Jak vyrobit horchatu od nuly

Horchata je oblíbený latinskoamerický nápoj z rýže. Tento slazený skořicovo-vanilkový nápoj je běžný v mexických taqueriích. Horchata de arroz (rýže) vznikla z nápoje orxchata, který je španělského původu.

Horchata je oblíbený latinskoamerický nápoj z rýže. Tento slazený skořicovo-vanilkový nápoj je běžný v mexických taqueriích, které jsou v San Antoniu v Texasu, městě, které nyní nazývám svým domovem.

V každé restauraci, která se specializuje na pravé mexické jídlo, určitě najdete automat, v němž bublá tato bílá tekutina. Díky své krémovosti a chladivým schopnostem je ideálním protějškem k ostrým salsám a chilli papričkám, které jsou v této části světa běžné.

Horchata de arroz (rýže) vznikla z orxchaty, která je španělského původu. Mnoho španělsky mluvících zemí má své vlastní verze nápoje na bázi obilovin, Portoriko má jednu ze sezamových semínek, ale tato verze z rýže se zdá být nejoblíbenější a nejznámější.

Je tak snadné připravit horchatu od základu! Pravděpodobně už máte všechny ingredience ve spíži, takže vás vyzývám, abyste to zkusili a připravili si horchatu doma.

Co obsahuje horchata?

Přes všechnu složitost chuti - je krémová, zemitá, osvěžující a kořeněná - jsou ingredience horchaty ve skutečnosti docela jednoduché. Hlavní složkou je technicky vzato voda, druhou je samozřejmě rýže. Skořice a vanilka jsou však použity jako podpůrné chutě, které je spojují v nápoj, který chutná složitěji, než ve skutečnosti je.

Do základu rýžové vody se běžně přidává mléko a krystalový cukr. Mléko a cukr nápoj osladí a dodají mu pomyslnou mašli. Já místo toho používám slazené kondenzované mléko. U mě vládne jednoduchost a efektivita, takže zabíjím dvě ingredience jednou ranou.

Velká zavařovací sklenice snadné domácí horchaty se skořicovou tyčinkou uvnitř stojí před podobnou sklenicí a džbánem domácí horchaty. Vlevo je malá miska s rýží a skořicovými tyčinkami.

Jak chutná horchata?

Navzdory tomu, že neobsahuje ořechy, má horchata oříškovou chuť. Podle mě by měla horchata chutnat mléčně s nádechem této oříškové chuti.

Skořice a vanilka by měly chuťové pohárky pouze políbit, ne být výraznou chutí horchaty. Sladkost Horchaty není vtíravá, jako tomu bývá u některých ochucených mlék. Nejlepší horchata je podle mě taková, jejíž chuť se po doušku rozplyne a zanechá ve vás chuť na další a další. Když má horchata tyto vlastnosti, dokážu jí vypít neskutečné množství!

Samozřejmě můžete vždy přidat více skořice a vanilky, pokud vám to vyhovuje.

Pijete Horchatu studenou, teplou, nebo horkou?

Horchata se podává vždy velmi studená a často s ledem. Z tohoto důvodu by ta vaše měla být při míchání plná, aby se váš nápoj přidáním kostek ledu řádně naředil.

Horchatu uchovávejte v lednici, protože ledová je ta pravá.

Jak se horchata připravuje?

Horchata je tak jednoduchý nápoj na přípravu: Příprava hlavní ingredience je tak jednoduchá jako rychlé propláchnutí dlouhozrnné bílé rýže, čímž se zrnka zbaví přebytečného škrobu, který by mohl horchatu zahustit. Ve vodě namočte tyčinku skořice a pak rýži a skořici rozmixujte, aby se obě složky rozpadly.

Směs se namáčí po dobu tří hodin, aby se do vody, která se později přecedí, dostala chuť rýže a skořice a vznikla horchata.

Do rýžovo-vodového základu se přidá slazené kondenzované mléko a kapka vanilky, aby vznikla sladká krémová agua fresca. Před podáváním zamíchejte, aby se těžší kondenzované mléko a skořice promíchaly v každé sklenici.

Pohled shora na dva zavařovací hrnky snadné domácí horchaty s ledem a skořicovými tyčinkami uvnitř. Pod nimi je růžové pruhované plátno. Další skořicové tyčinky a malá miska s rýží jsou v levém dolním rohu.

Obměny a náhrady

Já namáčím skořicovou tyčinku a vyluhovanou vodu (a tyčinku) používám k ochucení horchaty. I když místo ní můžete zcela jistě použít mletou skořici, já mám ráda, když je horchata co nejlehčí, a metoda se skořicovou tyčinkou tuto lehkost zachovává.

Pokud trpíte intolerancí laktózy, potěšte svůj žaludek tím, že nahradíte slazené kondenzované mléko kondenzovaným mlékem bez laktózy. Pokud však držíte veganskou dietu, lze nahradit kondenzované kokosové mléko s tím, že chuť rýže může být oslabena.

Můžete se také vydat tradiční cestou a vynechat slazené kondenzované mléko a místo něj přidat 236 mililitrů plnotučného mléka a 177 mililitrů krystalového cukru. Ale opravdu, kdo by si chtěl přidělávat práci s tímto receptem?

Jak připravit Boozy Horchata

Můžete do horchaty přidat alkohol? Ab-tak-tak-tak-tak-tak-tak! Ve skutečnosti ti znalí již alkoholickou Horchatu stáčejí do lahví! Nejlepším partnerem Horchaty je kořeněný rum. Vytvoří koktejl s příchutí kořeněného čaje, pro který jsem tady!

Bourbon je další skvělý způsob, jak tuto Horchatu oživit.

Unce vašeho oblíbeného alkoholu protřepaná do 84 g horchaty a zalitá ledem je to pravé.

Velká zavařovací sklenice snadné domácí horchaty se skořicovou tyčinkou uvnitř je před podobnou sklenicí a džbánem domácí horchaty. Malá miska s rýží a skořicové tyčinky jsou vlevo.

Jak dlouho horchata vydrží?

Stejně jako vše, co obsahuje mléko, vydrží Horchata v lednici 5 až 7 dní. Zaručuji vám však, že ji spotřebujete mnohem dříve.

Můžete Horchatu zmrazit?

V minulosti jsem horchatu zmrazila v kostkách ledu, které jsem přidávala do jiných nápojů. Pokud si chcete připravit velkou dávku ke zmrazení, udělejte to bez obav!

Připravenou horchatu přendejte do nádoby vhodné do mrazničky. Uchovávejte ji zmrazenou až tři měsíce. Před rozmrazením ji v chladu důkladně promíchejte, aby se spojily ingredience, které se mohou oddělit, a podávejte jako obvykle.

Další recepty na osvěžující nápoje

Složení

  • 1419 mililitrů vody, rozděleno
  • 1 tyčinka skořice nebo 1 čajová lžička mleté skořice
  • 355 mililitrů dlouhozrnné bílé rýže
  • 1 ( 392 gramů ) plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Speciální vybavení

  • Sítko s jemnými oky
  • Utěrka na sýr nebo utěrka na čaj

Metoda

  1. Skořici namočte do vody: Pokud používáte mletou skořici, můžete tento krok vynechat. V malém hrnci zalijte skořicovou tyčinku 236 mililitry vody. Vodu přiveďte k varu na středně silném ohni. Jakmile se voda začne vařit, vypněte sporák a nechte skořicovou tyčinku 10 minut louhovat.Pánev s vařící vodou a skořicovou tyčinkou uvnitř na přípravu domácí horchaty.
  2. Rýži propláchněte: Zatímco se skořice louhuje, rýži rychle propláchněte pod studenou vodou. Tím se z povrchu zrn odstraní přebytečný škrob. Před vložením rýže do mixéru přebytečnou vodu sceďte.
  3. Rýži a skořici rozmixujte dohromady: Vodu s namočenou skořicí spolu se skořicovou tyčinkou (nebo přidejte mletou skořici) nalijte do mixéru spolu s rýží a zbývajícími 1182 mililitry vody. Mixujte, dokud se zrnka rýže nezačnou rozpadat, nebo asi 1 minutu.Boční pohled zblízka na vnitřek mixéru s rýží a krémovou tekutinou uvnitř pro domácí horchatu.Záběr nad hlavou na vnitřek mixéru s rýží, tekutinou a skořicovou tyčinkou pro snadnou přípravu domácí horchaty.
  4. Vodu z rýže přelijte do nádoby: Většinu směsi přelijte do velké mísy. Zbylou vodu z rýže v karafě mixéru promíchejte, abyste odstranili případné zbytky rýže po prvním přelití. Přidejte ji do nádoby se zbytkem rýžové vody. Snažte se z mixéru získat co nejvíce rýže. Nepřidávejte čerstvou vodu, abyste se pokusili odstranit zbytky rýže. Zředila by chuť nápoje.
  5. Rýži namočte: Nechte rýžovou směs namočenou nejméně 3 hodiny při pokojové teplotě. Po celou dobu namáčení Horchatu pravidelně míchejte (já ji obvykle míchám po hodině, ale není to pevné pravidlo).
  6. Horchatu sceďte: Na velkou mísu postavte sítko s jemnými oky. Přes sítko položte vrstvu sýrového plátna nebo tenké utěrky. Přes vyložené sítko přelijte rýžovou směs. Z rýže vymačkejte přebytečnou tekutinu a poté pevnou část vyhoďte.Rýže v sýrovém plátně se přetlačuje přes malé síto do skleněné misky, aby se ukázalo, jak vyrobit horchatu.Sýr je nastaven nad malým sítkem nad skleněnou miskou a uvnitř se nalévá tekutina pro snadnou domácí horchatu.
  7. Horchatu oslaďte: Přelijte scezenou rýžovou tekutinu do džbánu. Do džbánu přidejte slazené kondenzované mléko a vanilkový extrakt a intenzivně šlehejte, aby se husté mléko rozbilo.Metlička spojuje ingredience a ukazuje, jak se horchata připravuje. Rýže v sýrovém plátně je za skleněnou mísou s ingrediencemi na horchatu.Ve skleněné misce je krémová tekutina a přidává se do ní slazené kondenzované mléko, aby se snadno připravila domácí horchata. Bílá rýže je v sýrovém plátně za ní.
  8. Vychlaďte a podávejte: Před přelitím na led a vychutnáním doporučuji horchatu zchladit na velmi nízkou teplotu. Pijte ji tak, jak je, nebo přidejte kořeněný rum!
Horchata
Novější příspěvek

Makové muffiny s citronem

Makové muffiny s citronem