Recept na cuketovou polévku

Pikantní cuketová polévka využívá velké množství cukety a rychle se vaří. Recept vyžaduje chléb, ale pokud nemáte lepek, můžete ho nahradit 236,50mililitry nakrájených brambor (vařených nebo nevařených) nebo vařenou rýží. Tuto polévku můžete zmrazit až na tři měsíce.

Pokud máte přátele, kteří pěstují cukety, pravděpodobně jsou právě teď nadšení, až zoufalí, že se jich mohou vzdát.

Obzvlášť problematické jsou ty obrovské příšery velikosti baseballové pálky, které se zničehonic objeví, když jste několik dní zanedbali kontrolu zahrady.

Tato polévka je pro takové příležitosti jako stvořená.

Jak připravit pikantní cuketovou polévku

Krása této polévky spočívá v tom, že se v ní použije spousta cuket, rychle se uvaří (ideální na jídlo uprostřed týdne) a v lednici vydrží nejméně týden.

Stačí nakrájet cuketu bez slupky (pokud není tlustá nebo tvrdá, pak ji oloupejte) a uvařit ji s trochou jalapeña, cibule a česneku a pro vyvážení přidat nějaké světlé bylinky, jako je máta a koriandr. Polévka se rozmixuje na pyré.

Mám ji ráda stejně dobře vychlazenou jako horkou.

Bezlepková polévka? Žádný problém!

Tento recept vyžaduje chléb, ale pokud nemáte rádi lepek, můžete ho nahradit 236 mililitry nakrájených brambor (vařených nebo nevařených) nebo vařenou rýží.

Nebo můžete na konci vaření přidat trochu smetany, která pomůže polévku zahustit - jen ji nevařte. (Všimněte si, že pokud plánujete polévku zamrazit, bude se s náhradou rýže mrazit lépe než s bramborami nebo přidanou smetanou).

Jak skladovat a zmrazit

Polévka vydrží v chladu až týden. Podávejte ji vychlazenou z lednice nebo ji ohřejte na plotně či v mikrovlnné troubě.

Tuto polévku můžete zmrazit až na tři měsíce. Přes noc ji rozmrazte v lednici a při podávání ji znovu opatrně ohřejte na plotně. Pokud polévka po rozmrazení vypadá odděleně, znovu ji rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu.

Cuketa ve všem! Vyzkoušejte tyto recepty

Složení

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1/2 chilli papričky jalapeño (nebo více podle chuti, v závislosti na tom, jak pálivá má polévka být), nakrájené, s odstraněnými semínky, stonky a žebry, které se vyhodí
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 0.9 kg nakrájené cukety (se slupkou), asi 1182 až 1419 ml.
  • 355 mililitrů den starého chleba, nakrájeného na kousky (nebo 236 mililitrů rýže nebo vařených či nevařených brambor)
  • 710 mililitrů kuřecího vývaru (pro veganskou variantu použijte zeleninový vývar)
  • 236 mililitrů vody
  • 118 mililitrů čerstvých mátových lístků, volně balených, nasekaných
  • 118 mililitrů čerstvého koriandru, volně baleného, nasekaného (volitelně)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • Sůl, podle chuti
  • Pepř, podle chuti
  • Plátky citronu (na ozdobu), nepovinné

Metoda

  1. Osmahněte cibuli a jalapeño: Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a nakrájené jalapeño a smažte 4 až 5 minut, dokud cibule nezprůsvitní, ale nezhnědne.
  2. Dejte vařit česnek a cuketu: Přidejte na pánev česnek a cuketu a za častého míchání smažte další 3 až 4 minuty. Posypte solí.
  3. Přidejte chléb a tekutiny: Přidejte chléb, vývar a vodu a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a mírně vařte 20 minut. (Poznámka: Pokud používáte nevařené brambory, možná budete muset vařit o něco déle, záleží na druhu brambor, které používáte.)
  4. Polévku propasírujte: Odstavte polévku z ohně. Přidejte mátu a koriandr (pokud používáte). V mixéru nebo kuchyňském robotu ji rozmixujte dohladka, v případě potřeby po částech. (Můžete také použít ponorný mixér.)
  5. Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř: Vraťte polévku do hrnce. Přidejte citronovou šťávu spolu se solí a pepřem podle chuti.
  6. Ozdobte a podávejte: Ozdobte plátky citronu a snítkami máty nebo koriandru. Podávejte horkou nebo vychlazenou. V lednici vydrží až týden.
Pikantní cuketová polévka
Novější příspěvek

Koktejl mojito

Koktejl mojito