Tento recept na domácí pita chléb je snadný na přípravu a vyžaduje několik ingrediencí, které už možná máte po ruce! Umíchejte velmi jednoduché těsto, nechte ho vykynout a zažijte kouzlo čerstvého, teplého, dokonale nadýchaného domácího pita chleba. Návod na pečení a přípravu na pánvi je součástí balení!
Pita chléb je vhodný do mrazničky. A těsto si můžete připravit i dopředu. Nezapomeňte si přečíst tipy a můj návod krok za krokem.

Mnoho způsobů, jak pita chléb využít!
Ať už mluvíme o falafelu, shawarmě, hummusu nebo třeba o lahůdkách, pita kapsy jsou mým oblíbeným jídlem.
Košík teplé pity je vlastně téměř vždy na jídelním stole vedle čehokoli od polévek a dušených pokrmů až po omáčené masové kuličky, které vyžadují něco, co by tu lahodnou dobrotu nasálo.
Z pity jsem udělala chipsy a churro chipsy! A když děti potřebují dobrou svačinu, která je zdrží až do pozdní večeře, podávám pitu s malou mističkou za'ataru a trochou extra panenského olivového oleje na namáčení.
Vyplatí se připravit si vlastní domácí pita chléb?
ANO! Jako člověk, který vyrostl na pravém čerstvém pita chlebu z egyptských pekáren, vám mohu říct toto: pita chléb, který kupujeme v obchodech s potravinami zde v USA, prostě není stejný. Stejně jako sendvičový chléb, i pita koupená v obchodě obvykle ležela několik dní v regálu.
Nechápejte mě špatně, pitu jsem si v obchodě koupil mnohokrát. Musí se ohřát a použít poměrně rychle.
Ale jde mi o to: Čerstvé. Teplá. Voňavý. Dokonale nadýchaný pita chléb. Při jeho přípravě se vracím do ulic Egypta, kde jsem vyrostla.
Domácí výroba pita chleba je jednoduchá a stačí k ní jen pár ingrediencí, které už pravděpodobně máte po ruce.
Podle tohoto receptu připravíte 8 pitas. A můžete je upéct v troubě nebo uvařit na plotně na rozpálené pánvi.
Ingredience
- Voda
- Kvasnice
- Špetka cukru
- Celozrnná mouka (nebo kombinace celozrnné a pšeničné mouky)
- Kosher sůl (já používám kosher sůl Diamond Crystal)
- Extra panenský olivový olej (použila jsem řecký extra panenský olivový olej Private Reserve)
Potřebuji k přípravě pita chleba stojanový mixér?
Ne! Ve skutečnosti dávám přednost ručnímu hnětení těsta na pita chléb. Nebudete příliš hníst a výsledek je téměř lepší než při použití stojanového mixéru. Zde je veškeré vybavení, které potřebujete k přípravě tohoto receptu na pita chléb:
- Velkou mísu na míchání, jako je tato
- Dřevěnou lžíci nebo cokoli na míchání těsta
- Váleček na válení, abyste mohli pitu zploštit, jako je
Jak připravit pita chléb: Krok za krokem
Krok 1: Připravte si houbičku
Ve velké míse smíchejte 236 mililitrů vlažné vody s droždím a cukrem. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte 118 mililitru mouky a prošlehejte. Míchací mísu postavte na teplé (ne horké) místo, nezakrytou. Počkejte asi 15 minut nebo dokud směs nezpění a trochu nebublá.
Tip: Pokud nevidíte žádné bublinky, vaše droždí je mrtvé. Začněte znovu s novými kvasnicemi.

Krok 2: Vytvořte pita těsto
Nyní přidejte sůl, olivový olej a zbývající mouku (asi 118 mililitru mouky si ponechte na pozdější poprášení). Míchejte, dokud směs nevytvoří chundelatou hmotu.
(Co je to chundelatá hmota? V podstatě jde o to, že v tomto okamžiku je těsto málo vyvinuté nebo vůbec nevyvinuté a vypadá jen jako lepkavá kaše, ze které se dají snadno odtrhávat kousky).
Zaprašte trochou mouky a pak směs uvnitř mísy asi 1 minutu hněťte a zapracujte do ní všechny zbloudilé kousky.

Krok: 3 Hnětení těsta
Čistou pracovní plochu poprašte jen trochou mouky. Zhruba 2 minuty lehce hněteme, dokud není těsto hladké. Přikryjte a nechte těsto 10 minut odpočívat, poté ho ještě několik minut hněťte. Těsto by mělo být měkké a trochu vlhké, můžete mu pomoci trochou poprášení moukou, ale snažte se jí nepřidávat příliš mnoho.

Krok: 4 Těsto na pitu nechte vykynout
Vyčistěte mísu na míchání a lehce ji potřete extra panenským olivovým olejem. Vložte těsto zpět do mísy a několikrát ho otočte, aby se trochu obalilo olivovým olejem.

Mísu na míchání těsta pevně zakryjte plastovou fólií a poté ji přikryjte kuchyňskou utěrkou. Mísu postavte na teplé (ne horké) místo. Nechte ji stát 1 hodinu nebo dokud těsto nevykyne na dvojnásobnou velikost.

Krok 5: Rozdělte těsto
Těsto jemně vyklopte a položte ho na čistou pracovní plochu. Rozdělte těsto na 7 až 8 stejných dílů a vytvarujte z nich kuličky. Přikryjte je utěrkou a nechte je asi 10 minut odležet.

Krok 6: Vytvarujte pity
Pomocí pomoučeného válečku rozválejte jeden z kousků na kruh široký 20 cm - 23 cm a silný asi 0.6 cm. Při válení pomáhá těsto často zvedat a otáčet, aby se vám těsto příliš nelepilo na pracovní desku. (Pokud se těsto začne lepit, posypte ho malým množstvím mouky). Pokud těsto začne pružit, nechte ho několik minut odpočinout a pokračujte v rozvalování. Postup opakujte s ostatními kousky těsta.
Tip: Jakmile se pustíte do práce, můžete jednu pitu péct, zatímco válíte druhou, pokud chcete.

Odtud máte dvě možnosti pečení pity.
Krok 7: Pečení v troubě NEBO na plotně
Chcete-li pitu upéct v troubě: Na prostřední rošt umístěte silnou pečicí pánev nebo velkou litinovou pánev, aby se zahřála. Pracujte v dávkách a rozválené pity pokládejte přímo na rozpálený plech (mně se tam vešly pouze 2 najednou).
Pečte 2 minuty z jedné strany a poté pitu pomocí kleští opatrně otočte a pečte 1 minutu z druhé strany. Pita se pěkně nafoukne a měla by být hotová. Vyjměte pitu z trouby a upečenou pitu přikryjte čistou utěrkou, zatímco budete pracovat na zbytku pity.
Příprava pity na pánvi (na sporáku): Rozpalte litinovou pánev na středně vysokém ohni (vyzkoušejte přidáním několika kapek vody do pánve, pánev je připravená, když kuličky vody okamžitě zasyčí). Pokapejte malým množstvím extra panenského olivového oleje a setřete přebytečný. Pracujte s jednou pitou po druhé, položte rozválenou pitu na pánev a pečte 30 sekund, dokud se nezačnou tvořit bubliny.
Pomocí špachtle pitu otočte a opékejte 1-2 minuty na druhé straně, dokud se na spodní straně neobjeví velké opečené skvrny. Opět otočte a opékejte další 1-2 minuty, aby se opekla i druhá strana. Pita je hotová, když se nafoukne a vytvoří kapsu.
Tip: Někdy se může stát, že se pita při tomto způsobu opékání na plotně nenadýmá nebo se vytvoří jen malá kapsa. Zkuste povrch pity jemně přitlačit čistou utěrkou. Upečenou pitu nechte přikrytou čistou utěrkou, zatímco budete pracovat na zbytku.

Lze těsto připravit předem?
Ano, těsto můžete připravit předem. Jakmile vykyne, můžete ho uložit do lednice, dokud ho nebudete potřebovat!
Pokud nechcete v daný den upéct všech 8 pitas, můžete jich upéct 12 nebo kolik jich potřebujete najednou. Zbytek těsta uložte do lednice na později (při správném skladování vydrží těsto v lednici až 1 týden).
Lze podle tohoto receptu připravit bezlepkový pita chléb?
Mnoho z vás se ptalo, zda lze tento recept připravit z bezlepkové mouky. ANO!
Mouku zde můžete jednoduše nahradit stejným množstvím univerzální bezlepkové mouky. Do tohoto receptu se hodí univerzální bezlepková mouka Bob's Red Mill nebo mouka na pečení Bob's Red Mill 1:1.
Proč se mi pita nenadýmá?
Všimněte si, že pita nezůstane nadýchaná, jakmile se na chvíli vyndá z trouby. Chceme, aby se během pečení nafoukla a vytvořila kapsu, do které se vejdou nejrůznější chutné předměty. Shodněme se však na tom, že i pita, která se nenadýmá a skončí spíše jako placka bez kapsy, je stále vynikající.
Hlavní důvod, proč se pita nenadýmá, souvisí s teplotou pečení - trouba nebo pánev nejsou dostatečně horké. Před pečením se ujistěte, že je obojí dobře rozpálené.

Pokyny pro skladování a mrazák
Pečený pita chléb si nejlépe vychutnáte čerstvý a horký z trouby. Ale 8 bochníků pity pravděpodobně nedojíte na jedno posezení, pokud nepořádáte velkou večeři. Dobrou zprávou je, že pita chléb lze dobře skladovat několik dní ve vzduchotěsném sáčku. Ohřejte ho v troubě nebo v toustovači nebo dokonce na otevřeném ohni.
Pita chléb můžete zmrazit pro pozdější použití! Uděláte to takto:
- Pita chléb zcela vychlaďte
- Skladujte v sáčcích se zipem. Ujistěte se, že jste vytlačili všechen vzduch. Mezi pity navrstvěte voskovaný papír, což usnadní vytahování jen jedné pity najednou, pokud chcete.
- Zmrazte až na 3 měsíce
- Zmrazené pity ohřejte ve středně vyhřáté troubě. Není třeba rozmrazovat.
Popis
Recept na autentický, blbuvzdorný pita chléb mé rodiny je snadný na přípravu a vyžaduje několik ingrediencí, které už možná máte po ruce! Umíchejte velmi jednoduché těsto, nechte ho vykynout a zažijte kouzlo čerstvého, teplého, dokonale nadýchaného domácího pita chleba. Návod na pečení a vaření je součástí balení!
Ingredience
- Voda
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí
- ½ lžičky cukru
- 710 mililitrů celozrnné mouky, rozděleno (nebo 355 mililitrů celozrnné mouky a 355 mililitrů celozrnné mouky)
- 1 až 2 čajové lžičky košer soli (použila jsem košer sůl Diamond Crystal)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje (použila jsem řecký extra panenský olivový olej Private Reserve), více na mísu
Pokyny
- Připravte si piškot: Do velké mísy nalijte 236 ml vlažné vody a vmíchejte droždí a cukr, dokud se nerozpustí. Přidáme 118 mililitrů mouky a prošleháme. Mísu postavte na teplé místo, nepřikrytou, aby se vytvořila ztracená houba. Dejte jí asi 15 minut, směs by měla bublat.
- Vytvořte pita těsto: Nyní přidejte sůl, olivový olej a téměř všechnu zbývající mouku (asi 118 mililitru mouky si nechte na pozdější poprášení). Míchejte, dokud směs nevytvoří chundelatou hmotu (v této fázi je těsto málo nebo vůbec nerozvinuté a vypadá jen jako lepkavá kaše, ze které můžete snadno oddělit kousky). Zaprašte trochou mouky a pak směs asi minutu hněťte uvnitř mísy, aby se do ní dostaly všechny zbloudilé kousky.
- Uhněťte těsto: Čistou pracovní plochu poprašte trochou mouky. Lehce hněťte asi několik minut, dokud nebude hladké. Přikryjte těsto a nechte je 10 minut odpočívat, pak ho ještě pár minut hněťte. Těsto by mělo být trochu vlhké, můžete mu pomoci malým poprášením moukou, ale dávejte pozor, abyste mouky nepřidali příliš mnoho.
- Nechte těsto vykynout. Vyčistěte mísu, lehce ji potřete extra panenským olivovým olejem a těsto vložte zpět do mísy. Těsto v míse několikrát otočte, aby se obalilo olivovým olejem. Mísící mísu pevně zakryjte plastovou fólií a poté přes ni položte kuchyňskou utěrku. Mísu postavte na teplé místo. Nechte ji v klidu 1 hodinu nebo dokud těsto nevykyne na dvojnásobek.
- Těsto rozdělte. Vykynuté těsto vyklopte a položte na čistou pracovní plochu. Rozdělte těsto na 7 až 8 stejných dílů a vytvarujte z nich kuličky. Přikryjte je utěrkou a nechte je asi 10 minut odpočívat.
- Vytvarujte pity. Pomocí pomoučeného válečku rozválejte jeden z dílů na kruh široký 20 cm - 23 cm a silný asi 0.6 cm. Při válení pomáhá těsto často zvedat a otáčet, aby se vám těsto příliš nelepilo na pracovní desku. (Pokud se těsto začne lepit, posypte ho malým množstvím mouky). Pokud těsto začne pružit, dejte ho na několik minut stranou, aby si odpočinulo, a pak pokračujte ve válení. Postup opakujte s dalšími kousky těsta. (Jakmile se pustíte do práce, můžete jednu pitu péct, zatímco válíte druhou, pokud chcete). Odtud máte dvě možnosti pečení pity.
- Chcete-li pitu upéct v troubě: Troubu předehřejte na 246 °C a na prostřední rošt postavte silnou pečicí pánev nebo velkou litinovou pánev, aby se zahřála. Pracujte v dávkách a rozválené pity pokládejte přímo na rozpálený plech (mně se tam vešly pouze 2 najednou). Pečte 2 minuty z jedné strany a poté pitu pomocí kleští opatrně otočte a pečte 1 minutu z druhé strany. Pita se pěkně nafoukne a měla by být hotová. Vyjměte je z trouby a upečené pity přikryjte čistou utěrkou, zatímco budete pracovat na ostatních pitech.
- Příprava pity na plotně: Rozpalte litinovou pánev na středně vysokém ohni. (Vyzkoušejte to přidáním několika kapek vody na pánev, pánev je připravená, když kuličky vody okamžitě zasyčí). Zakápněte malým množstvím extra panenského olivového oleje a setřete přebytečný. Pracujte s jednou pitou po druhé, položte rozválenou pitu na pánev a pečte 30 sekund, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Pomocí špachtle pitu otočte a opékejte 1-2 minuty na druhé straně, dokud se na spodní straně neobjeví velké opečené skvrny. Opět otočte a opékejte další 1-2 minuty, aby se opekla i druhá strana. Pita je hotová, když se nafoukne a vytvoří kapsu (někdy se při této metodě pita nemusí nafouknout nebo se vytvoří jen malá kapsa. Zkuste povrch pity jemně přitlačit čistou utěrkou). Upečenou pitu přikryjte čistou utěrkou, zatímco budete pracovat na zbytku.