Kuřecí maso, kukuřičné tortilly, avokádo, limetka. To jsou ingredience, které se prostě milují. V podstatě cokoli, co z nich připravíte, bude určitě dobré!
Následující polévka je poměrně snadnou verzí "Sopa de Lima" neboli "Limetkové polévky", speciality mexického poloostrova Yucatán.
Je to kuřecí polévka ochucená ohnivým habanero, skořicí, hřebíčkem a pikantními limetkami. Limetky, které se používají na Yucatánu, jsou trochu jiné odrůdy, než jaké jsou u nás snadno dostupné, ale hodí se i standardní perské limetky.
Polévka je pikantní díky limetkám, zjemněná máslovou bohatostí avokáda a trochu křupavá díky smaženým proužkům tortilly přidaným na ozdobu.
Připomíná jak pozole, tak tortillovou polévku, ale s poněkud jiným kořením a silným nádechem limetky.

Složení
- 236 až 355 mililitrů extra panenského olivového oleje, arašídového oleje, řepkového oleje nebo kukuřičného oleje
- 6 kukuřičných tortill
- 296 mililitrů nakrájené bílé cibule
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 chilli paprička habanero, zbavená semínek a mletá
- 1/4 lžičky mleté skořice
- Špetka mletého hřebíčku
- 0.5 kg rajčat (2 velká), zbavených jader, oloupaných a nakrájených (nebo 236 mililitrů drcených rajčat z konzervy)
- 1.9 litru kuřecího vývaru (nejlépe domácího)
- 1 lžička sušeného oregana (nejlépe mexického, pokud máte)
- 1 lžička soli, více podle chuti
- 0.7 kg kuřecích stehen bez kůže a kostí (nebo prsou, pokud chcete, my máme rádi výraznější chuť stehen), zbavených přebytečného tuku a příčně rozříznutých napůl
- 78 mililitru limetkové šťávy (ze 2 až 4 limetek, podle velikosti)
- 1 svazek koriandru, nahrubo nasekaný (včetně stonků), na ozdobu
- 2 avokáda bez pecky, oloupaná a nahrubo nakrájená, na ozdobu
Postup
- Tortilly usušíme v troubě a nakrájíme na proužky: Rozehřejte troubu na 177 °C . Tortilly položte v jedné vrstvě na plech a zahřívejte v troubě 10 až 12 minut, přičemž po prvních 5 minutách je obraťte. (To pomůže tortilly před smažením trochu vysušit.) Vyjměte je z trouby. Tortilly nakrájejte na 0.6 cm široké proužky.
- Na rozpáleném oleji osmažte proužky tortilly: Nalijte olej do velkého hrnce se silným dnem do hloubky 0.6 cm, asi 236 až 355 mililitrů. Hrnec zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud teplota oleje nedosáhne přibližně 177 °C nebo dokud malý kousek tortilly vložený do oleje nezasyčí. Pokud se malý testovací kousek tortilly spálí nebo zhnědne příliš rychle, stáhněte hrnec z ohně a nechte olej trochu vychladnout, než budete pokračovat. Po částech opatrně rozprostřete hrst proužků tortilly do horkého oleje. Otáčejte kovovými kleštěmi, aby se proužky tortilly oddělily. Vařte několik minut nebo dokud se proužky nezačnou zbarvovat. Vyjměte je na talíř vyložený papírovou utěrkou. Když je dělám po přidání proužků tortilly, zvýším teplotu hořáku, abych kompenzoval, že proužky tortilly snižují teplotu oleje. Jakmile se proužky tortilly začnou barvit, teplotu snížím, aby se olej příliš nerozpálil.
- Osmahnu cibuli, přidám česnek, habanero, skořici a mletý hřebíček: Z oleje na smažení tortilly odeberu všechny lžíce kromě dvou. Zahřejte na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte česnek, mleté habanero, skořici a mletý hřebíček a vařte ještě několik minut.
- Přidejte rajčata, vývar, oregano, kuřecí maso, osolte a nechte dusit: K cibuli přidejte oloupaná nakrájená rajčata. Přidejte vývar, oregano a kuřecí maso. Přidejte jednu lžičku soli. Přiveďte k varu a snižte teplotu tak, aby se udržovala na mírném ohni. Přikryjte a vařte 20 až 25 minut, dokud není kuře uvařené.
- Kuře vyjměte z hrnce a rozdrobte: Odstavte hrnec z ohně. Kuře vyjměte z hrnce. Pomocí dvou vidliček kuře rozdrobte.
- Vraťte rozdrobené kuře do hrnce, přidejte limetkovou šťávu: Vraťte kuře do polévky. Vmíchejte limetkovou šťávu. Podle chuti případně dosolte. Podávejte ozdobené osmaženými proužky tortilly, nakrájeným avokádem a koriandrem.