Je sezóna dýní a hrušek! V této krémové, lehce pikantní a zázvorové polévce se tito dva kamarádi podzimu skvěle doplňují.
Když jsem před lety poprvé zveřejnila tento recept, doporučila jsem nejprve upéct rozpůlenou máslovou dýni, aby vzniklo pyré jako základ polévky. To funguje, ale zůstane vám přebytek dýňového pyré a někdy je prostě jednodušší začít s předem nakrájenou máslovou dýní.
V této upravené verzi tedy předpřipravenou dýni nakrájenou na kostičky opeču na olivovém oleji a másle, pak na ní uvařím cibuli s kořením a přidám nakrájené hrušky, načež přidám zpět dýni a vývar a připravím polévku.
Hrušky a zázvor se mají rády, takže přidávám trochu mletého zázvoru pro trochu šmrncu a také špetku muškátového oříšku.
Máte chuť na další recepty na dýňovou polévku?
Ingredience
- 1419 mililitrů máslové dýně nakrájené na kostičky, (asi 0.7 kg )
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička másla
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno (asi 355 mililitrů )
- 2 1/2 čajové lžičky žlutého kari koření
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- Špetka muškátového oříšku
- 473 mililitrů oloupané, nakrájené hrušky Bartlett (asi 0.5 kg , 3 hrušky)
- 355 mililitrů vody
- 236 mililitrů hruškového nektaru
- 946 mililitrů kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky černého pepře
- 59 mililitrů husté smetany ke šlehání
- 1 malá hruška Bartlett , zbavená jádřince a nakrájená na tenké plátky, na ozdobu
Postup
- Orestujte máslovou dýni: Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte na prudkém ohni 2 lžíce olivového oleje a 1 lžičku másla. Přidejte polovinu máslové dýně nakrájené na kostičky. Promíchejte, aby se obalily olejem. Nechte vařit, dokud z několika stran lehce nezhnědne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy. Postup opakujte se zbývajícími máslovými dýněmi. Přendejte do mísy.
- Uvařte cibuli a koření: Do hrnce přidejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli. Snižte teplotu na střední a několik minut vařte, aby změkla. Poté přidejte kari, mletý zázvor a muškátový oříšek. Vařte ještě několik minut.
- Přidejte hrušku: Přidejte nakrájenou hrušku a promíchejte. Vařte ještě minutu.
- Přidejte zbytek ingrediencí a povařte: Přidejte opečenou máslovou dýni k cibulovo-hruškové směsi. Přidejte vodu, vývar, hruškový nektar, sůl a pepř. Přiveďte k varu na silném ohni Částečně přikryjte, snižte teplotu a vařte dalších 30 minut.
- Pyré: PURE: Ponořovacím mixérem rozmixujte na kaši. Pokud používáte stojanový mixér, propracujte najednou třetinu polévky. Pokud je pro vás polévka příliš hustá, přidejte trochu vody, abyste ji zředili. Pokud je pro vás příliš řídká, přiveďte ji k varu a nechte ji trochu povařit a zahustit.
- Přidejte smetanu: Vypněte oheň a vmíchejte 59 mililitrů smetany. Naberte polévku do misek a při podávání ji ozdobte plátky hrušek.
