Jak připravit mojito

Mojito nepatří k těm luxusním nápojům, které vyžadují seznam ingrediencí nebo speciální přípravu. Potřebujete jen následující: Mount Gay nebo Bacardi Silver jsou hladké a cenově dostupné varianty. Vyberte si bílý rum, který má čistší a svěžejší chuť než zlaté rumy.

O slávě mojita - tohoto dokonalého odvaru z rumu, máty, cukru, limetkové šťávy a perlivé vody - můžeme mluvit dlouho, ale myslím, že vás v tomto ohledu nemusíme příliš přesvědčovat.

Pojďme se raději bavit o stavbě mojita, která podle mého názoru odlišuje "dobré" mojito od "opravdu neuvěřitelného" mojita.

Tajemství lepšího mojita

Dříve jste možná dělali mojito takto: Do sklenice jste hodili mátu, limetkovou šťávu a cukr a pak jste je rozmačkali dřevěnou lžičkou, nebo pokud jste se cítili jako barmani, tak pomocí efektního muddleru. Pak jste přidali trochu alkoholu a hodně sodové vody a výsledkem byl šumivý mátový salát ve sklenici s nádechem rumu.

Víc už ne. Jsi lepší než tohle a tvé mojito by mělo být také! Lepší způsob přípravy mojita vyžaduje trochu více času, trpělivosti a úsilí, ale stojí za to.

Mojito je sklenička

Vezmi hmoždíř a tlouk a pomalu rozdrť mátu a cukr s trochou rumu, až získáš velmi jemnou pastu. Poté přidej zbytek rumu a nech ho několik minut louhovat, pak směs sceď a dolij sotva stříknutou sodou.

Výsledkem je mojito, které je nejen vzhledově čistší (velká mátová příchuť, žádné plovoucí lístky máty), ale také neskonale chuťově výraznější než jakékoliv mojito, které jste dosud vyzkoušeli.

Ingredience pro přípravu mojita

Mojito nepatří mezi luxusní nápoje, které vyžadují seznam ingrediencí nebo speciální přípravu. Potřebujete pouze následující ingredience:

Nejlepší rum na mojito

Do mojita si dejte bílý rum. Ten má čistší a svěžejší chuť než zlaté rumy, které jsou stařené. Ve spojení s mátou vytvoří lehký a osvěžující koktejl.

Mount Gay nebo Bacardi Silver jsou hladké a cenově dostupné varianty.

Mojito pro dav

Použití hmoždíře a pěchovadla je cesta k jednomu jednoduše dokonalému koktejlu, ale na večírku to nepůjde.

Chcete-li připravit mojito pro větší počet lidí, zvětšete množství ingrediencí podle své potřeby a rozmixujte je v mixéru nebo kuchyňském robotu. Nechte asi 5 minut louhovat a pak sceďte přes jemné sítko (pokud chcete zachytit každou částečku máty, vyložte ho kávovým filtrem).

Tuto rumovou směs lze připravit několik hodin před oslavou a uchovávat v chladu.

Další oblíbené rumové nápoje!

Složení

  • 10 velkých lístků máty a další na ozdobu
  • 1 lžíce cukru
  • 70 gramů bílého rumu
  • 1 lžíce limetkové šťávy (z půlky limetky)
  • Sodová voda
  • Čerstvá máta na ozdobu
  • Limetka, nakrájená na tenké plátky na ozdobu

Postup

  1. Připravíme mátovou pastu: Mátu, cukr a 14 g rumu vložíme na dno hmoždíře a tloučku a pomalu rozmělníme, až vznikne pasta.Do hmoždíře a pěchovadla přidejte zbývající rum pro nápoj mojito a nechte směs louhovatMátu a rum na koktejly mojito rozdrťte v hmoždíři a pěchovadle.
  2. Přidej zbytek rumu a nechej ho asi 5 minut louhovat: Pokud je tvůj hmoždíř na další rum příliš malý, přendej pastu do malé misky a pak rum přidej.
  3. Rum přecedíme: Naplň sklenici ledem. Přes sklenici nastav malé sítko a mátovou směs přeceď. Lžičkou vytlač z pasty každou kapku rumu. (Pokud máš k dispozici jen velkou mísu a sítko, použij je a přelij do sklenice. Jak vám to vyhovuje.)Směs máty a rumu na mojito sceďte do sklenice
  4. Koktejl dochuťte: Přidejte limetkovou šťávu a dolijte sodovou vodou. Promíchejte a ozdobte kolečkem limetky nebo snítkou máty, pokud se cítíte extra efektně.