V celém Středomoří najdete rýžové pokrmy, jako je paella, mujadra (čočka s rýží) nebo hašve (hovězí maso s rýží), které jsou rozhodně spíše jídlem. Ale tato libanonská rýže s vermicelli je na Blízkém východě rýží na každý den a je to zdaleka nejčastěji podávaná příloha v této části světa.
Co obsahuje tato libanonská rýže
Základní libanonská rýže se obvykle skládá z nalámaných těstovin vermicelli, rýže (hodí se střednězrnná nebo dlouhozrnná rýže) a extra panenského olivového oleje nebo másla (případně kombinace obojího). Já zde používám pouze extra panenský olivový olej. K dochucení této rýže je potřeba pouze špetka soli.
A aby se rýže ještě více rozvoněla, rád ji posypu opraženými piniovými oříšky, které jí dodají příjemnou oříškovou chuť a texturu.

Tipy pro přípravu nejlepší libanonské rýže
1 - Rýži je třeba propláchnout, abyste se zbavili přebytečného škrobu, který způsobuje, že je rýže lepkavá (libanonská rýže nemá být lepkavá). Poté rýži namočte na 2o minut nebo dokud nemůžete zlomit jedno zrnko rýže stisknutím mezi ukazováčkem a palcem. Tímto způsobem zkrátíte dobu vaření a zajistíte, že se vnitřní část zrna skutečně uvaří dříve, než vnější část ztratí svůj tvar. Nezapomeňte, že rýže, kterou zde použijete, by neměla být částečně uvařená.
2 abyste libanonské rýži dodali chuť hned od začátku, opečte vermicelli na olivovém oleji dozlatova (jak uvidíte v postupu níže), poté přidejte rýži a opečte ji tak, aby se každé zrnko rýže obalilo olivovým olejem.
3 - Jakmile je rýže zcela uvařená, nechte ji přibližně 10-15 minut odpočívat a poté ji načechrejte vidličkou. To opět pomáhá zabránit tomu, aby se lepila nebo slepovala.
Zde je návod na přípravu libanonské rýže krok za krokem:
- Rýži dobře propláchněte, pak ji vložte do středně velké mísy a zalijte vodou. Namočte ji na 20 minut. Vyzkoušejte, zda můžete zrnko rýže snadno rozlomit tak, že ho jednoduše vložíte mezi palec a ukazováček. Dobře ji nechte okapat.

- Ve středně velkém nepřilnavém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte vermicelli a za stálého míchání je rovnoměrně opečte. Vermicelli by měly získat pěknou zlatavou barvu, ale pozorně sledujte, aby se nepřipálily nebo nepřipálily (pokud se připálí, musíte vermicelli vyhodit a začít znovu).

- Přidejte rýži a sůl a pokračujte v míchání, aby se rýže dobře obalila olivovým olejem. Nyní přidejte 828 mililitrů vody a přiveďte ji k varu, dokud se voda výrazně nezredukuje a vy nebudete schopni rýži prohlédnout . Snižte teplotu na minimum a přiklopte.

- Vařte 15-20 minut na nízkém stupni. Po úplném uvaření vypněte oheň a nechte rýži v hrnci nerušeně vařit dalších 10-15 minut, poté ji odkryjte a načechrejte vidličkou.

Popis
Veganská libanonská rýže s vermicelli a piniovými oříšky. Skvělá příloha vedle mnoha oblíbených středomořských pokrmů.
Složení
- 473 mililitrů dlouhozrnné nebo střednězrnné rýže
- Voda
- 236 mililitrů nalámaných těstovin vermicelli
- 2 ½ lžíce olivového oleje
- Sůl
- 118 ml opražených piniových oříšků, volitelně na závěr
Pokyny
- Rýži dobře propláchněte (několikrát), poté ji vložte do středně velké mísy a zalijte vodou. Namočte ji na 15 až 20 minut. Vyzkoušejte, zda lze zrnko rýže snadno rozlomit pouhým vložením mezi palec a ukazováček. Dobře ji nechte okapat.
- Ve středně velkém nepřilnavém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte vermicelli a za stálého míchání je rovnoměrně opečte. Vermicelli by měly získat pěknou zlatavou barvu, ale pozorně sledujte, aby se nepřipálily nebo nepřipálily (pokud se připálí, musíte vermicelli vyhodit a začít znovu).
- Přidejte rýži a pokračujte v míchání, aby se rýže dobře obalila olivovým olejem. Dochuťte solí.
- Nyní přidejte 828 mililitrů vody a přiveďte ji k varu, dokud se voda výrazně nezredukuje . ztlumte oheň a přiklopte.
- Vařte 15-20 minut na nízkém stupni. Po úplném uvaření vypněte oheň a nechte rýži 10-15 minut nerušeně ležet v hrnci, poté ji odkryjte a načechrejte vidličkou.
- Přendejte na servírovací talíř a posypte opraženými piniovými oříšky. Vychutnejte si!