Jak si vyrobit domácí krutony

Domácí rustikální krutony, opečené vlašské ořechy a nadrobený sýr feta spojí své síly a vytvoří dokonalý salát. Radicchio dodá salátu příjemnou hořkost a sytě červenofialovou barvu, zatímco trocha rukoly ho opepří. Při přípravě tohoto receptu jsem použila grapefruit, pomeranče a citrony, ale hodí se téměř všechny druhy citrusů.

V zimních a časných jarních měsících se snažím získat co nejvíce citrusů. Nejspíš proto, že je to dokonalý světlý bod v moři brambor, cibule a pastináku, které v tomto ročním období obvykle vídám.

V tomto receptu citrusy využijete naplno, protože segmenty použijete jako součást salátu a šťávu jako základ jednoduché zálivky. Radicchio dodává salátu příjemnou hořkost a sytě červenofialovou barvu, zatímco trocha rukoly mu dodává peprný říz.

Domácí rustikální krutony, opečené vlašské ořechy a nadrobený sýr feta spojí své síly s ostatními ingrediencemi a vytvoří dokonalý salát pro oddech od zimního blues. Dobrou zprávou však je, že tento salát chutná skvěle v každém ročním období!

Jak si vyrobit domácí krutony

Ano, mohli byste si koupit hotové krutony v obchodě, ale vyrobit si je doma je téměř stejně snadné.

Chcete-li si vyrobit rustikální domácí krutony, začněte s dobrým chlebem (já jsem se rozhodla pro kváskový). Postup je následující:

  1. Chléb natrhejte na malé kousky.
  2. Vyklopte je na plech s kapkou olivového oleje a chléb trochu posypte solí.
  3. Pečeme je v troubě, dokud nejsou pěkně opečené. Voila!

Udělejte si čas na opečení ořechů!

Opékání ořechů stojí za tu námahu. Hlavním důvodem je to, že se z nich vytáhne část olejů a získají tak ještě lepší oříškovou chuť. Navíc jim dodá sytější barvu pro hezčí konečný výsledek a dodá jim křupavější texturu. Výhra pro všechny.

Pohled shora na čtyři bílé misky se zimním salátem uvnitř. V každé misce je vidět rukola, čekanka, nadrcené citrusy, krutony a nadrobená feta.

Návrhy a náhrady

Při přípravě tohoto receptu jsem použila grapefruit, pomeranče a citrony, ale hodí se téměř jakýkoli druh citrusů. Pokud použijete pouze kyselé ovoce, doporučuji přidat do zálivky asi lžíci medu, abyste sladkostí vyvážili hořkost čekanky.

Co se týče ostatních ingrediencí, klidně použijte kozí sýr místo fety, vyměňte nasekané vlašské ořechy za mandle nebo použijte řeřichu či špenát místo rukoly. Na salátech je skvělé, že jsou to většinou jen plány, které si můžete upravit, jak chcete.

Boční pohled na zimní salát v bílé široké míse. Je vidět nadrobený pomeranč a grapefruit, čekanka, krutony a drobky sýra feta.

Udělejte z něj jídlo!

Při vývoji a fotografování tohoto receptu jsem jedla hodně salátů. I když mu domácí krutony dodají trochu objemu, tento recept vás pravděpodobně nezasytí. Pokud z něj tedy chcete udělat jídlo, zkuste přidat bílkoviny, například fazole cannellini, pečené tofu, kuřecí prsa nakrájená na kostičky nebo několik krevet.

Další skvělé recepty na saláty

Ingredience

  • 3 plátky (asi 473 mililitrů ) kváskového chleba, natrhané na kousky velikosti sousta
  • 59 mililitrů plus 3 lžíce extra panenského olivového oleje, rozděleno
  • 3/4 čajové lžičky košer soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 118 mililitru nasekaných vlašských ořechů
  • 2 citrusové plody, například pomeranč, citron a/nebo grapefruit
  • 946 mililitrů nakrájené čekanky nebo 1 malá hlavička zbavená jader a nakrájená na kousky.
  • 473 mililitrů rukoly
  • 59 mililitrů rozdrobeného sýra feta

Metoda

  1. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 177 °C .
  2. Připravte krutony: Kousky chleba položte na plech s okrajem a promíchejte s 59 mililitry olivového oleje. Posypeme 1/2 lžičky soli a pečeme za částečného přehazování chleba na plechu, dokud chléb nezezlátne a nezkřupaví, asi 15 minut; necháme vychladnout.
  3. Ořechy opražte: Zatímco jsou krutony v troubě, opékejte ořechy na středně velké pánvi na středním ohni, dokud se nerozvoní a neopečou, asi 8-10 minut. Zůstaňte poblíž pánve a ořechy občas promíchejte. Během několika vteřin se mohou změnit z opečených na spálené. Nechte vychladnout.Pohled shora na nasekané vlašské ořechy na opotřebovaném plechu na pečení k zimnímu salátu.
  4. Citrusy oloupejte a rozdělte (tzv. supreme): U každého plodu odřízněte asi 2.5 cm nahoře a dole tak, aby zůstala odhalená část dužiny. Ovoce položte řeznou stranou dolů na prkénko. Začněte nahoře a ostrým nožem nakrájejte ovoce na plátky, odřízněte slupku a jádřinec a odkryjte dužinu. Poté opatrně vyřízněte segmenty citrusů nad miskou, abyste zachytili šťávu. Měli byste mít asi 236 mililitrů citrusových segmentů.Malá miska s nadrcenými grapefruity a pomeranči s viditelnou šťávou na dně misky.Boční pohled na krvavý pomeranč s odkrojeným vrškem a částečně odříznutou jádřinou a kůrou. Vrchní a boční kůra je vpravo od nože.
  5. Vymačkejte šťávu: Po odstranění všech segmentů vymačkejte šťávu ze zbytků ovoce do stejné misky. Šťávu z dílků slijte a uchovávejte ji odděleně.
  6. Připravte citrusovou zálivku: V zavařovací sklenici nebo malé misce smíchejte 3 lžíce vyhrazené citrusové šťávy se zbývajícími 3 lžícemi olivového oleje. Přidejte pepř a zbývající 1/4 lžičky soli. Pokud používáte zavařovací sklenici, zajistěte ji víčkem a několik vteřin intenzivně protřepávejte, dokud nedojde k emulzi. Pokud používáte misku, ingredience společně prošlehejte.Zavařovací sklenice do poloviny naplněná zálivkou na zimní salát. Zavařovací sklenice je na dřevěném prkénku, vlevo je skleněná mísa s několika plátky citrusů a za zavařovací sklenicí je velká skleněná mísa s rukolou a čekankou.
  7. Sestavte salát: Do velké mísy přidejte čekanku a rukolu. Pokapejte zálivkou a promíchejte, dokud se rovnoměrně nepromíchá. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle vlastních preferencí. Přidejte krutony, vlašské ořechy, citrusové plátky a sýr feta a promíchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.Pohled na vnitřek velké skleněné mísy z nadhledu. Uvnitř jsou prvky hořkého zeleného a citrusového salátu. Uprostřed mísy jsou domácí krutony, které leží na rukole a čekance. Vlevo dole je feta a nad krutony jsou nadrcené pomeranče a grapefruit.
  8. Podávejte: Přendejte do velké servírovací mísy, abyste mohli jíst jako rodina, nebo rozdělte do jednotlivých misek.Citrusový salát na bílém talíři položeném na mramorovém pozadí. Jsou vidět nadrobené pomeranče a grapefruity, čekanka, krutony a drobky sýra feta.
Salát z čekanky s citrusy
Starší příspěvek

Domácí zeleninová polévka

Novější příspěvek

Jak nakrájet a připravit opuncie

Jak nakrájet a připravit opuncie