V průběhu let jsem se několikrát pokoušel vypěstovat koriandr. Pokaždé mi rostliny uschly dřív, než jsem z nich měl větší užitek.
Letos jsem v říjnu, když se v Sacramentu ochladilo parné letní počasí, vysadil svazek semen a rostlinám se daří už několik měsíců!
Jak koriandr dozrává, stonky houstnou a listy jsou mnohem větší, což signalizuje "předpukání" a vhodný čas na přípravu koriandrového pesta.
Na rozdíl od bazalkového pesta toto pesto nevyžaduje parmazán ani česnek. Místo něj se jako doplňkové chutě uplatní červená cibule a chilli serrano.
Místo piniových oříšků se také používají mandle. Zdá se, že mandle chuť koriandru spíše zvýrazňují, než aby mu konkurovaly.
Pesto použijte s těstovinami, jako náplň nebo s kuřecím masem v tacos. Část této dávky jsem smíchal se sýrem cottage a připravil z ní vynikající dip na tortillové chipsy.

Složení
- 473 mililitrů baleného koriandru včetně stonků
- 118 mililitrů blanšírovaných mandlí
- 59 mililitrů nakrájené červené cibule
- 1/2 čajové lžičky nakrájené a zbavené semínek chilli papričky serrano
- 1 lžička kosher soli
- 59 mililitrů extra panenského olivového oleje
Speciální vybavení
- Kuchyňský robot
Metoda
- Opražte mandle: Rozpalte malou pánev na vysokou teplotu. Když je pánev rozpálená, přidejte blanšírované mandle v jedné vrstvě. Promíchejte dřevěnou lžící. Když mandle začnou vonět a hnědnout, vyjměte je z pánve.
- V kuchyňském robotu rozmixujte koriandr, mandle, cibuli, chilli a sůl, dokud se dobře nespojí.
- Pomalu přidejte olej: Za chodu kuchyňského robotu pomalu a rovnoměrným proudem přidávejte olivový olej. Podle potřeby přidávejte další olej. Co nespotřebujete, můžete zmrazit. Formu na ledové kostky vyložte plastovou fólií a jednotlivé prostory pro kostky naplňte pestem. Zmrazte a vyjměte z misky na led, vložte do uzavřeného sáčku do mrazničky pro budoucí použití.