Pappa Al Pomodoro - pikantní rajčatová polévka

Pappa al Pomodoro je oficiální název této polévky. Je to rustikální polévka z rajčat, česneku, cibule, vývaru a samozřejmě chleba - nejlépe dobrého italského bochníku. Do této polévky se skvěle hodí konzervovaná rajčata, která se sklízejí na vrcholu sezóny. Pokud je léto, vhoďte do ní hrst čerstvých lístků bazalky.

Za oknem mrholí a je chladno. To není pro duben v severní Kalifornii nic neobvyklého a vzhledem k letošnímu velkému suchu je to vítané.

I když je jaro oficiálně tady, užívám si poslední zbytky zimního počasí a každou záminku k uvaření něčeho vydatného a teplého, jako je tato italská polévka z rajčat a chleba.

Pappa al Pomodoro je oficiální název této polévky. (Bůh žehnej Italům, že všechno zní tak zábavně.) Je to rustikální polévka z rajčat, česneku, cibule, vývaru a samozřejmě chleba - nejlépe dobrého italského bochníku.

Polévka z rajčat a chleba recept

I když je to rajčatová polévka, nemusíte čekat až do srpna nebo září, abyste si ji mohli vychutnat! Do této polévky se skvěle hodí konzervovaná rajčata, sklizená na vrcholu sezóny.

Pokud je léto, přihoďte hrst čerstvých lístků bazalky. Pokud ne, jako příloha se hodí čerstvá petrželka a strouhaný parmazán.

Další pikantní rajčatové polévky, které můžete vyzkoušet

Ingredience

  • 473 mililitrů žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené (2 lžíce a 2 lžíce)
  • 5 stroužků česneku, mletého
  • 2 ( 784 gramů ) plechovky celých loupaných rajčat (nebo asi 1.8 kg čerstvých zralých rajčat blanšírovaných, oloupaných a nakrájených*)
  • 3 bobkové listy
  • 473 mililitrů kuřecího vývaru
  • 355 mililitrů rustikálního chleba nakrájeného na kostičky, 3.8 cm kostky (asi 2 až 3 silné plátky italského bochníku), nejlépe den starý.
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky košer soli, méně nebo více podle chuti
  • Čerstvě nastrouhaný parmezán a nasekaná čerstvá bazalka nebo petrželka, na ozdobu

Postup

  1. Osmahněte cibuli a česnek: V hrnci se silným dnem o objemu 4.7 l až 5.6 l rozehřejte na středním ohni 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a pomalu ji vařte, dokud nezměkne a nezačne se barvit, asi 10-12 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.osmažená cibule do rajčatové chlebové polévkyvaření cibule v hrnci
  2. Přidejte rajčata, vývar, bobkové listy a oregano a vařte: Přidejte rajčata do hrnce s cibulí a při vkládání do hrnce je rukou rozdrťte. Zbavte se tvrdých konců stopek nebo zbloudilých slupek rajčat. Přidejte kuřecí vývar, bobkové listy a sušené oregano. Zahřejte do varu a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte 20 minut. Během vaření rajčatového základu připravte v dalším kroku chlebové krutony.Rajčatová polévka vařená na sporáku
  3. Krutony opečte na plotně: Na pánvi na smažení rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na střední teplotu. Jakmile se olej rozpálí, přidejte na pánev na kostičky nakrájený chléb. Promíchejte je, aby se obalily olejem, a rozložte kostky v jedné vrstvě. Nechte je na pánvi bez pohybu, dokud jedna strana nezíská zlatavou barvu, a poté je pomocí kleští obraťte na druhou stranu. Jakmile jsou alespoň dvě strany opečené, stáhněte je z ohně.opečené krutony do rajčatové polévkyOpékání krutonů na pánvi
  4. Do polévky přidejte krutony: Po 20 minutách vaření přidejte do polévky lehce opečené krutony. Vařte 5 minut. Vypněte oheň a přiklopte pánev. Nechte 10-15 minut odstát.rajčatová chlebová polévka s krutony
  5. Pyré: Vyjměte bobkové listy. Pomocí ponorného nebo vertikálního mixéru polévku nahrubo rozmixujte (asi polovinu polévky, některé kousky ponechte). Ozdobte čerstvě nastrouhaným parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou nebo petrželkou.rajčatová chlebová polévka na sporáku
Rajčatová polévka s chlebem (pappa al pomodoro)
Starší příspěvek

Borůvkový sorbet

Novější příspěvek

Mexické pouliční kukuřičné nachos

Mexické pouliční kukuřičné nachos