejte vývar a citronovou šťávu a opět nechte vařit na středně silném ohni dalších 5 minut.

Čerstvá citronová šťáva přidaná na pánev se zeleninou

Přidejte jehněčí zpět na pánev a nechte vše společně vařit 10-15 minut.

Kořeněné jehněčí maso přidané na pánev s vínem, šalotkou a citronovou šťávou

Přikryjte pánev a vložte ji do trouby vyhřáté na 350 F na 1 ½ hodiny až 2 hodiny, nebo dokud není jehněčí maso upečené doměkka. V polovině pečení jehněčí kotlety otočte. Vařte dalších 10 minut odkryté.

Zatímco se jehněčí vaří, pokračujte v přípravě brusinkovo-harisového a mátového čatní. Ingredience na chutney dejte do těžké pánve nebo hrnce. Postavte na středně silný oheň a přiveďte k varu; občas promíchejte. Snižte teplotu na středně nízkou; přikryjte a nechte vařit, dokud brusinky nezměknou a nevytvoří husté čatní (asi 10-15 minut). Během vaření několikrát promíchejte. Odstavte z ohně a dejte stranou.

Brusinky, limetková šťáva a hnědý cukr přidané do mísy

Sytě červená barva brusinek v misce

Jakmile je jehněčí maso hotové, vyjměte ho z trouby. Podávejte horké s malou ozdobou z drcené máty a čerstvých petrželových lístků. Do dvou různých misek dejte omáčku z dušení s vínem a citronem a brusinkovo-harissové čatní, které podávejte vedle jehněčích kotlet. Dobrou chuť!

Jehněčí kotlety na pánvi s brusinkovým čatní po straně

Brusinkovo-harisové čatní přidané na vrchol jehněčí kotlety

Popis

Pojďme si popovídat o snadno dušených jehněčích kotletách, ya'll! A rovnou vám řeknu, že si naplánujte alespoň 2-3 kotlety na osobu. Jehněčí kotlety jsou sice malé, ale je z nich SKVĚLÁ večeře! Přikládáme fotografie krok za krokem.

Ingredience

Hlavní suroviny

  • 8 jehněčích kotlet ( 5.1 cm silných)
  • olivový olej
  • 1 velká šalotka nakrájená na tenké plátky
  • 236 mililitrů suchého bílého vína
  • 1 bobkový list
  • ½ citronu, šťáva
  • 473 mililitrů vývaru (dle výběru hovězího nebo zeleninového vývaru)
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Směs koření

  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 2 lžičky sušené drcené máty (více na ozdobu)

Čatní z brusinek, harissy a máty

  • 473 mililitrů brusinek
  • 118 mililitrů hnědého cukru
  • ½ lžičky čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžička sušené drcené máty
  • ½ citronu, šťáva
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 236 mililitrů vody, v případě potřeby více
  • 1 lžička pasty harissa

Pokyny

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Připravte směs koření.
  3. Jehněčí kotlety ze všech stran vydatně okořeňte směsí koření.
  4. Ve velké litinové pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Nyní přidejte jehněčí kotlety a na středně vysoké teplotě je ze všech stran opečte.
  5. Jehněčí maso na okamžik vyjměte z pánve.
  6. Do téže pánve přidejte na plátky nakrájenou šalotku a krátce ji promíchejte. Nyní přidejte bílé víno a bobkový list. Přiveďte k varu a nechte tekutinu mírně zredukovat (asi 4 minuty). Přidejte vývar a citronovou šťávu a opět nechte vařit na středně silném ohni dalších 5 minut.
  7. Přidejte jehněčí zpět na pánev a nechte vše společně vařit 10 minut.
  8. Přikryjte pánev a vložte ji do trouby vyhřáté na 350 F na 1 ½ hodiny až 2 hodiny, nebo dokud není jehněčí maso upečené doměkka. V polovině pečení jehněčí otočte. Odkryjte ji a nechte vařit dalších 10 minut.
  9. Zatímco se jehněčí vaří, pokračujte v přípravě brusinkovo-harisového a mátového čatní. Ingredience na chutney dejte do těžké pánve nebo hrnce. Postavte na středně silný oheň a přiveďte k varu; občas promíchejte. Snižte teplotu na středně nízkou; přikryjte a nechte vařit, dokud brusinky nezměknou a nevytvoří husté čatní (asi 10-15 minut). Během vaření několikrát promíchejte. Odstavte z ohně a dejte stranou.
  10. Jakmile je jehněčí maso hotové, podávejte ho horké s malou ozdobou z drcené máty a čerstvých petrželových lístků. Do dvou misek dejte omáčku z dušení s vínem a citronem a brusinkovo-harissové čatní, které podávejte vedle jehněčího masa.

Vyzkoušejte tyto vynikající recepty: