Vždy, když dělám zmrzlinu od nuly, máme obvykle spoustu zbylých bílků, které můžeme použít.
Pusinky (nebo jak jim říká můj synovec, "pavlovky") jsou malé sušenky, které se dělají v podstatě jen z bílků a cukru, do kterých se přidává trochu octa a soli, aby směs při šlehání držela strukturu.
Do tohoto receptu jsme přimíchali rozdrcené mátové tyčinky, které nám zbyly od Vánoc. Lze přidat i mini čokoládové lupínky!
Na přípravě těchto pusinek se mi líbí, že je stačí vložit do horké trouby, vypnout teplo a na několik hodin odejít.
Vraťte se ke sladkým malým pusinkám, lehkým a vzdušným, které se prakticky rozplývají v ústech.
Hledáte další recepty na vánoční cukroví? Všechny si je můžete prohlédnout zde!
Ingredience
- 2 až 3 polévkové lžíce důkladně rozdrcených mátových bonbonů*
- 3 vaječné bílky
- Špetka soli
- 236 mililitrů cukru (pokud máte, použijte superjemný)
- 1 lžička bílého octa
- 78 mililitrů mini čokoládových lupínků (nepovinné)
- * Cukrovinky rozdrťte tak, že je vložíte do uzavřených, zdvojených sáčků do mrazničky. Pomocí paličky na maso (hladkou stranou) nebo kladívka je jemně rozbijte na jemný prášek.
Metoda
- Předehřejte troubu: Nastavte troubu na 149 °C .
- Vyšlehej bílky se špetkou soli: Vložte bílky do mixéru a přidejte špetku soli. Začněte mixovat na nízkou rychlost a postupně zvyšujte rychlost na střední, dokud nebudou zcela napěněné a nezačnou se tvořit měkké špičky, asi 2 až 3 minuty. Bublinky vaječných bílků by měly být malé a rovnoměrné.
- Pokračujte ve šlehání bílků a pomalu přidávejte cukr, poté ocet: Zvyšte rychlost na středně vysokou a pomalu přidávejte cukr, po troškách (1 až 2 lžičky). Pokračujte ve šlehání bílků a cukru po dobu několika minut, poté přidejte ocet. Zvyšte rychlost na nejvyšší stupeň a šlehejte bílky, dokud nejsou lesklé a po zvednutí metly se nevytvoří tuhé špičky, asi 4 až 5 minut.
- Jemně vmíchejte rozdrcené mátové bonbóny: Pomocí gumové stěrky jemně vmíchejte rozdrcené mátové bonbony a mini čokoládové lupínky, pokud je používáte.
- Pusinky vytlačte na vyložený plech: Vyložte 2 velké plechy pergamenem nebo silikonem. Pokud používáte pergamenový papír, můžete před položením pergamenu na plechy dát do jejich rohů kopeček pusinkové směsi, abyste pergamenový papír lépe upevnili (cukrářský trik). Na plechy na sušenky buď nakapejte lžičkou po lžičkách směs pusinek (ve vzdálenosti 2.5 cm od sebe), nebo použijte cukrářský zdobicí sáček (můžete si ho vyrobit z plastového sáčku do mrazáku s ustřiženým rohem) a na vyložený plech na sušenky naneste kopečky ( 3.8 cm široké).
- Pečeme 1 minutu, vypneme troubu: Vložte plechy do trouby o teplotě 149 °C a zavřete dvířka. Počkejte pouze jednu minutu a poté troubu vypněte. Dvířka neotvírejte po dobu dalších 3 hodin. V troubě je můžete nechat přes noc. Pusinky se jemně upečou ve zbytkovém teple trouby. Po upečení budou pusinky na povrchu lehce křupavé a uvnitř lehké a vzdušné. Pokud jsou po 3 hodinách stále trochu žvýkavé, nechte je ještě několik hodin oschnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
