Fazole v instantním hrnci - nejlepší fazole v instantním hrnci

K přípravě jedné dávky fazolí budete potřebovat tlakový hrnec o objemu 5,64 až 7,52 litru. V instantním hrnci běžně vařím 0,45 kg fazolí najednou. Vznikne tak asi 1182,50 mililitrů uvařených fazolí, což bohatě stačí na přípravu několika jídel.

Myslím, že teplý hrnec fazolí, kdykoli na ně máte chuť, je přinejmenším polovina důvodu, proč Instant Pot vlastnit.

Zapomeňte na předmáčení. Zapomeňte na hodiny mírného vaření.

Fazole na plotně jsou fantastické pro líné víkendové odpoledne, ale s tlakovým hrncem se z otevření sáčku sušených luštěnin stanou za necelou hodinu kypré a měkké fazole. Co říkáte na tohle?!

Jaký tlakový hrnec použít

Na přípravu jedné dávky fazolí budete potřebovat tlakový hrnec o objemu 5.6 l až 7.5 l. Já používám 5.6 litrový hrnec Instant Pot, ale tento základní postup můžete použít i u jiných elektrických tlakových hrnců a tlakových hrnců na sporáku.

Jak připravit rychlé fazole bez namáčení v tlakovém hrnci

Nejlepší fazole na vaření pod tlakem

V instantním hrnci můžete uvařit jakýkoli druh fazolí, včetně:

Doba vaření se liší v závislosti na odrůdě fazolí a stáří fazolí. Podívejte se na tabulku doby vaření v receptu, kde najdete konkrétní časy!

Kolik kilogramů fazolí?

V tlakovém hrnci obvykle vařím 0.5 kg fazolí najednou. Vznikne tak asi 1182 mililitrů uvařených fazolí, což bohatě stačí na přípravu několika jídel během týdne. Často také polovinu dávky zmrazím pro budoucí jídla, pokud si myslím, že je během týdne nespotřebuji.

Fazole není třeba namáčet (opravdu!)

A ne, fazole dopředu nenamáčím. Přiznávám, že mé první pokusy o fazole bez namáčení byly způsobeny výhradně nedostatkem předběžného plánování z mé strany. (Málokdy se mi podaří zkoordinovat svou touhu a připravenost, pokud jde o fazole.)

Ale pak jsem zjistila, že to vlastně ani nepotřebuju. Fazole se uvařily i bez nočního namáčení. Jsou rovnoměrně uvařené, křehké a krémové a dobře se hodí na všechno od tacos po rychlou fazolovou polévku!

Proč byste měli fazole přesto namočit?

Když vynecháte namáčení, uděláte několik ústupků. Tím největším je vzhled fazolí: Když fazole předem nenamočíte, budete mít více rozpraskaných slupek a "vyfouknutých" fazolí (ty, které praskají jako popcorn).

Pro každodenní vaření mi vyhovují fazole, které jsou na okrajích trochu drsnější. Pokud však připravujete fazolový pokrm pro příbuzné nebo papeže, možná byste si měli naplánovat přípravu dopředu a vyhradit si čas na dlouhé a pečlivé namáčení.

Za druhé, někteří lidé mají pocit, že namáčení fazolí pomáhá jejich snadnějšímu trávení (i když jiní s tím nesouhlasí). Osobně jsem si nevšiml velkého rozdílu v trávení mezi namočenými a nenamočenými fazolemi, ale pokud vám namáčení v tomto ohledu pomáhá, určitě v tom pokračujte.

Pokud chcete fazole namáčet (a jste lepší v předběžném plánování vaření fazolí než já), pak do toho jděte! Doba vaření pod tlakem je zpravidla asi o polovinu kratší než u nenamočených.

Přirozené uvolnění tlaku nebo rychlé uvolnění?

Poslední bod, který je třeba probrat: uvolňování tlaku. Myslím, že se vyplatí nechat tlakový hrnec přirozeně povolit, nebo alespoň co nejdéle, než hrnec otevřete. Pomáhá to kompenzovat některé problémy se vzhledem, což vede k menšímu počtu vyfouknutých fazolí - - i když i tak se vám nějaké vyfouknou. Tekutina z vaření fazolí má také tendenci pěnit do parního ventilu, pokud provedete rychlé uvolnění; pokud necháte hrnec co nejdéle bez tlaku, můžete tomu předejít.

Obvykle nechávám hrnec přirozeně uvolňovat tlak až do okamžiku, kdy potřebuji fazole, pak stisknu tlakový ventil, abych ho uvolnil po zbytek cesty.

Co když jsou moje fazole stále tvrdé?

Občas se může stát, že otevřete tlakový hrnec a zjistíte, že fazole jsou ještě trochu křupavé nebo nejsou uvařené tak, jak byste chtěli. To je v pořádku! Doby vaření, které uvádím v receptu, jsou jen obecným vodítkem, ale vězte, že samotné fazole mohou být dosti variabilní. Vaše fazole se mohou vařit o něco déle, než se očekává, v závislosti na jejich stáří, druhu nebo dokonce na druhu vody, kterou používáte (například pokud má voda hodně vápníku, může to prodloužit dobu vaření).

Pokud vaše fazole nejsou zcela hotové, zde je návod, co dělat: Vraťte pokličku zpět na tlakový hrnec a ujistěte se, že je vypouštěcí ventil nastaven zpět na "těsnění". Vařte při vysokém tlaku dalších 5 až 10 minut (podle toho, zda si myslíte, že vaše fazole potřebují ještě trochu času, nebo ještě trochu času na dokončení). Hrnec se rychle vrátí pod tlak, protože obsah je již horký. Po uplynutí další doby vaření fazole zkontrolujte a v případě potřeby pokračujte ve vaření déle.

Tipy pro nejlepší fazole

Jak používat a skladovat fazole

Jedna 420 gramová plechovka fazolí obsahuje asi 414 mililitrů vařených fazolí, takže je v receptech podle toho nahraďte. Pro srovnání, z 0.5 kg sušených fazolí je přibližně 1182 mililitrů vařených fazolí.

Fazole nechte zcela vychladnout a poté je v tekutině skladujte v chladničce až 5 dní. Fazole se také výborně mrazí. Obvykle je mrazím v tekutém stavu v sáčcích na zip (zde je návod!), které zabírají méně místa v mrazáku a rychleji se rozmrazují. V mrazáku vydrží až tři měsíce.

Milujete fazole? Vyzkoušejte tyto recepty!

Složení

  • 0.5 kg sušených fazolí
  • 1892 mililitrů vody
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 až 2 lžičky soli
  • 2 až 3 stroužky oloupaného česneku, volitelně
  • 1 bobkový list, nepovinně

Metoda

  1. Všechny ingredience smíchejte v tlakovém hrnci: Tlakový hrnec nenaplňujte více než do poloviny.Jak připravit rychlé fazole bez namáčení v tlakovém hrnciJak připravit rychlé fazole bez namáčení v tlakovém hrnciJak připravit rychlé fazole bez namáčení v tlakovém hrnciJak připravit rychlé fazole bez namáčení v tlakovém hrnci
  2. Zajistěte víko: Ujistěte se, že je ventil regulátoru tlaku uzavřen. (U hrnce Instant Pot to znamená, že bude nastaven do polohy "těsnění").
  3. Uvařte fazole: Zde je uvedena doba vaření nenamočených fazolí v Instant Pot. Doba vaření bude podobná i u jiných elektrických tlakových hrnců; u tlakových hrnců s varnou deskou bude doba vaření o něco kratší. Přesnější časy vaření najdete v návodu dodaném s tlakovým hrncem: Fazole vařte pod vysokým tlakem po dobu doporučenou výše. Tlakový hrnec potřebuje 15 až 20 minut, aby dosáhl plného tlaku, než se začne vařit.
  4. Nechte tlak povolit: Po dokončení vaření můžete nechat tlak přirozeně povolit sám, což trvá asi 20 až 30 minut, nebo můžete provést "rychlé uvolnění" otevřením tlakového ventilu na horní straně tlakového hrnce. Při rychlém uvolnění buďte opatrní, protože tekutina z fazolí někdy vnikne do ventilu. Doporučuji nechat tlak přirozeně uvolňovat tak dlouho, jak jen to bude možné, než bude potřeba fazole vyjmout. To pomáhá fazolím udržet si svůj tvar a zabraňuje zpěnění fazolové tekutiny. Co dělat, když fazole nejsou zcela hotové: Vraťte pokličku zpět na tlakový hrnec a zkontrolujte, zda je vypouštěcí ventil nastaven na "těsnění". Vařte při vysokém tlaku dalších 5 až 10 minut (podle toho, zda si myslíte, že vaše fazole potřebují ještě trochu času nebo ještě trochu času na dokončení). Hrnec se rychle vrátí pod tlak, protože obsah je již horký. Po uplynutí další doby vaření fazole zkontrolujte a v případě potřeby pokračujte ve vaření déle.
  5. Použití a skladování fazolí: Fazole můžete scedit a ihned použít, nebo je vychladit a skladovat v tekutině z vaření. V chladu vydrží až týden, v mrazáku až 3 měsíce.Jak si připravit rychlé fazole bez namáčení v tlakovém hrnci
Jak připravit rychlé fazole bez namáčení v instantním hrnci
Starší příspěvek

Kandované vlašské ořechy

Novější příspěvek

Karamelový jablečný opičí chléb

Karamelový jablečný opičí chléb