Jak vařit se sádlem ze slaniny

Slaninový tuk může v receptech nahradit máslo, olej nebo jiné tuky. Má nízký bod zakouření, takže se nehodí pro vaření na vysokém ohni. Slaninový tuk oživí slané pokrmy, ale neomezujte se. Zkuste slaninový tuk použít místo másla ve sladkých nebo slaných receptech na pečení.

Vzpomínám si, jak jsem jako dítě nahlédl do lednice, uviděl sklenici s bílým pevným materiálem a přemýšlel, co to je. Když mi matka řekla, že je to slanina, na chvíli mě to znechutilo, vlastně na celá desetiletí.

Teprve když jsem se po čtyřicítce znovu pustila do vaření, začala jsem si tohoto snadno dostupného a velmi aromatického tuku vážit.

Zrovna minulý týden použila moje matka trochu sádla na přípravu jarního hrášku. Kdyby mi to vychování dovolilo, snědla bych ho do jednoho.

Jak ztužovat slaninu

Riskujeme, že to bude zřejmé, ale slaninový tuk vyškvaříme tak, že nejprve uvaříme slaninu. Trik spočívá v pomalém vaření slaniny na středně nízké teplotě.

Já to dělám na sporáku v litinové pánvi, protože litina udržuje teplo a pomáhá rovnoměrněji rozškvařit slaninu. Také tuk ze slaniny pomůže litinovou pánev ochutit. Ale hodí se jakákoli pánev.

Po dokončení přípravy slaniny ji vyjměte z pánve a slaninový tuk přelijte do sklenice. Pokud plánujete slaninový tuk skladovat déle než několik měsíců, před nalitím do sklenice ho nejprve sceďte.

Jak skladovat slaninový tuk

Pokud používáte slaninový tuk při vaření pravidelně, můžete jej skladovat přímo na kuchyňské lince po dobu jednoho nebo dvou týdnů. V opačném případě jej budete chtít uchovávat v chladničce.

Nepřáteli všech tuků na vaření jsou světlo a vzduch. Vystavení slunečnímu světlu a kyslíku urychlí žluknutí tuku, proto je nejlepší skladovat slaninový tuk v chladničce.

Pokud neodfiltrujete pevné kousky, může tuk vydržet v lednici i několik měsíců, než začne žluknout. Pokud pevné kousky odfiltrujete, může tuk v chladničce vydržet až rok.

Pokud chcete slaninový tuk skladovat ještě déle, můžete jej také zmrazit.

Co dělat se sádlem ze slaniny

Slaninový tuk je tak aromatický tuk na vaření. Při přípravě mexických smažených fazolí pinto nebo černých fazolí ho používáme velké množství.

Slaninový tuk je báječný na smažení růžičkové kapusty.

Slaninový tuk můžete použít také do hnědé rýže na rýžový pilaf nebo na přípravu míchaných vajec.

V podstatě můžete slaninový tuk použít na smažení čehokoli, čemu by prospěla slaninová příchuť!

Při vaření se slaninovým tukem jej vyndávejte ze sklenice lžící. Obvykle stačí půl čajové lžičky, abyste dodali chuť tomu, co vaříte.

Jak dlouho vydrží slaninový tuk v lednici?

Nakonec se všechny tuky zkazí. Pokud však odfiltrujete tuhé kousky slaniny, vydrží vám slaninový tuk mnohem déle - v lednici může být uložen až rok.

Pro ještě delší skladování zmrazte slaninový tuk.

Tipy pro vaření se slaninovým tukem

Slaninový tuk může v receptech nahradit máslo, olej nebo jiné tuky. Má však nízký bod zakouření, takže se nehodí pro vaření na vysokých teplotách. Skvěle se však hodí na restování, mírné smažení a pečení.

Slaninový tuk oživí slané pokrmy, ale neomezujte se. Zkuste použít slaninový tuk místo másla ve sladkých nebo slaných receptech na pečení. Nahraďte 0.5 až celé máslo sádlem, abyste získali extra chuť v čokoládových sušenkách, melasových sušenkách nebo perníčcích. Hotový pokrm posypte nasekanými kousky slaniny, které nahradí i přidanou mořskou sůl.

Všimněte si, že chuť slaninového tuku bude záviset na samotné slanině. Některé jsou slanější, jiné jsou kouřovější.

Jak se zbavit slaninového tuku

Možná vám slaninový tuk ležel příliš dlouho nebo je cítit. Nikdy nevylévejte rozpuštěný tuk ze slaniny do kanalizace, pokud nehledáte záminku, abyste zavolali instalatéra. Stejně tak nevylévejte horký tuk do odpadkového koše; může roztavit pytel na odpadky. Pokud ho neschováváte do receptů, nechte tuk vychladnout, dokud neztuhne, a pak ho vyhoďte do koše.

Recepty vylepšené sádlem ze slaniny

Ingredience

  • Proužky syrové slaniny

Metoda

  1. Slaninu připravte na středně nízkém ohni: Rozpalte velkou pánev na středně nízkém ohni. Rozložte několik proužků syrové slaniny. Proužky nechte 10 až 15 minut opékat a občas je otočte. Když jsou proužky slaniny pěkně propečené a křupavé, vyjměte je kleštěmi nebo vidličkou z pánve a položte je na papírové utěrky (aby absorbovaly přebytečný tuk) na talíř.
  2. Zbylý tuk z pánve nalijte do sklenice: Zbylý tuk z pánve přelijte do sklenice a uložte ji do chladničky. Slaninový tuk ztuhne do mírně nevýrazné bílé barvy. Až budete slaninu znovu vařit, vytáhněte sklenici a přidejte do ní další přebytečný tuk. Pokud chcete, můžete ztuhlé kousky slaniny před nalitím tuku do sklenice scedit. Zjistil jsem, že tyto kousky mají dostatek chuti, takže se je neobtěžuji cedit.
Jak vyrobit tuk ze slaniny
Novější příspěvek

Snadný krevetový dip

Snadný krevetový dip