Jak připravit vlhký banánový chléb

Tento recept je hračka (podívejte se na video níže, jak ho s mým malým děláme!) Ale několik tipů dělá vše pro dosažení dokonale vlhkého banánového chleba. Vynechejte máslo a místo něj použijte extra panenský olivový olej. Banánový chléb pevně zabalte, abyste ho mohli skladovat přes noc.

Tento lahodný, super vlhký, dokonale oslazený banánovo-ořechový chléb mění pravidla hry! Recept na banánový chléb se sníženým podílem viny vyrobený na olivovém oleji a přirozeně oslazený medem a kousky datlí Medjool, které banánovému chlebu propůjčují bohatou chuť a krásnou sametovou strukturu. Máslo ani rafinovaný cukr vám chybět nebudou, slibuji! Udělejte si jeden nebo dva bochníky navíc a zamrazte je na pozdější použití. Nezapomeňte se podívat na video a převzít mé tipy.

Plátky banánového ořechového chleba

Dělám skvělou baklavu - když to tak řeknu, je to ocenění. Ale pokud jde o koláče (jako je můj italský jablečný koláč a koláč s pomerančovým kardamonem a olivovým olejem), jsem pro snadné varianty, které vyžadují jednu mísu na míchání a jednu pánev na pečení. Proto je banánový chléb jednou z mých nejoblíbenějších dobrot.

Tři superzralé banány s hnědou slupkou nejsou nic moc na oslavu. Ale když je proměníte ve vlhký, dokonale oslazený banánový chléb s vlašskými ořechy, příběh se úplně změní.

Zdravější banánový chléb s vlašskými ořechy

Jako bonus je tento recept na banánový chléb s vlašskými ořechy zdravější variantou. Vynechte těžké máslo. Vynechte rafinovaný cukr. A vyzkoušejte tento banánový chléb s olivovým olejem, který je přirozeně slazený medem a datlemi (přírodními sladkostmi!) A pokud hledáte hřejivé útulné chutě, zamilujete si zde tóny skořice, muškátového oříšku a mletého kardamonu.

Tento banánový chléb je vlhký, jemný a sytý... bez pocitu viny!

Pokud vás zajímá, proč jsem přidala datle místo třeba čokoládových lupínků. Kromě sametové struktury a bohaté chuti jsou datle okamžitým dodavatelem energie, jsou plné živin, vlákniny a antioxidantů. Jen tak mimochodem, propašujte pár datlí do banánovo-ořechového chleba a máte skvělou snídani po cvičení!

Tento recept je hračka (podívejte se na video níže, jak ho s mým malým děláme!) Ale několik tipů dělá vše pro dosažení dokonale vlhkého banánového chleba.

Celý bochník banánového ořechového chleba na drátěné mřížce

Důležité tipy pro vlhký banánový chléb:

Pokud si kladete otázku: "Jak docílit toho, aby byl banánový chléb vlhčí?". Určitě se vám budou hodit tyto jednoduché tipy...

1. Použijte extra zralé banány.

Ty ošklivé banány s téměř černou slupkou jsou to, co chcete použít v tomto receptu na banánový ořechový chléb. A pořádně je rozmačkejte.

2. Vynechejte máslo a místo něj použijte extra panenský olivový olej.

Máslo opravdu není třeba používat, to si nechte na narozeninový dort. Lepším tukem a tajemstvím vlhkého dortu je extra panenský olivový olej. Dokonce i zarytí fanoušci másla se shodují na tom, že z extra panenského olivového oleje jsou výjimečně dobré dorty. Olivový olej zde emulguje ingredience, což se promítne do super vlhkého banánového ořechového chleba.

Jako bonus dodá dobrý extra panenský olivový olej, jako je ten, který jsem použila já, koláči nádhernou, bohatou a vyladěnou chuť, aniž by na sebe příliš upozorňoval.

3. Jemně složte suché a mokré ingredience dohromady.

Gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící vše jemně promíchejte, abyste získali jemnou drobenku.

4. Banánový chléb začněte kontrolovat po 50 minutách pečení.

I když to může trvat déle, ráda začínám banánový chléb kontrolovat zhruba po 50 minutách pečení. Trouby se totiž dost liší, takže je vždy dobré kontrolovat, abyste se vyhnuli suchému banánovému chlebu. Na několika místech zkontrolujte banánový chléb dloubákem, a když se objeví jen pár vlhkých drobků, vyjměte ho z trouby a nechte ho 20 minut odpočívat na pánvi, než ho přenesete na drátěný rošt, aby vychladl.

5. Banánový chléb pevně zabalte a skladujte přes noc.

Pokud ho připravujete večer, abyste ho měli druhý den k snídani, nezapomeňte banánový chléb zabalit do něčeho, jako je plastová fólie (i když je ještě jen trochu teplý), aby nevyschl. Ráda ho také uchovávám v nádobě s těsným víkem.

Krok za krokem pro tento recept na banánové ořechové kuličky

- Předehřejte troubu na 163 °C.

- Ve velké míse vyšlehejte olivový olej a med. Nyní přidejte vejce a znovu prošlehejte, aby se spojila. Nyní přidejte banány jogurt, mléko, jedlou sodu, vanilkový extrakt, kardamom, skořici a muškátový oříšek. Znovu prošlehejte.

- Pomocí stěrky vmíchejte mouku; poté přidejte datle a vlašské ořechy a těsto znovu promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.

Směs na banánovo-ořechový chléb v míse na míchání

- Lehce vymažte nepřilnavým olejem formu na bochník o rozměrech 9 x 5, jako je tato Nalijte těsto do formy a velmi jemně jím zatřeste, aby se vyrovnalo.

- Upečte. Zhruba po 50 minutách otestujte těsto tak, že do něj na několika místech zapíchnete párátko. Pokud na něm ulpí jen pár vlhkých drobků, vyjměte ho z trouby. Pokud potřebuje trochu více času, dejte mu ještě asi 5 minut.

Směs na banánovo-ořechový chléb ve formě na pečení

7. Vyjměte chléb z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout, poté ho přeneste na dalších asi 20 minut vychladnout na mřížku. Nakrájejte na plátky a pochutnejte si!

Bochník banánového ořechového chleba v pečicí formě

Jak dlouho vydrží banánový chléb?

Správně uskladněný čerstvý banánový chléb vydrží 1 až 2 dny při pokojové teplotě nebo až 1 týden v lednici. Ráda se ujistím a banánový chléb zabalím do plastové fólie a pak ho skladuji ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstal vlhký. A protože v tomto receptu na banánový chléb používám olivový olej, je druhý den ještě sytější a vlhčí!

Často dělám jeden nebo dva bochníky navíc, abych je zamrazila na pozdější použití. Chcete-li chléb zmrazit, nechte čerstvě upečený banánový chléb zcela vychladnout a poté jej zabalte do plastové fólie nebo silných sáčků do mrazničky. Správně uložený vydrží v mrazáku 2 až 3 měsíce.

Popis

Lahodný, mimořádně vlhký banánovo-ořechový chléb připravený na olivovém oleji a přirozeně oslazený medem a datlemi! Nezapomeňte si přečíst tipy a podívat se na videonávod hned nad tímto receptem.

Ingredience

  • 78 mililitru řeckého extra panenského olivového oleje Private Reserve
  • 118 mililitrů kvalitního medu, pokud možno bio
  • 2 vejce
  • 3 extra zralé banány, rozmačkané
  • 2 polévkové lžíce odtučněného jogurtu
  • 59 mililitrů nízkotučného nebo odtučněného mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 0.5 až ¾ lžičky mletého kardamomu (pokud si nejste jisti, zda vám bude chutnat, začněte s menším množstvím)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 315 mililitrů celozrnné mouky (pokud dáváte přednost pšeničné mouce)
  • 6 datlí, zbavených pecky a nasekaných (asi 118 mililitrů nasekaných datlí)
  • 78 mililitrů nasekaných vlašských ořechů

Pokyny

  1. Předehřejte troubu na 163 °C.
  2. Ve velké míse vyšlehejte olivový olej a med. Nyní přidejte vejce a znovu prošlehejte, aby se spojila.
  3. Nyní přidejte banány jogurt, mléko, jedlou sodu, vanilkový extrakt, kardamom, skořici a muškátový oříšek. Znovu prošlehejte.
  4. Pomocí stěrky vmíchejte mouku; poté přidejte datle a vlašské ořechy a těsto znovu promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  5. Lehce vymažte nepřilnavým olejem formu na bochník o rozměrech 9 x 5, jako je tato. Nalijte těsto do bochníkové formy a velmi jemně jím zatřeste, aby se vyrovnalo.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 163 °C. Zhruba po 50 minutách vyzkoušejte, zda se do těsta dá na několika místech zapíchnout párátko. Pokud na něm ulpí jen pár vlhkých drobků, vyjměte ho z trouby. Pokud potřebuje trochu více času, dejte mu ještě asi 5 minut.
  7. Vyjměte chléb z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout, poté ho přeneste na dalších asi 20 minut vychladnout na mřížku. Nakrájejte a pochutnejte si!