Jak nakrájet zralé mango

Existují stovky odrůd manga, ale v Americe je jich k dostání jen asi tucet. Různé odrůdy jsou zralé v různých ročních obdobích. Většina manga dostupného ve Spojených státech nyní pochází od našich tropických sousedů, jako je Mexiko, Ekvádor, Brazílie, Peru a Guatemala.

Mangos, lahodné ve smoothies a šťavnaté v salse, může být při krájení kluzké a slizké.

Příčně rozříznutý plod manga.

Nejlepší je začít nejprve se zralým, ale ještě pevným ovocem.

Pokud je mango příliš zralé, bude z něj kašovitá kaše, která se špatně krájí na kousky, i když se z ní snadno vydlabává dužina.

Jak poznat, zda je mango zralé?

Různé druhy manga

V obchodech je v průběhu ročních období k dostání několik různých druhů manga.

Haden (pojmenovaný po svém sázeči) odstartoval na Floridě pěstování manga a je nejrozšířenějším mangem na světě. K dostání je od března do května. Je zelené, žluté a červené, přičemž jeho zelené části se při dozrávání mění na žluté.

V USA se nejčastěji vyskytuje odrůda Tommy Atkins, která je obvykle k dostání od března do července. Toto mango, původně vypěstované ze semen odrůdy Haden, může mít červené, tmavě zelené a žluté skvrny. Při pohledu na ně však nepoznáte, zda jsou zralé. Nejlepší je provést test čichem a zmáčknutím.

Odrůdy Honey (alias Ataulfo) jsou žluté s tmavě zlatou dužinou. Jejich slupka při zralosti žloutne a mírně se vrásní. Jsou sladké a trpké s tenčí slupkou, takže se lépe konzumují.

Existují stovky odrůd manga, ale v Americe je jich k dostání jen asi tucet. Různé odrůdy jsou zralé v různých ročních obdobích. Mnoho z nich pochází z Jižní a Střední Ameriky, jihovýchodní Asie a Indie. Většina manga dostupného ve Spojených státech však nyní pochází od našich tropických sousedů, jako je Mexiko, Ekvádor, Brazílie, Peru a Guatemala.

Jak skladovat čerstvě nakrájené mango

Čerstvě nakrájené mango uložte do chladničky ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem (přebytečný vzduch vytlačte) na 3 až 5 dní.

Chcete-li kousky manga zmrazit, rozložte je na malý plech vyložený pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou. Jakmile kousky ztuhnou, přendejte je do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku se zipem vhodného do mrazničky, kde vydrží až 6 měsíců.

Recepty na přípravu pokrmů ze zralého manga

Ingredience

  • 1 zralé, ale pevné mango

Metoda

  1. Odřízněte strany od pecky: Uprostřed manga je plochá podlouhlá jamka. Vaším cílem je naříznout po stranách jamky a oddělit tak dužinu od jamky. Jednou rukou držte mango a postavte ho na konec stonkem dolů. Když mango takto postavíte, měli byste si umět představit zarovnání ploché oválné jamky uvnitř manga. Ostrým nožem v druhé ruce nařízněte mango od horní části po jedné straně pecky. Poté řez opakujte na druhé straně. Měli byste mít tři kusy: dvě poloviny a prostřední část, která obsahuje pecku.Mango s vyjmutými semínky.Osoba krájející zralé mango.Osoba, která drží nůž a krájí do manga, aby ukázala, jak se mango krájí.
  2. Proveďte příčné řezy do dužiny: Vezměte mango 0.5 a nožem do něj proveďte podélné a příčné řezy, ale snažte se neproříznout slupku. Půlku manga převraťte, aby naříznuté segmenty vyčnívaly jako ježek.Trhání plátku manga, které ukazuje, jak se mango loupe.Provedení příčných řezů do manga, které ukazují, jak se mango krájí.
  3. Segmenty odřízněte nebo oloupejte: V této fázi můžete segmenty odloupnout přímo ze slupky prsty. Nebo můžete použít malý okrajovací nůž a odříznout kousky od slupky.Ukázka, jak se loupe mango.
  4. Odřízněte pecku: Vezměte kousek manga s peckou a položte jej naplocho na prkénko. Pomocí příborového nože vyřízněte pecku a odstraňte slupku. Možná se vám podaří získat trochu dalšího manga z okolí pecky.Vyříznutí semínka z plodu manga.