Recept na biscotti - Jak si doma připravit biscotti

Biscotti znamená dvakrát vařené a název nelže. Pokud jste nikdy biscotti nevyráběli, ale často si je objednáváte v kavárnách, budete příjemně překvapeni, jak snadno se dají připravit doma. Trpké červené brusinky barevně i chuťově kontrastují s pěkně zelenými pistáciemi. Obojí navíc příjemně doplňuje hořká čokoláda.

Pokud jste nikdy biscotti nevyráběli, ale často si je objednáváte v kavárnách, budete příjemně překvapeni, jak snadné je připravit si je doma.

Biscotti znamená "dvakrát vařené" a název nelže. Nejprve z těsta vytvarujete špalíčky a pečete, dokud neztuhnou. Nechte špalíčky asi 10 minut vychladnout a pak je tlustě nakrájejte na indviduální sušenky. sušenky vraťte do trouby a pečte ještě chvíli, dokud nebudou křupavé a suché.

Toto dvojité pečení dodá sušenkám příjemnou křupavost a musím říct, že já se do té křupavosti pokaždé zamiluju.

Brusinkové pistáciové čokoládové biscotti

Mám ráda malé sušenky, takže tyto biscotti jsou menší než ty, které můžete najít v kavárně. Pokud chcete větší, nakrájejte špalíčky pod ostrým úhlem místo rovně napříč. Nakonec budete mít méně sušenek, ale budou dostatečně velké, aby vyhovovaly vaší fantazii.

Trpké červené brusinky barevně i chuťově kontrastují s pěkně zelenými pistáciemi, které mají máslovou, bohatou chuť. Obojí je také příjemným doplňkem hořké čokolády. V každém soustu je cítit každá chuť.

Ráda je jím ke kávě nebo čaji (namáčení není povinné), přináším je kamarádce jako dezert ke zmrzlině nebo si jich pár z plechovky jen tak tajně ukousnu, abych ukojila chutě na čtyři hodiny.

Brusinkové pistáciové čokoládové biscotti

Složení

  • 473 mililitrů hladké mouky
  • 236 mililitrů cukru
  • 118 mililitrů neslazeného kakaového prášku zpracovaného holandským způsobem
  • 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 lžíce pomerančové kůry, jemně nastrouhané
  • 177 mililitru sušených slazených brusinek
  • 177 mililitrů loupaných pistácií
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Metoda

  1. Předehřejte troubu na 177 °C . Vyložte 2 plechy pergamenovým papírem.
  2. Smíchejte suché přísady: Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vmíchejte pomerančovou kůru, brusinky a pistácie, dokud se nespojí.Brusinkové pistáciové čokoládové biscottiBrusinkové pistáciové čokoládové biscotti
  3. V samostatné misce vyšlehejte vejce a vanilku.
  4. Vypracujte těsto: Přidejte vejce do mísy se suchými přísadami a míchejte, dokud se nespojí. Rukama podle potřeby spojte těsto a míchejte, dokud nezůstane žádná suchá mouka.Brusinkové pistáciové čokoládové biscotti
  5. Vytvarujte těsto: Na lehce pomoučeném povrchu těsto vyklopte a rozdělte na polovinu. Každou polovinu vytvarujte do špalku dlouhého zhruba 30 cm a širokého 5.1 cm. Špalíčky položte na jeden z plechů asi 10 cm od sebe.Brusinkové pistáciové čokoládové biscotti
  6. Upečte špalíčky piškotů: Pečte je 30 minut, v polovině pečení plechy otočte. Po upečení by měly být špalíčky vykynuté a mírně pevné. (Uprostřed budou ještě trochu měkké a to nevadí.)Brusinkové pistáciové čokoládové biscotti
  7. Špalíčky nechte 10 minut vychladnout: Po 10 minutách je přendejte na mřížku a nechte vychladnout. Polínka by měla být ještě teplá a trochu měkká. Nenechávejte špalíčky chladnout déle, jinak budou příliš křupavé a křehké, aby se daly úhledně krájet.
  8. Nakrájejte špalíčky na sušenky: Přeneste špalíčky na prkénko. Vroubkovaným nožem nakrájejte špalíčky na plátky o tloušťce zhruba 1.3 cm - pro malé sušenky krájejte pod pravým úhlem, pro větší sušenky pod ostrým úhlem. Biscotti přeneste na plechy na pečení. Uspořádejte sušenky těsně vedle sebe, ale tak, aby se nedotýkaly.Brusinkové pistáciové čokoládové biscotti
  9. Upečte sušenky: Pečte 8 minut. Plátky otočte a pečte ještě 5 až 6 minut, nebo dokud nejsou suché a pevné. Nechte je vychladnout na mřížce. Hotové biscotti vydrží ve vzduchotěsné nádobě 2 týdny, ale pochybuji, že je budete mít tak dlouho po ruce. Upečené sušenky se také dají dobře zmrazit až na 3 měsíce.