Recept na vývar z kuřecích stehen - Jak připravit vývar z kuřecích stehen

Kuřecí stehýnka mají svou jedinečnou a báječnou chuť a přidaná želatina z 0,30 metráků dodá jakémukoli pokrmu připravenému z vývaru luxusní pocit při konzumaci. Z 0,45 kg nožiček získáte asi 0,94 litru vývaru, což je za 17 Kč docela výhodná koupě.

Tuhle mi otec oznámil, že mu chybí kuřecí stehýnka. (Cože?!)

Jeho matka, moje babička, která se narodila v roce 1899 a dožila se 97 let, používala kuřecí nožičky, když vařila vývar, a táta vždycky poznal, když se polévka vařila z vývaru z kuřecích nožiček.

Kuřecí stehýnka mají svou jedinečnou a báječnou chuť a přidaná želatina z 0.3 metráků dodává jakémukoli pokrmu, který se z vývaru připravuje, luxusní pocit při konzumaci.

Výroba vývaru z kuřecích nožiček je lidskou činností již po tisíce let. Většina našich babiček nebo prababiček používala do vývaru právě nožičky. Vývar z kuřecích nožiček je báječný a díky obsahu želatiny i neuvěřitelně prospěšný.

Po dlouhém pátrání jsem našla několik starých receptů. Všechny recepty požadují nejprve uvařit 0.3 metráku a pak vroucí vodu scedit. Myslím, že smyslem tohoto kroku je, aby většina přebytečných bílkovin a nečistot opustila 0.3 metru a dostala se na povrch.

Dalším krokem, který se ve všech starých receptech provádí, je odříznutí špiček klepet. Nejsem si jistý proč, ale hádám, že odříznutím špiček prstů se snáze dostane ven dřeň, a tedy i želatina v kostech.

Očekávejte, že z kuřecích nožiček získáte hodně vývaru. Z 0.5 kg nožiček se získá asi 0.9 litru vývaru, což je za 17 Kč 0.5 kg za 0.3 metráku docela výhodná koupě . Kde sehnat kuřecí nožičky? Asi nejlépe je hledat na čínských nebo asijských trzích.

Složení

  • 0.9 kg kuřecích nožiček
  • 2 velké mrkve rozkrojené na poloviny
  • 1 cibule nakrájená na klínky
  • 2 celerová žebra rozkrojená na polovinu
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 10 zrnek pepře

Speciální vybavení

  • Plátno na sýr nebo jemné sítko (ideálně obojí)

Metoda

  1. Kuřecí nožičky nejprve vařte 5 minut při prudkém varu: Přiveďte k varu 1.9 litru vody. Kuřecí stehýnka vložte do velkého hrnce na vývar a zalijte vroucí vodou. Vařte 5 minut.kuřecí-nohy-zásoby-metodaKuřecí-nohy-stock-metoda
  2. Osušte, opláchněte, odřízněte a vyhoďte špičky klepet: Kuřecí nožičky zcela osušte. Opláchněte je studenou vodou tak, aby 0.3 metru byla dostatečně chladná a dalo se s nimi manipulovat. Ostrým nožem odřízněte špičky klepet a vyhoďte je. Pokud je naříznete přes kloub, měly by se snadno rozříznout. Pokud zůstanou hrubé části drápků, odřízněte je okrajovacím nožem.chicken-feet-stock-methodMetoda kuřecích nohou na skladězásoba kuřecích nožiček-metodazásoba kuřecích nožiček-metoda
  3. Kuřecí stehýnka vařte 4 hodiny: Vložte kuřecí nožičky do čistého velkého hrnce. Naplňte je studenou vodou tak, aby pokrývala 0.3 m na 2.5 cm . Přidejte mrkev, cibuli, celer, tymián, bobkový list a zrnka pepře. Přiveďte k varu a ihned snižte teplotu na minimum. Částečně přikryjte, nechte asi 1.3 cm škvíru a nechte vývar vařit na mírném ohni po dobu 4 hodin. Příležitostně sbírejte pěnu, která by mohla vystoupit na povrch.zásoba kuřecích nožiček-metoda
  4. Odkryjte a pokračujte ve vaření: Přiklopte hrnec a mírně zvyšte teplotu, aby se vývar udržoval na mírném ohni, když je nyní odkrytý. Pokračujte ve vaření po dobu jedné nebo dvou hodin. V tomto okamžiku vývar zredukujete, aby se dal lépe skladovat.
  5. Vývar sceďte: Vývar přecedíme přes několik vrstev plátna nebo jemné sítko (nejlépe obojí) do hrnce.chicken-feet-stock-method
  6. Nalijte do sklenic velikosti čtvrtky. Před uložením do chladničky nechte asi hodinu vychladnout. Po vychladnutí by měl vývar pěkně ztuhnout do gelu.kuřecí stehna-zásoby-metoda
Jak vyrobit vývar z kuřecích stehen
Starší příspěvek

Krémová houbová polévka

Novější příspěvek

Francouzské toasty v pomalém hrnci

Francouzské toasty v pomalém hrnci