Tohle bude váš nový oblíbený recept na kuskus: Křehká, ožehnutá zelenina je ochucená marockým kořením ras el hanout a skořicí, opečená do měkka a podávaná na lůžku z nadýchaného kuskusu. Kuskus s pečenou zeleninou je dokonalá veganská večeře!

Hledáte dobrý způsob, jak využít zeleninu z pozdního léta? Už nemusíte hledat dál! S pečeným zeleninovým kuskusem zazáří vaše cukety, dýně, papriky i mrkev a připravíte si veganskou večeři!
Tento recept na zeleninový kuskus je inspirován tradičním marockým pokrmem, sedmi zeleninovým kuskusem, který se obvykle skládá ze směsi dušené zeleniny (a někdy i masa) podávané s kuskusem. Já jsem se vydala jinou cestou a zeleninu jsem opekla, což je skvělý způsob, jak ji nechat uvařit do měkka, aby byla dokonalá, zatímco budete pracovat na jiných věcech.
U tohoto receptu je po nakrájení zeleniny těžká práce u konce. Jednoduše ji opečte na pánvi s kořením, jako je ras el hanout a skořice, aby získala hřejivý marocký nádech, a podávejte ji na lůžku z lehkého, nadýchaného kuskusu. Doplňte je sušenými meruňkami a plátkovými mandlemi, aby byly jemně sladké a trochu křupavé. Tento zeleninový kuskus je díky množství zeleniny, kuskusu a cizrny plné bílkovin dostatečně sytý, aby vydržel i samostatně. Můžete ho ale také kombinovat s jehněčím nebo pečeným kuřetem.

Co je kuskus?
Kuskus je severoafrická základní a často používaná surovina ve středomořské spíži. Často je mylně považován za obilí, ale kuskus jsou ve skutečnosti těstoviny, protože se vyrábí z drcené tvrdé pšenice. Existují dva druhy kuskusu:
- Instantní kuskus (často označovaný jako marocký kuskus) jsou drobné granulky semolinové mouky vyrobené buď ze zpracované, nebo celozrnné mouky z tvrdé pšenice.
- Perlový kuskus se vyrábí z malých kuliček opražené semolinové mouky velikosti perly.
V tomto receptu používám instantní kuskus, který je částečně uvařený, takže je rychle připravený k jídlu asi Stačí ho přidat do vroucí vody nebo vývaru, přikrýt a odstavit z ohně. Když se všechna tekutina vstřebá, načechrejte ji vidličkou.
Ingredience na zeleninový kuskus
Kromě instantního kuskusu se k vydatné, výživné a uklidňující veganské večeři hodí i pestrá sezónní zelenina a hřejivé marocké koření jako ras el hanout. Zde je popis toho, co budete k přípravě pečeného zeleninového kuskusu potřebovat:
Zelenina
Líbí se mi, že pro tento recept můžete použít jakoukoli sezónní zeleninu, kterou máte v lednici nebo na zahradě. Snažte se naplnit pekáč zeleninou různých barev, textur a chutí, abyste získali komplexní pokrm. Tentokrát jsem použila tyto ingredience:
- Lilek
- Cibule
- Cuketa
- Žlutá dýně
- Červená paprika
- Mrkev
- Česnek
- Cizrna: Pro zkrácení jsem použila 420gramovou plechovku cizrny, ale pokud dáváte přednost sušené cizrně, můžete ji uvařit. Budete potřebovat 118 mililitrů sušené cizrny nebo 355 mililitrů vařené cizrny, která nahradí cizrnu z konzervy. Nezapomeňte si na to vyhradit dostatek času, protože vaření cizrny od základu trvá několik hodin.
- Rajčata: V tomto případě se osvědčila plechovka rajčat San Marzano o hmotnosti 784 gramů. Tato celá konzervovaná rajčata jsou sladká a šťavnatá. Pokud máte spoustu čerstvých rajčat, která chcete spotřebovat, můžete je vyměnit za rajčata Roma.
Nebojte se věci obměňovat! Použijte brokolici, květák, máslovou dýni, houby, tuřín, zelí - v podstatě jakoukoli zeleninu, kterou můžete upéct, sem můžete hodit! Chuť bude jiná, ale bude stejně vydatná a stejně chutná!
Koření
- Ras el hanout: Tato komplexní severoafrická směs koření obsahuje pískavici, nové koření, kmín a další.
- Červené pepřové vločky nebo aleppský pepř: Pro větší pálivost použijte červené pepřové vločky. Pepř typu Aleppo je velmi jemný a stále mírně sladký a pikantní.
- Mletá skořice: Skořice se díky své opojné vůni a silné dřevité chuti dobře kombinuje s ras el hanout, aby ještě více prohřála.
- Čerstvý zázvor: 2.5 cm dlouhý kousek zázvoru dodá příjemný pikantní nádech a trochu ostré sladkosti.
Přízdoba
Vaření se sušeným ovocem a ořechy je charakteristickým znakem severoafrické a blízkovýchodní kuchyně. Tady je to, co jsem použila na ozdobu svého zeleninového kuskusu:
- Sušené meruňky: Sušené meruňky jsem nakrájela a osmahla, dokud nebyly teplé a zkaramelizované, aby zesílily svou sladkost. Můžete použít také datle, sušené fíky, rozinky nebo sušené švestky.
- Mandle: Opečené mandle dodají jemné zelenině křupavou strukturu. Můžete také nasekat a opéct jiné ořechy podle vlastního výběru.
- Koriandr nebo petržel: Jsem velkým fanouškem toho, když na závěr pokrmu přidáte velkou hrst čerstvých bylinek. Nasekejte si koriandr nebo petrželku, které dodají jídlu barvu a svěží bylinkový prvek.

Jak připravit pečený zeleninový kuskus
Tento vegetariánský recept má dlouhý seznam ingrediencí, ale to neznamená, že je jeho příprava složitá nebo obtížná. začněte tím, že si zeleninu opečete. Zatímco se vaří, namočte kuskus a připravte si přílohu ze sušeného ovoce a opražených ořechů. Vše zkombinujte a voila! Nádherná, pikantní bezmasá večeře! Zde je podrobnější návod na přípravu pečeného zeleninového kuskusu:
- Lilek osolte. Nakrájejte 1 malý lilek na 2.5 cm kostky a vhoďte je do cedníku s velkou špetkou košer soli. Cedník postavte do čistého dřezu a nechte lilek odležet, zatímco budete pracovat na zbývající zelenině. Krátké osolení pomůže lilku "vypotit" část hořkosti a při pečení bude mít sametovější strukturu, nikoli houbovitou nebo slizkou.
- Připravte ostatní zeleninu. Nakrájejte velkou cibuli, cuketu, žlutou dýni, papriku a mrkev na velké kousky. Zeleninu vložte do velké zapékací mísy spolu se 3 stroužky prolisovaného česneku. Dochuťte je košer solí a promíchejte. Osušte lilek a přidejte ho do zapékací misky. Osušte a opláchněte 420 gramovou plechovku cizrny a také ji vhoďte do zapékací misky.
- Zeleninu ochuťte 2 lžičkami ras el hanout, 1 lžičkou červených pepřových vloček, ¾ lžičky skořice a pořádnou špetkou černého pepře. Pokapejte asi 2 až 3 lžícemi extra panenského olivového oleje a promíchejte.
- Zeleninu opečte. Zapékací misku umístěte asi 15 cm od brojleru. Zeleninu opékejte asi 5 minut, dokud nezíská pěkný škraloup. Vyjměte zapékací misku z trouby a přepněte troubu do režimu pečení na 204 °C .
- Zeleninu upečte. Do zapékací misky přidejte 784 gramovou plechovku rajčat San Marzano, 236 mililitrů vody nebo zeleninového vývaru a 2.5 cm kousek zázvoru, který jste nastrouhali. Posypte ještě ½ lžičky ras el hanout a přidejte trochu EVOO. Zakryjte mísu alobalem a pečte, dokud zelenina nezměkne (30 až 45 minut).
- Kuskus namočte. Zatímco je zelenina v troubě, přiveďte v hrnci k varu 473 mililitrů vody. Před přidáním 473 mililitrů suchého instantního kuskusu jej osolte. Okamžitě vypněte oheň a hrnec přikryjte. Kuskus asi 10 minut nerušte. Jakmile kuskus vstřebá všechnu tekutinu, načechrejte ho vidličkou a prozatím odložte stranou.
- Připravte si ozdobu ze sušeného ovoce a ořechů. Na malé pánvi rozehřejte malé množství extra panenského olivového oleje. Přidejte 118 mililitru sušených meruněk a povařte. Často přehazujte, dokud se meruňky nezačnou prohřívat a karamelizovat. Přidejte 118 mililitru plátkovaných mandlí a opékejte je, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Odstavte z ohně.
- Sestavte zeleninový kuskus. Kuskus přendejte na velký talíř. Doplňte ji co největším množstvím pečené zeleniny. Přidejte karamelizované meruňky a opražené mandle a na závěr bohatě posypte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Podávejte s
Díky hojnosti zeleniny, spoustě cizrny a kuskusu je tento veganský pokrm více než uspokojivý i samotný. Pokud však toužíte po křupavé zelenině, připravte si k němu salát, zatímco se bude zelenina opékat. Já mám nejraději lehké saláty, jako je můj třísložkový středomořský salát nebo salát Shirazi. Obvykle tento pokrm podávám jako bezmasou večeři, ale pokud chcete doplnit bílkoviny masem, kuřecí maso se k zeleninovému kuskusu velmi dobře hodí. Vyzkoušejte ho s pečenými kuřecími stehny baharat nebo marockým kuřetem.
Tipy pro přípravu předem
Pokud si chcete udělat nějakou přípravu dopředu, pusťte se do pečení zeleniny až 2 noci dopředu. Chutě se lépe spojí, čím déle zelenina leží.
Až budete připraveni sestavit zeleninový kuskus, stačí zeleninu ohřát v troubě a dále postupovat podle receptu, jak je napsáno.
Jak skladovat a ohřívat zbytky jídla
Toto jídlo je skvělé, když potřebujete večeři na několik večerů, protože se ho urodí HODNĚ a velmi dobře vydrží v lednici!
Zbytky jednoduše nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte do vzduchotěsné nádoby v chladničce, kde vydrží až 4 dny. Znovu ohřejte na velké pánvi na středním ohni, dokud se neprohřeje.
Pokud máte jen zbytky zeleniny, neváhejte si rychle uvařit čerstvou dávku kuskusu, nebo dokonce rýže či oblíbené obiloviny, jako je bulgur nebo farro.
Složení
- 1 malý lilek nakrájený na 2.5 cm kousky
- Kosher sůl
- 1 velká cibule nakrájená na 2.5 cm kousky
- 1 cuketa nakrájená na velké 2.5 cm kousky
- 1 žlutá dýně, nakrájená na velké 2.5 cm kousky
- 1 sladká červená paprika, zbavená jádřince a nakrájená na kousky
- 2 až 3 mrkve, oloupané a nakrájené na velké kousky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 ( 420 gramů ) plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
- 2 ½ čajové lžičky ras el hanout, rozdělené
- 1 lžička červených pepřových vloček nebo aleppského pepře
- ¾ lžičky mleté skořice
- Černý pepř
- Extra panenský olivový olej
- 1 ( 784 gramů ) plechovka rajčat San Marzano se šťávou
- 236 mililitrů vody nebo zeleninového vývaru
- 2.5 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 118 mililitrů sušených meruněk, nakrájených na kousky
- 118 mililitrů plátkovaných mandlí
- 118 mililitru koriandru nebo petrželky na závěr
Na kuskus:
- 473 mililitrů kuskusu
Návod:
- Kostky lilku vložte do cedníku a dochuťte velkou špetkou košer soli. Cedník postavte do čistého dřezu a nechte lilek odležet, zatímco budete krájet zbývající zeleninu.
- Zbývající zeleninu nakrájejte na kousky a vložte ji do velké zapékací mísy spolu s prolisovaným česnekem. Dochuťte ji košer solí a promíchejte. Kostky lilku osušte a přidejte je do zapékací misky ke zbytku zeleniny. Přidejte cizrnu. Dochuťte 2 lžičkami ras el hanout, vločkami červené papriky, skořicí a pořádnou špetkou černého pepře. Zakápněte asi 2 až 3 lžícemi extra panenského olivového oleje a promíchejte.
- Zapněte brojler. Zeleninu v zapékací misce dobře rozprostřete, aby se nepřekrývala. Umístěte zapékací misku asi 15 cm od brojleru. Zeleninu opékejte a pozorně sledujte, aby na povrchu pěkně zuhelnatěla (asi 5 minut, ale pozorně sledujte, aby se zelenina nepřipálila).
- Krátce odstavte zapékací misku z ohřevu a přepněte troubu na funkci pečení při teplotě 204 °C .
- Před vrácením zeleniny do trouby přidejte rajčata, vývar (nebo vodu) a zázvor. Dochuťte trochou košer soli a zbylým ras el hanout. Pokapejte trochou extra panenského olivového oleje.
- Zakryjte zapékací misku velkým kusem alobalu a pečte na prostředním roštu vyhřáté trouby 30 až 45 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Zatímco se zelenina peče, pracujte na kuskusu. V hrnci přiveďte k varu 473 mililitrů vody. Vodu ochuťte košer solí. Vmíchejte 473 mililitrů suchého kuskusu. Vypněte oheň, hrnec přikryjte a nechte kuskus asi 10 minut v klidu. Jakmile kuskus absorbuje všechnu vodu, před podáváním ho načechrejte vidličkou.
- Připravte si meruňky a plátky mandlí. Na malé pánvi rozehřejte trochu extra panenského olivového oleje. Přidejte nakrájené meruňky a za častého míchání vařte, dokud se nezačnou prohřívat a karamelizovat. Přidejte plátkované mandle a vařte, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Odstavte z ohně.
- Připravte zeleninový kuskus. Uvařený kuskus přendejte na velký kulatý talíř. Kuskus obložte co největším množstvím zeleniny. Přidejte meruňky a mandle a na závěr posypte koriandrem nebo petrželkou.