Jak upéct zelené chilli papričky

Zelené chilli papričky - hatche, anaheimské, poblanos - jsou základem jihozápadní kuchyně. Chcete-li zelené chilli opéct, musíte ožehnout vnější slupku, aniž byste spálili vnitřek. Zuhelnatění vnější strany dodá chilli uvnitř chuť. V Novém Mexiku se zelené chilli peče po desítkách ve velkých síťovaných bubnech.

Zelené chilli papričky - hatche, anaheim, poblanos - jsou základem jihozápadní kuchyně a téměř každý recept, který je používá, vyžaduje, aby byly nejprve opečené. Proč pražit zelené chilli papričky? Protože chuť pečených zelených chilli je úžasná; jsou prostě mnohem lepší pečené než syrové.

Chcete-li zelené chilli opéct, musíte ožehnout vnější slupku, aniž byste spálili vnitřek, a poté ožehnutí odstranit. Zuhelnatění vnější strany dodá chilli uvnitř chuť. Uhlíky odstraníme, protože, no, kdo by chtěl jíst všechny ty spálené kousky?

V Novém Mexiku se zelené chilli opékají po desítkách ve velkých síťovaných bubnech, které se otáčejí nad otevřeným plamenem pod nimi.

Pro ty z nás, kteří nemají k dispozici zařízení na pečení průmyslových rozměrů, existují praktičtější možnosti!

Jak péct chilli papričky doma

Existují 3 hlavní způsoby, jak pražit chilli v domácím prostředí.

U všech způsobů je tajemstvím pečení chilli papriček zuhelnatění nebo vytvoření puchýřů na celé slupce, aby se slupka dala snadno sloupnout. Všimněte si, že u každé metody ohoříváme celé chilli papričky.

Obvykle dáváme přednost opékání chilli papriček na plynovém sporáku (metoda je podrobněji popsána níže) před použitím brojleru nebo grilu, protože při vaření přímo nad plamenem slupka rychleji zuhelnatí a chilli papričky se nerozvaří.

jak opékat zelené chilli papričky na ohni

Po ožehnutí chilli papričky uvařte v páře

Jakmile jsou chilli papričky po celém povrchu zčernalé, musíte je ještě horké umístit do zakrytého prostoru, aby pára z chilli papriček uvolnila zuhelnatělou slupku a usnadnila její odstranění.

Když jsme vyrůstali, dávali jsme čerstvě zuhelnatělé chilli do hnědého papírového sáčku, ale dnes je prostě dávám do mísy a přes mísu položím talíř. Přikryté je nechte asi 5 až 10 minut.

Pak už jen rukama nebo papírovou utěrkou setřete zčernalé kousky. Pomáhá, když máte ruce nebo papírovou utěrku mokré, ale pokud můžete, nepouštějte chilli přímo pod kohoutek (opláchne příliš mnoho chuti).

Misku s chilli papričkou přikryjte, aby se chilli paprička spařila.

Jak zmrazit pečené zelené chilli papričky

Pečené zelené chilli papričky nejlépe zmrazíte, když jsou celé zčernalé, ještě než z nich odstraníte zuhelnatělé kousky. Stačí je nechat trochu vychladnout, vložit do sáčku do mrazničky a zmrazit. Takto chilli papričky během zmrazování nasají více pečené chuti. Jakmile je rozmrazíte, ohořelé kousky z nich hned sklouznou.

Jinak je můžete zmrazit po odstranění ohořelých kousků ještě vcelku, nebo je můžete zbavit stonků a semen a zmrazit je jako proužky.

Bezpečnostní tipy při manipulaci s chilli papričkami

Složení

  • Syrové chilli papričky - Anaheim, Hatch, poblano nebo jalapeño.

Postup

  1. Čili papričky blistrujte nad plamenem: Zapněte plynový hořák na nejvyšší stupeň. Vyvažte chilli papričku přímo na kovový rošt nad plynovým hořákem. Nechte chilli papričku na hořáku, až její slupka začne bublat a zčerná (asi minutu).nechte zelené chile zuhelnatětpoložte zelené chilli na plynový hořák
  2. Pokračujte, dokud paprika ze všech stran nezuhelnatí: Jakmile se jedna strana chilli papričky dobře opeče, použijte kleště (nebo pokud můžete, uchopte stonek prsty) a otočte chilli papričku na druhou stranu. Postup opakujte, dokud chilli paprička nebude mít puchýře nebo nebude ohořelá ze všech stran. Je zřejmé, že je třeba dávat na chilli bedlivý pozor. Měla by jen trochu puchýřovatět a zuhelnatět, nikoliv se vznítit. Touto metodou můžete opékat několik chilli najednou. Na každém hořáku mohou být alespoň dvě a můžete mít v provozu několik hořáků najednou. V tomto okamžiku můžete zčernalé opečené chilli zmrazit tak, že je necháte vychladnout na pokojovou teplotu, vložíte je do sáčku do mrazničky, vymačkáte z nich vzduch a zmrazíte je. Když je rozmrazíte, zčernalé slupky se ihned sloupnou! Pokud potřebujete chilli papričky použít ihned, pokračujte podle následujících pokynů.opékání zeleného chile na otevřeném ohni, dokud nezuhelnatí
  3. Chilli vložte do přikryté nádoby, aby se spařilo: Vložte chile do misky a přikryjte talířem (nebo vložte chile do hnědého papírového sáčku a sáček uzavřete). Čili nechte 5 až 10 minut odležet. Pára z horké chilli papričky pomůže snáze oddělit slupku.Misku s chilli papričkou přikryjte, aby se chilli paprička spařila.zčernalé chile v misce
  4. Odstraňte zuhelnatělou slupku: Vyjměte chilli z mísy. Prsty nebo vlhkým ručníkem či vlhkou papírovou utěrkou setřete zuhelnatělou slupku. Možná pro vás bude jednodušší provádět tuto činnost nad dřezem, protože může být poměrně špinavá. Snažte se vyhnout tomu, abyste na chilli papričku tekla voda, protože by to mohlo z chilli papričky vyplavit část její chuti.zelenou chilli papričku zbavíme zčernalé slupkyz ohořelé zelené chilli papričky odstranil zčernalou slupku
  5. Připravte a uskladněte chile: V případě, že se chilli paprička nachází na okraji, odřízněte a vyhoďte stonek, semena a žilky. Vložte do zakryté nádoby a uložte do chladničky. V lednici vydrží chilli několik dní. Nebo ji můžete vložit do sáčku do mrazničky, vytlačit z ní vzduch a zmrazit. Zmrazené chilli vydrží několik měsíců.