Zapečená bramborová polévka - klasická bramborová polévka

Tato polévka se připravuje z rozmačkaných pečených brambor, cibule, celeru a vývaru. Poté je doplněna klasickými přílohami ze zapečených brambor, jako je nadrobená křupavá slanina, strouhaný sýr čedar, zakysaná smetana a pažitka. Zapečená bramborová polévka vydrží asi pět dní a dobře se ohřívá buď v mikrovlnné troubě, nebo na mírném ohni na sporáku.

Zde je klasická polévka, která je ideální pro milovníky brambor - pečená bramborová polévka!

Naložená zapečená bramborová polévka

Tohle není obyčejná bramborová polévka. Tato polévka se připravuje z rozmačkaných pečených brambor, cibule, celeru a vývaru, které se propasírují a poté se doplní klasickými přílohami z pečených brambor, jako je nadrobená křupavá slanina, strouhaný sýr čedar, zakysaná smetana a pažitka. Je to skutečně zapečená bramborová polévka.

Můj otec, který je brambory milující Němec, a proto je naprosto zaujatý, o této polévce básnil. Samozřejmě, že ano. Jak by taky ne? Jsou to pečené brambory se všemi přílohami v polévkové formě.

Pokud si dáte pozor na to, jak bramborovou náplň nakrájíte a vydlabete, můžete si dokonce slupky schovat na perfektní svačinu na den hry - pečené bramborové šupinky.

Pečené brambory na zapečenou bramborovou polévku

Nejlepší brambory na tuto polévku

K přípravě této polévky použijte brambory Russet, protože se snadněji rozmačkají na pyré. (Tato polévka je také skvělým způsobem, jak využít zbytky pečených brambor.) Červené brambory a Yukon golds jsou méně škrobnaté a v polévce se tak snadno nerozpadají.

Jak připravit hustší a vydatnější polévku

Hustou polévku je snazší zředit než zahustit řídkou polévku. Pokud jste tedy příznivci hustých a vydatných polévek, začněte přidáním pouze 946 mililitrů kuřecího vývaru. Po procezení a rozmačkání přidejte další vývar podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence.

Jak skladovat a ohřívat bramborovou polévku

Pečená bramborová polévka vydrží asi pět dní a dobře se ohřívá buď v mikrovlnné troubě, nebo na mírném ohni na sporáku. Pokud ji ohříváte v mikrovlnné troubě, ohřívejte ji v jednominutových intervalech a mezi jednotlivými intervaly míchejte, abyste se vyhnuli horkým místům v polévce (která mají tendenci praskat a polévka se vám rozlévá po celé mikrovlnné troubě).

Bramborové polévky obecně nemají tendenci se dobře mrazit - při ohřívání bývá jejich struktura vodnatá - takže si naplánujte, že ji sníte ještě v týdnu, kdy ji připravíte.

Další polévky a dušené pokrmy, které se vám budou líbit

Ingredience

  • 1.8 kg brambor russet (asi 7 středně velkých brambor)
  • 0.1 kg tlustých plátků slaniny, nakrájených příčně na 0.3 cm plátky (sádlo)
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená (asi 473 mililitrů )
  • 2 žebra celeru, jemně nasekaná
  • 1419 mililitrů kuřecího vývaru
  • 1 čajová lžička košer soli, plus další podle chuti
  • 1/8 lžičky mletého bílého nebo černého pepře
  • 2 až 4 polévkové lžíce husté smetany, volitelně

Ozdoby: 1:

  • Nastrouhaný ostrý sýr čedar
  • Zakysaná smetana
  • Mletá pažitka
  • Nadrobená slanina (z kroku 2 v metodě)

Speciální vybavení

  • Ponorný mixér

Metoda

  1. Brambory upečte: Brambory vydrhněte a po celé ploše je propíchejte hroty vidličky nebo příborového nože (to proto, aby při pečení neexplodovaly z vnitřního tlaku). Položte je na alobalem vyložený plech a pečte při teplotě 204 °C po dobu 1 hodiny, nebo dokud se nedají snadno proříznout nožem. Vyjměte je a nechte vychladnout tak, aby se s nimi dalo manipulovat. (Pro urychlení chlazení je podélně rozkrojte napůl.)Pečené brambory na zapečenou bramborovou polévku
  2. Uvařte slaninu: Slaninové sádlo vložíme do velkého holandského hrnce se silným dnem (asi 4.7 l až 5.6 l hrnec). Zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud slanina nezačne hnědnout, pak teplotu snižte na střední. Vařte, dokud se ze slaniny nevyškvaří většina tuku a sádlo nebude hnědé a křupavé. Uvařenou slaninu vyjměte a dejte stranou. Z pánve odstraňte všechen slaninový tuk kromě 1 polévkové lžíce. (Slaninový tuk nevylévejte do dřezu, ucpal by odtok. ) Tuk přelijte do sklenice a nechte ho vychladnout a ztuhnout. Pak ji buď vyndejte a vyhoďte, nebo ji použijte k jinému účelu.)vaření slaniny na pečenou bramborovou polévku
  3. Na slaninovém tuku uvařte cibuli a celer: Do zbylého slaninového tuku v hrnci přidejte nakrájenou cibuli a celer. Vařte 2 minuty na středním stupni, poté snižte teplotu na nízkou a hrnec přiklopte. Nechte pomalu vařit na mírném ohni 15 až 20 minut.vaření zeleniny pro snadnou pečenou bramborovou polévku
  4. Vydlabejte pečené brambory, přidejte je a kuřecí vývar do hrnce: Když jsou brambory dostatečně chladné, aby se s nimi dalo manipulovat, vydlabejte vnitřek do mísy. Poté je přidejte k uvařené směsi cibule a celeru spolu s 1419 mililitry kuřecího vývaru. Přidejte lžičku košer soli. Polévku přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte brambory do vývaru.Příprava bramborové polévky v červeném hrnciMačkání brambor na zapečenou bramborovou polévku s náplní
  5. Část polévky nebo celou polévku propasírujte: Povařte bramborovou polévku asi 5 minut a poté ponorným mixérem přeceďte asi polovinu polévky, pokud chcete mít polévku mírně hrudkovitou, nebo ji přeceďte celou, pokud chcete polévku hladší.
  6. Přidejte smetanu: Pokud chcete polévku krémovější, vmíchejte do ní 2 až 4 lžíce husté smetany. Podle chuti přidejte více soli a pepře.
  7. Doplňte strouhaným čedarem, zakysanou smetanou, pažitkou a slaninou: Nalijte do misek a posypte strouhaným čedarem, zakysanou smetanou, pažitkou a nadrobenou křupavou slaninou.