Recept na dušené kokosové krevety

Kambodžská kuchyně se v mnohém podobá thajské, je však jemnější a ne tak ostře pálivá. Toto dušené maso je rychlou večeří na všední večer, zejména pokud použijete krevety, které již byly oloupané a zbavené slupky. Nejlépe uděláte, když si koupíte mražené krevety s označením IQF neboli Individually Quick Frozen.

Na začátku loňského roku jsem měl to štěstí, že jsem mohl odcestovat do Kambodže za přítelem, který tam žije. Pobyt byl dlouhý, takže jsem měl spoustu času na prozkoumání Phnompenhu a okolí - a na spoustu jídla!

Většina lidí v Phnompenhu nakupuje jídlo na trzích. Viděl jsem živá i čerstvě zabitá kuřata, ryby, které se ještě kroutily, velmi štiplavou fermentovanou rybu zvanou prahok a koše plné nejrůznějších čerstvých produktů, jako je citronová tráva, listy limetky makrut, baby lilek, banánové květy, jitrocel a vodní špenát.

Všechno to bylo tak barevné, chaotické, fascinující, hlučné a špinavé! Naštěstí se mi podařilo získat lekci vaření od jednoho kuchaře v Phnompenhu, který mi pomohl dozvědět se více o všech ingrediencích, které jsem viděla na trhu, a naučil mě některé základy kambodžské kuchyně.

Kokosová krevetová polévka z Kambodže

Tento recept na dušené kokosové krevety jsem do jisté míry upravil, protože sehnat všechny ingredience, ze kterých jsem se učil vařit v Phnompenhu, se tady ve Státech ukázalo jako složité. V receptu jsem však ponechala dvě tradiční ingredience: citronovou trávu a čerstvou kurkumu.

Obě tyto ingredience často najdete v oddělení produktů v dobře zásobeném obchodě s přírodními potravinami nebo na asijském trhu. Citronová tráva vypadá jako dlouhý, silný výhonek a kurkuma jako menší, oranžověji zbarvená verze zázvoru. Pokud je nemůžete najít, nahraďte citronovou trávu kůrou z jedné limetky a jednoho citronu a podle chuti další limetkovou šťávou a čerstvou kurkumu nahraďte mletou kurkumou.

Dávejte také pozor na listy limetky makrut, které můžete najít v blízkosti citronové trávy a kurkumy. Ty jsou pro tento recept nepovinné a polévce dodají jasnou vůni, ale recept bude stejně chutný i bez nich.

Tento guláš je rychlou večeří na všední večer, zejména pokud použijete krevety, které již byly oloupány a zbaveny jadérek. Nejlépe uděláte, když si koupíte mražené krevety s označením IQF neboli Individually Quick Frozen. ("Čerstvé" krevety ve vitríně s mořskými plody byly obvykle předtím zmraženy, rozmraženy a nyní byly ve vitríně neurčitou dobu.) Zmrazené krevety lze rychle rozmrazit v misce se studenou vodou.

Během svého pobytu v Kambodži jsem zjistil, že kambodžská kuchyně se v mnohém podobá thajské, ale je jemnější a ne tak ostře pálivá. Tento guláš je dokonalým příkladem jídla z této oblasti.

Tak se vydejte na výlet! Poznejte svět! Nebo ho alespoň ochutnejte v tomto lahodném dušeném krevetovém masu.

Složení

Na pastu z citronové trávy

  • 3 stonky citronové trávy (nebo kůra z 1 limetky a 1 citronu a další limetková šťáva podle chuti)
  • 1 kus čerstvé kurkumy (nebo 1 polévková lžíce mleté kurkumy)
  • 1 kus čerstvého zázvoru
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 2 listy limetky makrut, jemně nakrájené (nepovinné)

Na polévku:

  • 1 plechovka ( 392 gramů ) plnotučného kokosového mléka, netřepat
  • 591 mililitrů ochuceného vývaru (rybího, kuřecího nebo zeleninového)
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky, například Red Boat, plus další podle potřeby
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 středně velké cukety nakrájené na 2.5 cm kousky
  • 224 gramů francouzských zelených fazolek (haricots verts), oříznutých a rozpůlených
  • 355 mililitrů ( 252 gramů cherry rajčat, rozpůlených
  • Sůl, podle chuti
  • 0.9 kg krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • 1 velká hrst listů thajské bazalky

K podávání: 1:

  • Vařená rýže
  • Klíny limetky

Metoda

  1. Připravte pastu z citronové trávy: Z citronové trávy oloupejte a vyhoďte vrchní vnější vrstvu tvrdých, vláknitých listů a ponechte jemné, světlejší vnitřní vrstvy. Tuto jemnou část nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte a nakrájejte také kurkumu, zázvor, šalotku a stroužky česneku. Citronovou trávu, kurkumu, zázvor, šalotku, česnek a listy limetky smíchejte v mixéru nebo kuchyňském robotu a zpracujte, dokud nebudou ingredience jemně nasekané. V případě potřeby seškrábněte stěny mixéru. Pastu dejte stranou. Tuto pastu lze připravit předem a uchovávat v chladu až týden.Kambodžská kokosová krevetová polévka
  2. Oddělte kokosový krém od mléka: Plechovku kokosového mléka netřepejte. Otevřete víčko a nahoře byste měli vidět silnou vrstvu kokosového krému. Tu vylijte lžící z plechovky a přelijte do hrnce na vývar. Vodnaté mléko na dně si ponechte. Pokud nahoře nevidíte čistou vrstvu smetany, přidejte všechno kokosové mléko najednou.Kambodžská kokosová krevetová polévka
  3. Uvařte kokosový krém a pastu z citronové trávy: Na středním plameni přiveďte kokosový krém k varu. Přidejte pastu z citronové trávy a za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty, nebo dokud směs nezhoustne a nezavoní. Přidejte zbylé kokosové mléko z plechovky, vývar, rybí omáčku a hnědý cukr. Přiveďte k varu.Kambodžská kokosová krevetová polévka
  4. Uvařte zeleninu a krevety: Přidejte do polévky cuketu a zelené fazolky. Vařte asi 8 minut, nebo dokud zelenina téměř nezměkne. Přidejte krevety a rajčata a vařte 3 až 4 minuty, nebo dokud nezrůžoví a nezakryjí se. Vmíchejte lístky bazalky. Polévku ochutnejte a podle chuti dosolte, přidejte rybí omáčku nebo hnědý cukr.Kokosová krevetová polévka z KambodžeKambodžská kokosová krevetová polévkaKambodžská kokosová krevetová polévka
  5. Podávejte: Podávejte s rýží a limetkovými klínky. Zbytky vydrží v chladu asi 5 dní.
Kokosová krevetová polévka