Recept na salát Fattoush - jednoduchý sekaný salát přelitý v

Salát Fattoush je jednoduchý sekaný salát zalitý pikantní limetkovou zálivkou. Jako krutony poslouží domácí pita chipsy! Níže se podívejte na video a návod krok za krokem, jak fattousH připravit. Na Blízkém východě je honba za pitou čerstvě vypečenou z trouby opravdová.

Salát Fattoush se často objevuje na blízkovýchodním jídelním stole. Jednoduchý nakrájený salát je přelitý pikantní limetkovou zálivkou. Jako krutony slouží domácí pita chipsy! Podívejte se na video a postup přípravy salátu fattoush níže.

Středomořský salát Fattoush s posypkou z pita chleba

Na Blízkém východě je honba za pitou čerstvě vypečenou z trouby opravdová, ale to neznamená, že zbylé kousky přijdou nazmar!

Existuje mnoho kreativních způsobů, jak obyvatelé Blízkého východu využívají zbytky pity. Ve skutečnosti den stará pita inspirovala celý potravinářský žánr známý jako "Fatta" nebo "Fatteh". V pokrmech fatteh, jako je tento libanonský kuřecí fatteh nebo salát fattoush, dostávají zbytky pity druhou šanci jako hlavní ingredience.

Podívejte se na videonávod, jak připravit náš jednoduchý salát fattoush:

Co je to Fattoush?

Fattoush je v podstatě "chlebový salát", který údajně pochází ze severního Libanonu. Libanonští farmáři smažili zbytky pity na troše olivového oleje, aby získali extra chuť. Při přípravě fattoushe pak jednoduše přihodili pita lupínky s jakoukoli sezónní zeleninou a bylinkami, které měli po ruce.

Z tohoto důvodu se seznam ingrediencí pro fattoush může lišit. A na Blízkém východě se jistě setkáte s různými verzemi fattoush.

Fattoush zdobený kousky pita chleba, rajčaty a další zeleninou

Základní recept na fattoush

Pokud byste si v místní restauraci objednali základní salát fattoush, pravděpodobně v něm najdete: okurky, rajčata, listy purslanu (nebo hlávkový salát), ředkvičky a zelenou cibulku. Čerstvé bylinky, jako je petržel nebo máta, případně obojí. Jednoduchá pikantní zálivka a vydatná špetka koření sumac dodávají fattoush výrazně komplexní chuť.

Tipy pro přípravu fattuše

Stejně jako každý čerstvý salát je i fattoush souhrnem svých částí. Zde je tedy jen několik tipů:

  1. Začněte výběrem těch nejlepších produktů, které najdete, tedy zralých rajčat, čerstvě natrhaných bylinek atd.
  2. Nepoužívejte pita chipsy koupené v obchodě (určitě mají své místo, ale ne ve fattuš salátu). Věnujte čas domácímu opékání a smažení pity a dbejte na to, abyste ji dobře ochutili.
  3. Snažte se nevynechávat sumac. Je to speciální koření z rozemletých plodů sumaku a jeho trpká chuť se velmi těžko napodobuje.
  4. Používejte ten nejkvalitnější extra panenský olivový olej, který najdete. Jeho peprná, ovocná chuť je zde zásadní. Pamatujte, že olivové oleje, které jsou jednoduše označeny jako "čisté", byly obvykle tepelně upraveny a mechanicky rafinovány, a proto postrádají charakter a chuť.
  5. Na závěr nezapomeňte, že se jedná o "základní" recept na fattoush. Pokud chcete, zkuste vlastní variantu a přidejte sezónní zeleninu, jako jsou barevná dědičná rajčata nebo třeba zelené papriky. Přidejte více bylinek nebo drceného česneku. A pokud máte k dispozici, vylepšete zálivku 1 lžičkou melasy z granátového jablka. Dobrou chuť!

Popis

Salát Fattoush se často objevuje na blízkovýchodním jídelním stole. Jednoduchý nakrájený salát je zalitý pikantní limetkovou zálivkou. Jako krutony slouží domácí pita chipsy! Podívejte se na video a postup přípravy salátu fattoush níže.

Ingredience

  • 2 bochníky pita chleba
  • Extra panenský olivový olej
  • Košer sůl
  • 2 lžičky sumaku, rozdělené, podle potřeby více
  • 1 srdíčko římského salátu, nakrájené na kousky
  • 1 anglická okurka, rozkrojená na polovinu, vyškrábnutá semínka, pak nakrájená nebo nakrájená na půlměsíčky
  • 5 římských rajčat, nakrájených na kousky
  • 5 zelených cibulek (bílá i zelená část), nakrájených na kousky
  • 5 ředkviček, bez stonků, nakrájených na tenké plátky
  • 473 mililitrů nasekaných čerstvých petrželových listů, stonky odstraněny
  • 236 mililitrů nasekaných lístků čerstvé máty (nepovinné)

Zálivka/dresink

  • Šťáva z 1 citronu nebo 1 ½ limetky
  • 78 mililitru extra panenského olivového oleje
  • 1 až 2 polévkové lžíce melasy z granátového jablka, volitelně
  • Sůl a pepř
  • 1 lžička sumaku
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • slabá ¼ lžičky mletého nového koření

Pokyny

  1. Rozlámejte pita chléb na malé kousky. Na velké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit, a přidejte pita chléb. Krátce osmažte, dokud nezhnědne, a často ho přehazujte. Pomocí kleští přendejte osmažené pita chipsy na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušily. Dochuťte solí, pepřem a sumakem.
  2. Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, okurku, rajčata, zelenou cibulku s nakrájenou ředkvičkou a petrželkou.
  3. Chcete-li připravit zálivku, v malé misce vyšlehejte citronovou nebo limetkovou šťávu, olivový olej, melasu z granátových jablek (pokud používáte), sůl, pepř a koření.
  4. Nálev lehce promíchejte. Nakonec přidejte pita chipsy a případně ještě sumac a ještě jednou promíchejte. Přendejte do malých servírovacích misek nebo talířů. Vychutnejte si!

Fotografie krok za krokem, jak připravit fattoush

V toustovači opečte pita chléb, dokud nebude křupavý, ale ne opečený.

Na velké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Rozlámejte pita chléb na kousky a vložte je do rozehřátého oleje. Krátce osmažte, dokud nezhnědne, a často ho přehazujte. Přidejte sůl, pepř a ½ lžičky sumaku. Odstavte pita chipsy z ohně a položte je na papírové utěrky, aby se osušily.

Opékaný pita chléb

Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, okurku, rajčata, zelenou cibuli s nakrájenou ředkvičkou a petrželkou.

Ingredience na recept na středomořský salát Fattoush

Limetkovou zálivku připravíte tak, že v malé misce vyšleháte limetkovou šťávu, olivový olej a koření.

Olivový olej na středomořský salát Fattoush Recept

Salát přelijte zálivkou a lehce promíchejte.

Nakonec přidejte pita chipsy (a případně ještě štědrou špetku sumaku) a ještě jednou promíchejte.

Salátová směs na středomořský salát Fattoush Recept

Přendejte do malých misek nebo talířů. Vychutnejte si!

Dvě porce salátu Fattoush v miskách

*Příspěvek byl naposledy aktualizován: červenec 2017