Tato zálivka z citronového olivového oleje zvaná ladolemono je mnohem víc než jen řecký salátový dresink! Tento jednoduchý, jasný a pikantní dresink se stane vaším oblíbeným prostředkem k zálivce salátů, ale můžete ho použít i jako marinádu nebo omáčku k čemukoli od ryb přes kuře až po grilovanou zeleninu.
Když si vzpomenu na řecké jídlo nebo na nejoblíbenější řecké recepty, které všichni milují, jako je řecké kuře nebo řecké pečené brambory, nemohu si nevzpomenout na jeden ze základních chuťových profilů, a tím je kombinace citronové šťávy a olivového oleje.
A pokud jste někdy chtěli svým oblíbeným jídlům dodat nádech řeckého, skvělým začátkem je naučit se připravit tuto zářivou řeckou zálivku na saláty, nebo spíše tuto víceúčelovou citronovou zálivku zvanou Ladolemono!
Tento domácí recept na řecký dresink je jeden z nejjednodušších na přípravu a je mnohem lepší než průměrný dresink koupený v obchodě. Stejně jako moje snadná, jasně zelená bazalková zálivka, kterou připravíte sotva bez námahy, trvá i ladolemono jen pár vteřin.
Ladolemono
Tento základní domácí řecký dresink nebo omáčka se skládá z několika klíčových ingrediencí: citronové šťávy a olivového oleje s česnekem a sušeným oreganem, které se společně vyšlehají do emulze. Základní poměr pro přípravu ladolemona je 1:3 - jeden díl citronové šťávy a tři díly vynikajícího extra panenského olivového oleje. Můžete ho však přidat o něco víc kvůli chuti - já ráda používám špetku sušeného oregana a mletého česneku. Ladolemono se dá použít jako dresink nebo marináda a já ho ráda používám k dochucení krásných rybích pokrmů, jako je tento recept na pečeného branzina vcelku.
Z čeho se skládá řecký salátový dresink?
Tento dresink se skládá z:
- Čerstvé citronové šťávy. Použila jsem šťávu ze 2 velkých citronů neboli 59 mililitrů citronové šťávy.
- Suché oregano. Toto není povinné, ale pokud máte rádi trochu více chuti, použijte asi 2 lžičky suchého oregana.
- Čerstvý česnek. Stačí 1 stroužek česneku rozetřený. A to je také další nepovinná přísada, která dodá trochu puncu.
- Kosher sůl a černý pepř. To záleží na vaší libosti, ale já jsem nakonec použila asi ¾ lžičky každého z nich.
- Extra panenský olivový olej. Použijte kvalitní extra panenský olivový olej, protože jeho chuť v tomto dresinku opravdu vynikne. Podívejte se na mé oblíbené olivové oleje, najdete tam dobrý výběr kvalitních olejů s vysokým obsahem polyfenolů a nízkým obsahem kyselin, některé s příjemnou, lehkou a ovocnou chutí a jiné intenzivnější s peprným závěrem. Tuto citronovou zálivku jsem vyzkoušela s různými olivovými oleji a opravdu mi chutnala.
Jak vyrobit řecký dresink od základu?
- Smíchejte citronovou šťávu s česnekem a kořením.
V misce nebo odměrce , smíchejte 59 mililitrů čerstvé citronové šťávy s 1 až 2 lžičkami suchého oregana, prolisovaným stroužkem česneku a pořádnou dávkou košer soli a černého pepře. Prošlehejte metličkou, aby se spojily - Za intenzivního šlehání přidejte olivový olej, aby se emulgoval.
Za stálého šlehání pomalu přilévejte extra panenský olivový olej a pokračujte v intenzivním šlehání. Dresink ladolemono bude emulgovat a stane se viskózním.
Jak tento řecký dresink ladolemono používat?
Jak jsem již uvedla, tento dresink nebo citronovou zálivku můžete použít na řadu způsobů:
- Jako zálivku na salát. To je zde zřejmé použití, a tím nemůžete udělat chybu. Právě jsem ji použila na svůj oblíbený salát s grilovaným kuřecím masem.
Můžete ji použít na téměř všechny zelené saláty nebo třeba i na středomořský salát orzo či italský těstovinový salát místo typické použité zálivky.
Již dříve jsem se zmínila, že zálivka na tradiční řecký salát je obvykle šplouchnutí dobrého olivového oleje a červeného vinného octa. A často se stává, že jsou na stole nachystány lahve s oběma kořeními, takže můžete použít tolik oleje a octa, kolik chcete. Pokud však chcete na řecký salát místo toho použít pár lžic této zálivky z citronu a olivového oleje, rozhodně můžete! - Jako omáčka. Ladolemonem můžete pokapat grilovanou rybu, kuře nebo i grilovanou zeleninu. Mně například nevadí, když si trochu přeliju lososa nebo pstruha rychle opečeného na pánvi.
- Jako marináda. Dříve jsem se s vámi podělila o marinádu na kuřecí maso na jogurtové bázi a tato citronová zálivka může fungovat velmi podobně. Při použití marinády na kuřecí maso na bázi citronu však obvykle nechávám marinovat v lednici maximálně 2 hodiny.
Příprava předem a skladování
Nezapomeňte tuto domácí řeckou zálivku na saláty skladovat v lednici v zavařovací sklenici s těsným víčkem až 2 týdny (já se snažím spotřebovat do 1 týdne). Jak bude v lednici ležet, olivový olej a citron se oddělí, což je očekávatelné. Před použitím dresink jemně protřepejte nebo vyšlehejte.
Složení
- 59 ml čerstvé citronové šťávy Šťáva ze 2 velkých citronů
- 1 až 2 čajové lžičky sušeného oregana
- 1 velký stroužek česneku mletý
- ¾ lžičky kosher soli
- ¾ lžičky černého pepře
- 177 mililitrů extra panenského olivového oleje
Návod:
- Do mísy dejte citronovou šťávu, oregano, česnek, sůl a pepř. Rozšlehejte, aby se spojily.
- Za intenzivního šlehání pomalu přilévejte extra panenský olivový olej.