Pokud jste nikdy biscotti nevyráběli, ale často si je objednáváte v kavárnách, budete příjemně překvapeni, jak snadné je připravit si je doma.
Biscotti znamená "dvakrát vařené" a název nelže. Nejprve z těsta vytvarujete špalíčky a pečete, dokud neztuhnou. Nechte špalíčky asi 10 minut vychladnout a pak je tlustě nakrájejte na indviduální sušenky. sušenky vraťte do trouby a pečte ještě chvíli, dokud nebudou křupavé a suché.
Toto dvojité pečení dodá sušenkám příjemnou křupavost a musím říct, že já se do té křupavosti pokaždé zamiluju.

Mám ráda malé sušenky, takže tyto biscotti jsou menší než ty, které můžete najít v kavárně. Pokud chcete větší, nakrájejte špalíčky pod ostrým úhlem místo rovně napříč. Nakonec budete mít méně sušenek, ale budou dostatečně velké, aby vyhovovaly vaší fantazii.
Trpké červené brusinky barevně i chuťově kontrastují s pěkně zelenými pistáciemi, které mají máslovou, bohatou chuť. Obojí je také příjemným doplňkem hořké čokolády. V každém soustu je cítit každá chuť.
Ráda je jím ke kávě nebo čaji (namáčení není povinné), přináším je kamarádce jako dezert ke zmrzlině nebo si jich pár z plechovky jen tak tajně ukousnu, abych ukojila chutě na čtyři hodiny.

Složení
- 473 mililitrů hladké mouky
- 236 mililitrů cukru
- 118 mililitrů neslazeného kakaového prášku zpracovaného holandským způsobem
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 lžíce pomerančové kůry, jemně nastrouhané
- 177 mililitru sušených slazených brusinek
- 177 mililitrů loupaných pistácií
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Metoda
- Předehřejte troubu na 177 °C . Vyložte 2 plechy pergamenovým papírem.
- Smíchejte suché přísady: Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vmíchejte pomerančovou kůru, brusinky a pistácie, dokud se nespojí.
- V samostatné misce vyšlehejte vejce a vanilku.
- Vypracujte těsto: Přidejte vejce do mísy se suchými přísadami a míchejte, dokud se nespojí. Rukama podle potřeby spojte těsto a míchejte, dokud nezůstane žádná suchá mouka.
- Vytvarujte těsto: Na lehce pomoučeném povrchu těsto vyklopte a rozdělte na polovinu. Každou polovinu vytvarujte do špalku dlouhého zhruba 30 cm a širokého 5.1 cm. Špalíčky položte na jeden z plechů asi 10 cm od sebe.
- Upečte špalíčky piškotů: Pečte je 30 minut, v polovině pečení plechy otočte. Po upečení by měly být špalíčky vykynuté a mírně pevné. (Uprostřed budou ještě trochu měkké a to nevadí.)
- Špalíčky nechte 10 minut vychladnout: Po 10 minutách je přendejte na mřížku a nechte vychladnout. Polínka by měla být ještě teplá a trochu měkká. Nenechávejte špalíčky chladnout déle, jinak budou příliš křupavé a křehké, aby se daly úhledně krájet.
- Nakrájejte špalíčky na sušenky: Přeneste špalíčky na prkénko. Vroubkovaným nožem nakrájejte špalíčky na plátky o tloušťce zhruba 1.3 cm - pro malé sušenky krájejte pod pravým úhlem, pro větší sušenky pod ostrým úhlem. Biscotti přeneste na plechy na pečení. Uspořádejte sušenky těsně vedle sebe, ale tak, aby se nedotýkaly.
- Upečte sušenky: Pečte 8 minut. Plátky otočte a pečte ještě 5 až 6 minut, nebo dokud nejsou suché a pevné. Nechte je vychladnout na mřížce. Hotové biscotti vydrží ve vzduchotěsné nádobě 2 týdny, ale pochybuji, že je budete mít tak dlouho po ruce. Upečené sušenky se také dají dobře zmrazit až na 3 měsíce.