Zhoug je méně známá středomořská omáčka, kterou však musíte vyzkoušet! Představte si kořeněné, voňavé koriandrové pesto... tak trochu.

Středomořská kuchyně je bohatá na nejrůznější dipy a omáčky. Na prvním místě je samozřejmě humus (můj nejoblíbenější je tento humus z pečené červené papriky). Na kabobu nesmí chybět oříšková omáčka tahini - krémová omáčka z opražených sezamových semínek. Krémová řecká pomazánka Tzatziki na sendviči... božská.
Jednou z omáček, která je u nás v Americe méně známá, je zhoug (píše se také zhug nebo skhug). Tato kouzelná, bylinná, pikantní zelená omáčka pochází z Jemenu, ale do Izraele se dostala koncem 40. let 20. století prostřednictvím jemenských Židů.
Co je to zhoug?
Zhoug je voňavá pasta z pálivých zelených chilli papriček (já jsem použila jalapeňos), spousty čerstvého koriandru, petrželky, česneku a teplého blízkovýchodního koření. Je podobná chermoule, ale zhoug je hodně koriandrový a má velký pikantní nádech. Je také trochu podobná mému veganskému dresinku Green Goddess, bez krémového tahini!
Můžete s ní zacházet stejně jako s pestem: zamíchat ji do polévky nebo dušeného masa; přihodit do salátu; nebo si ji namazat na sendvič s labnehem nebo smetanovým sýrem! Skvěle se hodí i k vajíčkům! Vzpomínáte si na můj recept na vajíčka s pestem? Stačí nahradit pesto zhougem!
Tipy na nejlepší zhoug (pikantní koriandrové pesto)
Jako jednoduchá omáčka nebo pesto je zhoug (nebo zhug) skutečně součtem svých částí. Proto je důležité začít s těmi nejčerstvějšími ingrediencemi.
A jak se dalo očekávat, v tomto koriandrovém pestu hraje prim olivový olej. Proto je důležité používat kvalitní extra panenský olivový olej. Mou volbou je náš řecký EVOO Early Harvest. Je to vynikající olej s nízkou kyselostí (méně než 0.3 %) z ekologicky pěstovaných a zpracovaných oliv Koroeniki. Protože Early Harvest má vůni zelených fíků a čerstvých zelených bylinek s nádechem plocholisté petrželky a tymiánu, dokonale zvýrazní tuto zelenou omáčku.
Jedna důležitá rada, toto nemá být jen zelené koriandrové pesto, ale kořeněné pesto. Obzvlášť ostré je první den, kdy ho připravíte, ale zhruba po jednom dni se docela zmírní. Připravte si ho den nebo dva předem.
Chcete-li pesto skladovat, vložte zhoug koriandrové pesto do dezinfikované zavařovací sklenice a zalijte velkým množstvím extra panenského olivového oleje. Olej zhoug utěsní a pomůže mu zbavit se trochu pikantního nádechu. Přikryjte a uložte do chladničky; vydrží přibližně tři dny.
Jak používat zhoug?
Zhoug je poměrně univerzální. Majitelé místní restaurace v mém okolí ji používají na sendviče s falafelem, na krémový hummus nebo ji míchají do polévky. Hodí se i ke grilovaným masům a já si s ní pravidelně posypávám omelety, jako je tato cuketová zapečená omeleta nebo řecká omeleta s rajčaty.
Popis
Zhoug je méně známá středomořská omáčka, kterou ale musíte vyzkoušet! Představte si kořeněné, voňavé koriandrové pesto... tak trochu.
Složení
- 6 papriček jalapeno (nebo pálivých zelených papriček), nakrájených na plátky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 236 mililitrů (balených) čerstvých koriandrových listů
- 118 mililitrů (balené) čerstvé petrželky
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého zeleného kardamonu
- 78 mililitrů extra panenského olivového oleje Early Harvest
- 1 citron, šťáva
Pokyny
- Do mísy kuchyňského robotu s nožem přidejte jalapeňo, česnek a sůl. Nasekejte nahrubo.
- Nyní přidejte koriandr, petrželku a koření. Spusťte procesor, dokud nevznikne jemnější hustá pasta.
- Koriandrovou pastu přendejte do mísy. Přidejte olivový olej a citronovou šťávu. Promíchejte, aby se spojila. Vychutnejte si!