Snadný recept na kuřecí mísy se šawarmou

Kuřecí shawarma je jedno z mých nejoblíbenějších pouličních jídel na Blízkém východě. Tradiční shawarma se připravuje buď z kuřecího, hovězího, telecího, jehněčího masa, nebo ze směsi mas. Připravuje se rychle na pánvi místo v troubě, ale přesto je šťavnatá a chutná.

Tyto snadné a zdravé mísy s šawarmou jsou připraveny z kuřecího masa na rychlé pánvi a světlého středomořského salátu z rukoly s rajčaty, okurkami a pikantní citronovo-česnekovou zálivkou! A do tohoto kuřecího salátu si můžete namíchat vlastní koření na shawarmu.

Přečtěte si tipy a níže se podívejte na můj videonávod na tuto rychlou večeři na všední den.

Kuřecí mísy s šawarmou s rukolovým salátem a humusem

Shawarma!

Tradiční shawarma se připravuje buď z kuřecího, hovězího, telecího, jehněčího masa, nebo ze směsi mas. Okořeněné maso se střídá s proužky tuku na svislém rožni (což je vysoká tyč, na které se maso posadí, otáčí se a dlouho se peče.) Rožeň funguje jako rožeň, díky čemuž je maso extrémně šťavnaté a křehké... MŇAM. Tuk a kousky masa se rozpouštějí a dodávají masu jedinečnou chuť a strukturu.

Po několika hodinách, když se maso dovaří, se z rožně nožem tence oholí a tradičně se spojí s pitou, čerstvými přílohami, zeleninou a omáčkami, jako je hummus, tahini nebo baba ganoush.

Pokud čtete tento blog delší dobu, víte, že kuřecí šawarma je jedno z mých absolutně nejoblíbenějších pouličních jídel na Blízkém východě!

A já jsem našla několik různých způsobů, jak si kuřecí shawaramu připravit rychle a zdravě přímo doma. Mluvíme o křehkých, šťavnatých kuřecích kouscích, které jsou nabité tím nejúžasnějším teplým a zemitým kořením, včetně: kmínu, papriky, kurkumy, koriandru a špetky kajenského pepře pro pikantní nádech!

A pro snadné jídlo na všední večer ho můžete podávat v pita kapsičkách nebo z něj udělat misky na šawarmu!

Kuřecí salát Shawarma s rukolou, rajčaty a humusem.

Dva způsoby přípravy domácí kuřecí šawarmy

Skvělé je, že k domácí přípravě kuřecí shawarmy nepotřebujete žádné speciální vybavení. Existuje několik snadných způsobů, jak ji připravit:

1. Jak jsem vám ukázala dříve, můžete kuřecí shawarmu připravit zapečenou na plechu a podávat ji v pita kapsách, jako se to dělá na ulicích Blízkého východu.

2. Dnešní kuřecí shawarma připravená na pánvi. A pokud hledáte variantu s nižším obsahem sacharidů, vyměňte pitu za peprnou rukolu a přidejte zeleninu, jako jsou rajčata, okurky a cibule. Šawarma salátové mísy!

Na tom, že do mísy naházíte čerstvé, lahodné a aromatické ingredience, je něco, co jídlo tak uklidňuje a uspokojuje. Mísy jsou v poslední době vážně v módě! Skvěle se hodí na chutnou večeři a skvěle se hodí i na přípravu jídla a obědů "vezmi a jdi" během náročného pracovního týdne. Saláty s kuřecí šawarmou potěší celou vaši rodinu. A pokud máte chuť na sacharidy, podávejte je s žvýkacím pita chlebem!

Pokud vaříte kuřecí šawarmu poprvé, je to jeden z nejjednodušších receptů pro začátek! Rychle se připravuje na pánvi místo v troubě, ale přesto je šťavnatá a chutná!

Koření na shawarmu: Vyrobte si vlastní domácí směs

Domácí směs koření na shawarmu je klíčová. Zde používám stejnou směs koření, kterou jsem použila v receptu na pečenou shawarmu.

Chuť je výrazná, teplá, zemitá a trochu ji nakopne kajenský pepř. Pokud ji chcete pikantnější, přidejte více kajenského pepře, nebo pokud nemáte rádi pálivá jídla, můžete ho úplně vynechat. Zde je seznam zcela přírodního koření, ze kterého si můžete připravit vlastní domácí směs koření na kuřecí šavarmu:

  • Kmín
  • Kurkuma
  • Koriandr
  • Česnek
  • Paprika
  • Hřebíček
  • Kajenský pepř (volitelně)
Kuřecí maso shawarma marinované v misce

Salátové mísy s kuřecí šawarmou

Tento jednoduchý recept na mísy s šawarmou se skládá ze dvou jednoduchých částí: přípravy a vaření kuřecího masa a sestavení salátu (plus šlehání dresinku na šawarmu):

Připravte kuřecí shawarmu

Osušte kuřecí stehna papírovou utěrkou. Nakrájejte na tenké kousky a kuřecí maso vložte do velké mísy. Posypte směsí koření na shawarmu, přidejte 1 na tenké plátky nakrájenou cibuli, olivový olej a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a promíchejte. Nechte odležet, zatímco budete připravovat salát.

Tip - Pokud máte čas, můžete kuřecí maso marinovat přes noc v lednici pro ještě intenzivnější chuť!

Když je kuře připravené, opečte ho na litinové pánvi s trochou extra panenského olivového oleje.

  • Příloha: humus, tzatziki, tahini nebo baba ganoush.

Návod:

  1. V malé misce smíchejte kmín, kurkumu, koriandr, česnekový prášek, sladkou papriku a hřebíček. Směs koření na šawarmu prozatím odložíme stranou.
  2. Kuřecí stehna osušte a osolte z obou stran, poté je nakrájejte na tenké plátky o velikosti malých soust.
  3. Kuřecí maso vložte do velké mísy. Přidejte koření shawarma a promíchejte, aby se obalilo. Přidejte cibuli, citronovou šťávu a olivový olej. Promíchejte, aby se vše spojilo. Zatím odložte stranou, zatímco budete připravovat salát (a pokud máte čas, přikryjte ho a nechte v chladničce několik hodin nebo přes noc.).
  4. Připravte salát. Rukolu, rajčata, okurky a cibuli dejte do jedné velké mísy. V malé misce připravte zálivku smícháním citronové šťávy, olivového oleje, česneku, soli, pepře a sumaku. Dobře promíchejte. Až bude zálivka hotová, přelijte ji přes salát a promíchejte.
  5. Na velké litinové pánvi na středním/středně vysokém ohni rozehřejte trochu extra panenského olivového oleje, dokud se nezačne třpytit, ale nekouřit. Přidejte kuře, vařte asi 5 až 6 minut, pak ho vyklopte a vařte dalších 5 až 6 minut nebo dokud není kuře úplně uvařené (mám rád trochu barvy na kuřeti, takže mám tendenci vařit o něco déle, dokud kuře není hnědé a na některých místech pokryté kůrkou.)
  6. Když je salát hotový, rozdělte ho do misek. Přidejte kuřecí shawarmu. Pokud máte rádi, přidejte ještě humus, tzatziki nebo tahini. V případě potřeby přidejte teplé pita klínky. Vychutnejte si!