Recepty na ceviche - Jak připravit rybu červeného chňapala

Ceviche se nevaří v pravém slova smyslu (vaření zahrnuje teplo, a to se nevaří) Po působení kyseliny z citrusové šťávy - proces se nazývá denaturace - se bílkoviny v rybě změní stejně, jako kdyby se vařily v teple. Při této přípravě nedojde k usmrcení bakterií tak jako při tepelné úpravě, proto pečlivě dodržujte tyto zásady bezpečnosti potravin.

Když jsem ceviche dělala poprvé, byla jsem ohromená. Skutečně jsem viděla, jak citronová a limetková šťáva mění barvu ryby z průsvitné růžové na neprůhlednou bílou.

Co je to ceviche?

Kyselina z limetek a citronů mění strukturu bílkovin v rybě a v podstatě ji "uvaří" bez použití tepla.

Miluji ceviche zabalené do čerstvě uvařené, ještě teplé kukuřičné tortilly se salátem a salsou.

Ceviche s rybou, cibulí, rajčaty a chilli v misce.

Původ ceviche

Ceviche zcela jistě pochází z Jižní Ameriky, ale je sporné, která země použila tento způsob úpravy syrových ryb jako první. Je možné, že se jednalo o přípravek Inků, který se používal v místech, kde dnes leží země Peru nebo Ekvádor. Ve všech latinskoamerických zemích je to základní jídlo a v každé z nich se připravuje trochu jinak.

Bezpečnostní tipy pro přípravu ceviche

Ceviche se nevaří v pravém slova smyslu (vaření zahrnuje teplo, a to se neohřívá). Po působení kyseliny z citrusové šťávy - proces se nazývá denaturace - se bílkoviny v rybách změní stejně, jako kdyby se vařily v teple. Při této přípravě však nedojde k usmrcení bakterií tak jako při tepelné úpravě, proto pečlivě dodržujte tyto rady týkající se bezpečnosti potravin při přípravě ceviche.

Jak skladovat ceviche

Zbytky ceviche ihned uložte do chladničky v nádobě s těsně přiléhajícím víčkem, nejdéle na 1 až 2 dny. Pokud začne být cítit "rybinou" nebo se objeví jiné zvláštní pachy, vyhoďte ho.

Další recepty na lehké mořské plody, které můžete vyzkoušet!

Složení

  • 0.9 kg čerstvých vykostěných filetů z červeného chňapala (nebo jiné ryby s pevnou kostí) nakrájených na 1.3 cm velké kousky.
  • 118 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 118 mililitrů čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 červené cibule nakrájené nadrobno
  • 236 mililitrů nakrájených čerstvých rajčat zbavených semínek
  • 1 serrano chilli, zbavené semínek a nakrájené na drobné kostičky
  • 2 lžičky kosher soli
  • Špetka mletého oregana
  • Špetka tabasca nebo lehká špetka kajenského pepře

Podávejte:

  • Koriandr
  • Avokádo
  • Tortilly nebo tortillové chipsy

Metoda

  1. Sestavte ceviche: Do nereaktivní zapékací misky, buď pyrexové, nebo keramické, vložte rybu, cibuli, rajčata, chilli, sůl, tabasco a oregano. Zalijte limetkovou a citronovou šťávou. Misku přikryjte plastovou fólií.V nereaktivní misce smíchejte rybu, cibuli, rajčata, chilli, sůl, tabasco a oregano na ceviche.
  2. Míchání: Přikryté nechte hodinu v lednici, pak promíchejte a dbejte na to, aby se na rybu dostalo více kyselé limetkové a citronové šťávy. Nechte ještě několik hodin odležet, aby se chutě propojily. Během marinování se barva ryby změní z růžovošedé a průsvitné na bělejší a neprůhlednou.Během marinování ceviche se barva ryby změní z růžovošedé a průsvitné na bělejší a neprůhlednou.
  3. Podávejte: Podávejte s nasekaným koriandrem a plátky avokáda s nahřátými tortillami na ceviche tacos nebo s tortillovými chipsy.
Ceviche
Starší příspěvek

Kuře na medové hořčici

Novější příspěvek

Středomořské těstoviny s tuňákem

Středomořské těstoviny s tuňákem