Toskánská fazolová polévka - Chuť domácí italské polévky

Tato toskánská polévka z bílých fazolí využívá fazole z konzervy a připravuje 30minutové jídlo, které chutná, jako by trvalo celý den. Nejlepší fazolové polévky působí zažitým dojmem, jako by se vařily na plotně celé hodiny a čekaly jen na vás. Za necelou půlhodinu máte hotovo, ale polévka bude chutnat jako po odpoledním úsilí.

Nejlepší fazolové polévky působí živým dojmem, jako by se vařily na ohništi celé hodiny a čekaly jen na vás.

Toho můžete dosáhnout vařením sušených fazolí od základu, nebo samozřejmě. Nebo můžete vynechat dlouhé vaření a uvařit je v tlakovém hrnci, nebo jen otevřít konzervu!

Fazolové polévky mají tu nespornou výhodu, že chutnají skvěle v obou případech. V této toskánské polévce z bílých fazolí se používají fazole z konzervy a připravíte z nich jídlo, které trvá 30 minut a chutná, jako by se vařilo celý den.

Co je toskánská fazolová polévka?

Dlouhé hrnce fazolové polévky jsou tradiční po celé Itálii. Tato sice využívá několik zkratek díky použití fazolí z konzervy, ale ve výsledku se chutí docela přiblíží polévkám, které se vařily celé hodiny.

Toskánská fazolová polévka

Jak připravit toskánskou fazolovou polévku

Když se pustíte do této polévky, nejprve orestujte zeleninu, aby polévka získala hodně chuti. Mrkev, cibuli a celer nechte podusit se snítkou oregana, pak vmíchejte fazole a kuřecí vývar.

Aby polévka měla při použití fazolí z konzervy tu lákavou kvalitu "vařených celý den", stačí část fazolí před vložením do hrnce rozmačkat. Díky tomu získá polévka lehce narušenou strukturu, kterou by měla dobrá fazolová polévka mít.

Polévku krátce povařte a poté přidejte baby kapustu nebo špenát pro jejich pěknou zelenou barvu a texturu. Mísy posypte olivovým olejem a dalším parmazánem. Hotovo máte za necelou půlhodinu, ale polévka bude chutnat jako po odpoledním úsilí.

Co podávat k toskánské fazolové polévce

Parmazánové tousty jsou snadnou přílohou, kterou můžete připravit během vaření polévky. Potřebujete pouze plátky bagety, olivový olej a strouhaný parmazán. Opečené toasty potřete olivovým olejem a sýrem a nechte je minutu rozpéct v toustovači. Dodají vaší večeři dostatek křupavosti.

Polévku můžete podávat také s česnekovým chlebem nebo domácím světlým žitným chlebem.

Můžete toskánskou fazolovou polévku zmrazit?

Ano, tuto polévku můžete zmrazit. Jen dbejte na to, abyste předtím ponořili zeleninu do tekutiny, aby v mrazáku nevyschla (to platí pro všechny zeleninové polévky). Polévku nechte jeden den zcela rozmrazit v chladničce.

Italské polévky jsou taková klasika! Vyzkoušejte tyto!

Složení

Na polévku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké mrkve nakrájené na silné plátky
  • 1 velká cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 stonek celeru, nahrubo nasekaný
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 3 snítky čerstvého oregana
  • 1/4 lžičky soli
  • Černý pepř, podle chuti
  • 2 ( 420 gramů ) plechovky fazolí cannellini nebo jiných malých bílých fazolí, scezené a propláchnuté
  • 1182 mililitrů kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 946 mililitrů baby kapusty nebo baby špenátu, pokud je tvrdý, tak s odstraněnými stonky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana na ozdobu
  • Olivový olej, k podávání
  • Extra strouhaný parmazán, k podávání

Na parmazánové toasty:

  • 1/2 bagety nakrájené na tenké plátky
  • Olivový olej
  • 118 mililitrů strouhaného parmazánu

Metoda

  1. Uvařte zeleninu: V polévkovém hrnci rozehřejte olivový olej. Když je rozpálený, přidejte mrkev, cibuli, celer, česnek, snítky čerstvého oregana, sůl a pepř. Za častého míchání vařte 10 minut, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní.Toskánská fazolová polévka
  2. Připravte fazole: Na talíři rozmačkejte 118 mililitru fazolí vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte je k zelenině v hrnci. Za stálého míchání vařte 2 minuty.Toskánská fazolová polévkaToskánská fazolová polévka
  3. Polévku povařte: Přidejte do hrnce zbývající fazole a dobře promíchejte. Vmíchejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu, částečně přiklopte šikmo položenou pokličkou a vařte 20 minut, nebo dokud mrkev nezměkne a tekutina nezíská chuť. Vyhoďte větvičky oregana; lístky spadnou do polévky. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  4. Zatímco se polévka vaří, připravte parmazánové toasty: Chléb opečte z obou stran dozlatova. Ještě horké topinky potřete olivovým olejem a posypte sýrem. Pokud máte topinkovač, vraťte je na 1 minutu do topinkovače, aby se sýr rozpustil; v opačném případě položte topinky na pánev na střední teplotu, přikryjte je a zahřívejte asi 1 minutu nebo dokud se sýr nerozpustí.
  5. Zeleninu přidejte do polévky: Přidejte kapustu nebo špenát do hrnce a vařte další 2 minuty, nebo jen dokud zelenina nezvadne.
  6. Polévku podávejte: Polévku naberte do misek, posypte oreganem a případně ještě olivovým olejem. Podávejte s parmazánovými topinkami a dalším parmazánem na posypání.