Maminka i tatínek jsou tento týden nemocní "hnusnou rýmou", kvůli které se cítí dost mizerně - kašlou, kýchají, jsou nevrlí atd.
Maminka dnes uvařila výbornou kuřecí polévku jen z kuřecího vývaru a zeleniny, bez kuřecího masa. Byla tak dobrá, že jsem si musela zapsat návod, než na ni zapomenu.
Nejdůležitější je samozřejmě kuřecí vývar. Pokud je to možné, použijte kuřecí vývar, který jste si udělali z kostí nebo hřbetů.
Pokud hledáte robustnější kuřecí polévku, podívejte se na naši kuřecí polévku s nudlemi, která se připravuje z vývaru z celého kuřete.
Složení
- 946 mililitrů domácího kuřecího vývaru
- Tuk z domácího kuřecího vývaru
- 1 oloupaná a nakrájená žlutá cibule
- 2 mrkve, nakrájené na 0.6 cm plátky (přibližně stejné množství jako cibule)
- 2 řapíky celeru, nakrájené na 0.6 cm plátky (přibližně stejné množství jako cibule)
- 1 lžíce čerstvých petrželových listů
- 1 lžíce nasekané zeleně ze zelené cibule (zelené části zelené cibule) nebo pažitky
- 1/4 lžičky drůbežího koření (mletá šalvěj a tymián)
- 1/8 čajové lžičky (špetka) drcených vloček červené papriky (nebo malá špetka kajenského pepře)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Na oleji osmahněte cibuli, mrkev a celer: V hrnci o objemu 3.8 litru rozehřejte na středním plameni lžíci kuřecího tuku (který vystoupil na povrch a ztuhl z domácího vývaru). Pokud nemáte dostatek kuřecího tuku, můžete přidat trochu olivového oleje. Na tuku osmahněte zeleninu, dokud nebude mrkev téměř hotová.
- Přidejte koření: Během restování zeleniny přidejte koření - drůbeží koření, drcené vločky červené papriky, špetku soli a špetku pepře. Takovéto dochucování během vaření zeleniny zvýrazní její chuť. Podle mé maminky drcené vločky červené papriky nebo kajenský pepř velmi pomáhají při nachlazení, proto jsou součástí tohoto receptu.
- Přidejte vývar a povařte: Přidejte 946 mililitrů kuřecího vývaru. Přiveďte k mírnému varu. Vařte, dokud se mrkev nerozvaří (asi 5 až 10 minut).
- Přidejte čerstvou petrželku a zelenou cibulku: Zkontrolujte koření (pravděpodobně bude třeba přidat více soli) a upravte podle chuti. Podávejte s (alespoň) den starým křupavým francouzským chlebem.
Poznámka: Ptala jsem se maminky, proč žádné kuřecí maso, a ona mi řekla, že zakaluje chuť této konkrétní lehké polévky. Myslím, že s tím budu muset souhlasit. Tato polévka je naprosto vynikající taková, jaká je. Jen se ujistěte, že začínáte výborným vývarem.
