Jak připravit vietnamské okurky

Nakládané okurky se tradičně podávají na vietnamských sendvičích bánh mi. Trochu se podobají chlebovým a máslovým okurkám, jsou však křupavější, ne tak sladké a mají lehkou ředkvičkovou chuť po daikonu. Ředkvičky daikon jsou velmi velké, dlouhé (přes 0,30 m ), bílé, jemné ředkvičky.

Znáte to, když se naučíte dělat něco nového a je to tak dobré a tak snadné, že s lítostí vzpomínáte na všechny ty roky, které jste prožili, aniž byste věděli, jak se to dělá? Přesně takový pocit mám z těchto vietnamských nakládaných okurek z daikonu a mrkve do ledničky, známých také jako "do chua".

Vietnamská nakládaná mrkev pro Báhn Mi

Nakládaná zelenina se tradičně podává na vietnamských sendvičích bánh mi. Trochu se podobají chlebovým a máslovým okurkám, jsou však křupavější, ne tak sladké a mají lehkou ředkvičkovou chuť po daikonu.

Vietnamské nakládané okurky z mrkve a daikonu Do Chua

Co jsou ředkvičky daikon?

Pokud ředkvičky daikon neznáte, jedná se o velmi velké, dlouhé (přes 0.3 m ), bílé, jemné ředkvičky. Nakládané daikony, nakrájené na příčné plátky, se často podávají k jídlu v japonských restauracích.

Tyto nakládané okurky se nevaří, jedná se tedy o lednicové okurky, nikoliv o "konzervované" okurky. Prý vydrží přes měsíc, ale my jsme je jedli přímo ze sklenice, takže dost pochybuji, že u nás vydrží déle než týden.

Další recepty na rychlé okurky

Ingredience

  • 0.9 kg oloupané mrkve (asi 5 středně velkých)
  • 0.9 kg ředkviček daikon, oloupané
  • 236 mililitrů plus 4 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 591 mililitrů bílého octa
  • 473 mililitrů teplé vody

Metoda

  1. Mrkev a ředkvičky daikon nakrájejte na kostičky: Nejprve je příčně nakrájejte na 6.3 cm dlouhé dílky. Poté je podélně nakrájejte na 0.6 cm silné plátky. Plátky naskládejte na sebe a opět je nakrájejte na 0.6 cm silné nudličky.
  2. Vmasírujte sůl a cukr: Vložte mrkev a ředkvičky daikon do velké mísy. Posypte je 4 lžičkami cukru a 2 lžičkami soli. Čistýma rukama promíchejte mrkev a daikon se solí a cukrem, dokud se dobře nepromíchají. Pokračujte v míchání mrkve a daikonu rukama, dokud nezačnou měknout, asi 3 minuty. Jsou hotové, jakmile můžete kousek daikonu ohnout až na doraz, aniž by se zlomil.Když můžete daikon nebo mrkev ohnout, je zelenina připravena k nakládání na vietnamské okurky.Vmasírujte cukr a sůl do mrkve a daikonu na vietnamské nakládané okurky do chua.
  3. Opláchnutí: Přeneste mrkev a daikon do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat.Oplachování mrkve a daikonu na vietnamské nakládané okurky pro sendviče banh mi
  4. Připravte směs octa a cukru: V míse (skvěle se k tomu hodí pyrexová odměrka o objemu 1892 mililitrů) smíchejte 236 mililitrů cukru, bílý ocet a teplou vodu, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Do sklenic zabalte zeleninu a naplňte ji octovou směsí: Připravte si čisté sklenice. Do sklenic pevně zabalte daikon a mrkev. Zalijte je mořicí tekutinou tak, aby byly zakryté. Uzavřete. Uchovávejte v chladničce. Nakládané okurky by měly před konzumací ležet alespoň přes noc; jejich chuť se časem zlepší. V chladničce by měly vydržet 4 až 6 týdnů.přelití mrkve a daikonu nakládací tekutinou na vietnamské okurky do chua