Extra křupavý, slaný recept na rychle nakládané okurky s česnekem a koprem. Tyto okurky do ledničky se snadno připravují a jsou připravené k vychutnání hned druhý den (nebo i dříve, pokud je potřebujete)!
Nezapomeňte si přečíst celý návod a důležité tipy.

Když jsem vyrůstala, byly nakládané okurky spolu s tím, čemu jsme říkali torši (různá nakládaná zelenina), pravidelnou součástí jídelního stolu. Přesto mě až donedávna nenapadlo vyrábět si vlastní domácí okurky. A teď už moje rodina ví, o co přicházela!
Super křupavé. Slaná. A tak akorát pikantní. Jediné nejlepší okurky, které jsme za poslední dobu měli!
Hned po prvním soustu těchto domácích rychlokvašek se všichni v rodině shodli, že už nebudeme kupovat ty z obchodu (tedy pokud nenarazíme na nějaké podobné)!
Jsem nadšená, že se s vámi mohu podělit o svůj recept, tipy a návod krok za krokem, jak nakládat okurky, a to rychlým způsobem!
Rychlé nakládání okurek vs. konzervování
Zavařování není pro každého. Bez ohledu na to, kolik máme v daný den energie, není mnoho z nás, kteří se vrhnou na dlouhý proces zavařování nebo na všechny sterilace a horké vodní lázně s tím spojené.
Díky bohu za rychlé zavařování!
Možná je znáte pod názvem lednicové okurky. Jedná se v podstatě o zeleninu, která se nakládá a skladuje v lednici v nálevu ze soli, octa a vody (někdy i cukru).
Proces trvá několik minut (podle mého receptu 40 minut) a po uložení do chladničky si můžete pikantní cukety vychutnat už druhý den! A v lednici vydrží až 2 měsíce.
Pojďme si povědět něco o dvou klíčových složkách tohoto receptu: nálevu a okurkách (nebo jiné zelenině, kterou plánujete použít).

Solný nálev na nakládání
Existují různé varianty tohoto nálevu. Ta nejzákladnější používá košer sůl v základu z octa a vody v poměru 1:1. Já mám rád okurky pikantnější, takže v tomto receptu přidávám trochu více octa k vodě. Pokud máte rádi sladké okurky, můžete do nálevu přidat cukr (já osobně ne).
Jaký druh octa použít? Dávám přednost bílému destilovanému octu, protože je bezbarvý a nabízí skvělou trpkou chuť. Stejně dobře poslouží i bílý vinný ocet a jablečný ocet.
Existuje mnoho způsobů, jak základní nálev dochutit. Já jsem použila např:
- celá semínka koriandru
- celá hořčičná semínka
- Pepřová zrnka
- Bobkový list
Varianty. Přidání koření nebo jiných ochucovadel do nálevu je zcela dobrovolné. A s kombinací koření si můžete naprosto pohrát podle svých představ. Některé recepty mohou vyžadovat použití drcených pepřových vloček, zázvoru nebo dokonce posypání kurkumou pro zvýraznění barvy.

Jaké okurky použít?
Kirbyho okurky, které jsou malé s hrbolatou slupkou, jsou pro nakládání oblíbenější volbou.
Já dávám přednost perským okurkám, které jsou menší a mají tenkou slupku. Pokud nejsou k dispozici, používám anglické okurky (opět s tenkou slupkou, která není voskovitá).
Tip na extra křupavé okurky: Čerstvé okurky nakrájejte na plátky a dejte je na 20 až 30 minut do cedníku s kostkami ledu. Poté je slijte a před nakládáním osušte. Tento malý trik mi dává extra křupavost.
Ochucení nakládaných okurek
Již dříve jsem se zmínil o přidání různých druhů koření a bobkového listu do mořicího nálevu, ale jakmile okurky zabalíte do sklenic, máte další příležitost vnést do nich více chuti pomocí:
- Čerstvé nebo sušené bylinky. Nejraději mám kopr, ale můžete přidat i čerstvý tymián, oregano nebo rozmarýn.
- Česnek a cibule. Nakrájejte několik stroužků česneku a zelenou cibuli (bílou i zelenou) a přidejte je přímo do sklenic. Budou se nakládat spolu s kukuřicí a dodají jí více chuti.
- Celé nebo nakrájené feferonky. Pokud máte rádi trochu koření, přidejte své oblíbené pálivé papričky. Já jsem použila jalapeňos, jednoduše nakrájené na půlky nebo kolečka.
Jak nakládat okurky
- Připravte si okurky. Asi 0.6 kg perských okurek nakrájejte na kolečka. A pokud máte čas, vložte je do cedníku s několika kostkami ledu a nechte je 20 až 30 minut odstát ve dřezu (nepovinný krok, ale získáte tím extra křupavost).

- Připravte nálev. Smíchejte 710 mililitrů octa, 532 mililitrů vody (jak jsem již uvedl, tento nálev je spíše pikantní, takže poměr octa a vody můžete upravit podle svých představ), 2 ½ lžíce košer soli a po 3 lžících celých semínek koriandru, hořčice a pepře, 2 bobkové listy. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 10 minut vařit. Solný nálev dejte stranou, aby vychladl.

- Cukety spolu s cibulí, česnekem a jalapeňos těsně zabalte do sklenic (rád používám sklenice se širokým hrdlem, jako je th Můžete takto nakládat i jinou zeleninu? Skvělé je, že podobně můžete nakládat i jinou zeleninu. Zde je několik nápadů, které bych ráda vyzkoušela: Tyto okurky by se měly skladovat v lednici v nálevu ve sklenicích s těsným víčkem po dobu až 2 měsíců. Miluji, když můžeme letní produkty uchovat na pozdější dobu. Dobrým příkladem jsou nakládané okurky a také pečená rajčata, která můžete rychle upéct a uchovat v lednici nebo mrazáku pro pozdější použití. . Hledáte další způsoby využití okurek? Vyzkoušejte omáčku Tzatziki nebo tento čerstvý okurkový salát.
- Mrkev nakrájená na kolečka nebo na tenké tyčinky
- Červená cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky (pro barvu přidejte několik plátků červené řepy)
- Malé papriky, jako jsou banánové papričky, jalapeňo, harbenaro (nakrájené na kolečka. pro menší pálivost odstraňte semínka)
- Zelené fazolky, chřest, růžičky květáku (před nakládáním jim prospěje rychlé blanšírování a před použitím mohou potřebovat několik dní v lednici).
- 710 mililitrů octa hodí se destilovaný bílý ocet nebo bílý vinný ocet
- 532 mililitrů studené vody
- 2 ½ polévkové lžíce kosher soli
- 3 polévkové lžíce hořčičného semínka
- 3 lžíce koriandrového semínka
- 3 polévkové lžíce pepře
- 2 bobkové listy
- 0.6 kg perských nebo anglických okurek nakrájených na kolečka o průměru 1.3 cm
- 4 zelené cibule oříznuté a nakrájené (bílá i zelená část)
- 3 papričky Jalapeno nakrájené na kolečka (pro menší pálivost odstraňte semínka)
- 6 stroužků česneku mletého
- Několik snítek čerstvého kopru podle vlastní chuti
- Připravte okurky. (Nepovinné) Nakrájené okurky a několik kostek ledu vložte asi na 20 minut do cedníku ve dřezu (díky tomu lépe křupou). Zcela je osušte a osušte.
- Připravte nálev. V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, hořčičné semínko, semínko koriandru, zrnka pepře a bobkové listy. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Snížíme teplotu a necháme 10 minut vařit. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Okurky a zeleninu zabalte do sklenic. Okurky, zelenou cibuli, jalapeňos, česnek a několik snítek kopru zabalte do několika sklenic se širokým hrdlem (měly by být pevně zabalené).
- Do sklenic přidejte slaný nálev. Naberte slaný nálev do sklenic tak, aby byly okurky zakryté (zadní stranou lžíce zatlačte okurky dolů, aby byly ponořené). Několikrát se sklenicemi poklepejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny a cukety se usadily.
- Pevně je přikryjte a uložte do chladničky. Sklenice pevně přikryjte víčky a uložte do chladničky. Pro dosažení nejlepších výsledků nechte okurky před použitím v chladničce celou noc, ale pokud chcete, můžete si na nich pochutnat i dříve.