Jak si vyrobit domácí kukuřičné tortilly

Výroba domácích kukuřičných tortill je téměř směšně snadná, jakmile se vám to podaří. Vše, co potřebujete, je kukuřičná mouka masa harina, voda, lis na tortilly a rozpálený povrch grilu. Tortilly můžete vyrobit zcela ručně tak, že z těsta mezi dlaněmi vytvoříte tenkou placku.

Nic se nevyrovná domácím tortillám vyrobeným od nuly! Balené tortilly, které dostanete ve velkých amerických obchodech, se ani zdaleka nevyrovnají dobré, čerstvě vyrobené kukuřičné tortille.

Výroba domácích kukuřičných tortill je vlastně až směšně snadná, jakmile se vám to podaří.

Potřebujete jen kukuřičnou mouku masa harina, vodu, lis na tortilly (Můžete použít i váleček, ale lis na tortilly se hodí) a rozpálenou plochu na grilování.

Co je to masa harina?

Na výrobu tortill budete potřebovat speciální kukuřičnou mouku zvanou masa harina.

Masa harina je kukuřičná mouka, která byla ošetřena hydroxidem vápenatým neboli "vápnem", díky němuž je výživnější a lépe stravitelná, protože se z ní uvolňuje niacin obsažený v kukuřici.

Recept na kukuřičné tortilly s kukuřičnými tortillami naskládanými na modře pruhovaném plátně.

Kde koupit masovou hmotu harina

Masovou mouku lze sehnat na mexických trzích nebo na internetu. Pro výrobu kukuřičných tortill hledejte masa harinu, která obsahuje pouze kukuřici a vápno (hydroxid vápenatý).

Tortilly můžete vyrobit zcela ručně tak, že z těsta mezi dlaněmi vytvoříte tenkou placku. Pokud však nemáte s touto metodou určité zkušenosti, dosáhnete konzistentnějších výsledků použitím lisu na tortilly.

Jaký typ lisu na tortilly použít?

I ty jsou k dostání na mexických trzích a jsou buď dřevěné, nebo litinové. K dostání jsou i na internetu.

Dřevěný lis na tortilly na obrázku jsem zakoupil na místním mexickém trhu ve městě. Hmotu můžete také vyválet pomocí válečku, mezi dvěma kusy plastové fólie nebo v plastovém sáčku do mrazáku.

Recept na kukuřičné tortilly s kukuřičnými tortillami naskládanými na modře pruhovaném plátně.

Jak připravit kukuřičné tortilly bez lisu na tortilly

Přestože milujeme náš lis na tortilly, možná si ho nechcete kupovat jen kvůli výrobě tortill. K urovnání těsta můžete použít velkou pánev, skleněný pekáč s plochým dnem, prkénko na krájení nebo dokonce velkou těžkou knihu. Jen se ujistěte, že jste kuličku těsta vložili mezi plastové desky, aby se nelepila.

Domácí kukuřičné tortilly můžete připravit také pomocí válečku. Stále platí, že kuličku těsta vložte mezi 2 silné plastové listy (doporučujeme použít plastový sáček z mrazničky rozříznutý na 2 čtverce). Poté je rozválejte na požadovanou tloušťku.

Nerovné okraje nám nevadí, protože jim dodávají pocit domácí výroby. Pokud však chcete mít dokonalá kolečka, můžete k vytvarování tortilly použít 13 cm vykrajovátko na sušenky.

Tipy, jak zabránit lepení těsta

K lisování tortill doporučujeme rozříznout ve švech plastový sáček z mrazničky, ale ke stejnému účelu můžete použít i pergamen nebo voskovaný papír.

Možná budete v pokušení posypat povrch moukou, ale nedělejte to. Tortilly pak budou jen suché a tuhé.

Jak skladovat kukuřičné tortilly

Připravené těsto z masy nemůžete zmrazit, ale můžete ho několik dní skladovat v chladničce. Pak z těsta uštipujte kousky, abyste si mohli kdykoli připravit čerstvé kukuřičné tortilly.

Pokud milujete čerstvé kukuřičné tortilly stejně jako my, můžete si také připravit dvojitou dávku a uvařené tortilly zmrazit. Úplně je zchlaďte a uložte mezi listy voskovaného papíru v sáčku se zipem do mrazničky. Kdykoli budete chtít, rozmrazte je a ohřejte na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.

Jak ohřát zbytky kukuřičných tortill

Existuje mnoho způsobů, jak uvařené kukuřičné tortilly znovu ohřát. Celou hromádku můžete zabalit do alobalu a ohřívat v předehřáté troubě při teplotě 177 °C po dobu 5 až 10 minut, v závislosti na velikosti hromádky.

Můžete je také ohřát v mikrovlnné troubě. Jen nezapomeňte talíř přikrýt papírovou utěrkou nebo lehce navlhčenou kuchyňskou utěrkou. Tortilly tak budou měkčí a poddajnější.

Můžete je také ohřát na mírně naolejované pánvi, například litinové.

Ať už tortilly ohříváte jakkoli, trik spočívá v tom, že je ohřejete, aniž byste je vysušili.

Způsoby, jak si pochutnat na domácích kukuřičných tortillách

Další snadné mexické recepty, které můžete vyzkoušet doma!

Ingredience

  • 473 mililitrů masa harina (například Maseca v bílém, žlutém a zeleném sáčku; zkontrolujte, zda je určena na tortilly, a ne na tamales)
  • 355 mililitrů až 473 mililitrů velmi teplé vody

Metoda

Vypracování těsta na hmotu

  1. Masovou mouku smíchejte s velmi teplou vodou: Pro přípravu 16 až 18 tortill začněte tím, že do velké mísy nasypete 473 mililitrů masa mouky. K mouce přidejte 355 až 473 mililitrů velmi teplé vody (podle pokynů na obalu, některé značky mohou vyžadovat jiné množství vody). Promíchejte a nechte asi 5 minut odstát.Těsto ve skleněné míse na ukázku, jak vyrobit kukuřičné tortilly tortilly od nuly.Příprava těsta ve skleněné míse, která ukazuje, jak vyrobit kukuřičné tortilly tortilla od nuly.
  2. Hnětení těsta: Začněte hmotu zpracovávat rukama, abyste získali těsto. Těsto zpracovávejte několik minut. Těsto stlačujte prsty a dlaněmi, jako byste hnětli chlebové těsto. Těsto bude zpočátku trochu krupičkovité, ale při hnětení by mělo být poddajnější. Pokud se vám v průběhu výroby tortilly bude zdát těsto příliš suché nebo příliš mokré, přidejte do těsta trochu více vody nebo hmoty.Hnětení těsta, které ukazuje, jak vyrobit kukuřičné tortilly tortilly od nuly.
  3. Z těsta vytvarujte kuličky: Z těsta masa odštípněte kousek a třením mezi dlaněmi z něj vytvarujte kouli o velikosti švestky nebo mírně většího golfového míčku. Z těsta vytvořte asi 16 až 18 kuliček.Kuličky těsta, které ukazují, jak vyrobit kukuřičné tortilly od nuly.Válení těsta do kuličky, které ukazuje, jak vyrobit kukuřičné tortilly od nuly.

Tortilly vymačkejte

  1. Připravte si lis se dvěma plastovými pláty: Z igelitového sáčku do mrazničky vystřihněte dva kusy plastu do tvaru povrchu lisu na tortilly.
  2. Umístěte kuličku těsta mezi plastové listy a přitlačte: Otevřete lis na tortilly a položte na něj jeden kus igelitu. Umístěte kuličku hmoty doprostřed. Přes kuličku hmoty položte druhý kus plastu. Jemně lis zavřete a přitlačte, dokud se těsto neroztáhne na průměr 10 až 13 cm .Lisovaná tortilla v lisu na tortilly, který ukazuje, jak se dělají kukuřičné tortilly od základu.Lisování tortilly v lisu na tortilly pro ukázku výroby kukuřičných tortill od nuly.Kulička těsta obalená igelitem v lisu na tortilly, která ukazuje, jak vyrobit kukuřičné tortilly od nuly.Kulička těsta v lisu na tortilly, která ukazuje, jak vyrobit kukuřičné tortilly od nuly.

Upečte tortilly

  1. Rozehřejte pánvičku nebo velkou pánev na vysokou teplotu: Dobře se k tomu hodí dobře ochucená litinová pánvička nebo velká litinová pánev.
  2. Vyjměte syrovou tortillu z igelitu: postupně držte tortillu v ruce a opatrně odstraňte igelit na každé straně.Držení slisované tortilly na ukázku, jak se dělají kukuřičné tortilly tortilla od nuly.
  3. Položte tortillu na rozpálenou pánev: Nechte tortillu napůl ležet na ruce a napůl viset dolů a opatrně ji položte na pánev. Zatímco se tortilla vaří, začněte pracovat na lisování další tortilly.Pokládání kukuřičné tortilly na pánev, abyste ukázali, jak vyrobit kukuřičné tortilly tortilla od nuly.Nastavení tortilly na horkou pánev, abyste ukázali, jak vyrobit kukuřičné tortilly tortilla od nuly.
  4. Tortillu upečte z jedné strany a poté ji otočte: Tortillu vařte na rozpálené pánvi 30 sekund až minutu z každé strany. Tortilla by měla být lehce opečená a měly by se na ní vytvořit malé vzduchové kapsy.Smažení kukuřičné tortilly na pánvi, které ukazuje, jak připravit kukuřičné tortilly od nuly.Vaření tortilly na rozpálené pánvi, které ukazuje, jak vyrobit kukuřičné tortilly tortilla od nuly.
  5. Tortilly uchovávejte přikryté v teple: Tortilly přendejte do ohřívače na tortilly vyloženého utěrkou nebo papírovými ručníky nebo je zabalte do utěrky, aby zůstaly teplé. Podávejte ihned nebo je uložte do chladničky a znovu ohřejte.
Jak vyrobit kukuřičné tortilly
Novější příspěvek

Kokosový banánový koláč

Kokosový banánový koláč