Recept na kuřecí maso a zeleninu na plechu - jednoduchá večeře bez zbytečných starostí

Jednoduché kuře a zelenina na plechu, bez zbytečných starostí, připravené na italský způsob s česnekem a bylinkami. Hotovo za 30 minut nebo méně! Rychlou večeři připravíte, když k ní přidáte oblíbené těstoviny nebo obiloviny. Můžete si ho také připravit dopředu a rozdělit na menší porce k obědu.

Jednoduché kuřecí maso se zeleninou připravené na italský způsob s česnekem a bylinkami. Hotovo za 30 minut nebo méně! Rychlou večeři připravíte s oblíbenými těstovinami nebo obilovinami. Můžete si ho také připravit dopředu a rozdělit na menší porce k obědu.

Kuře na plechu se zeleninou

Všichni máme náročné večery, které si žádají jednoduchou večeři bez zbytečných starostí. Ještě lepší je večeře, která vám umožní použít suroviny, které už máte po ruce.

Tato večeře na plechu je přesně taková! Říkám jí večeře z lednice, na kterou stačí kuřecí maso a zelenina, kterou máte po ruce.

Tento recept na zapečené kuře se zeleninou si můžete připravit dopředu a rozdělit ho do několika jídel. Oběd na několik dní!

Pečené kuře se zeleninou na plechu

Jakou zeleninu lze použít do kuřete na plechu?

Krása receptu na plechové pánvi spočívá v jeho flexibilitě. Tento recept použijte jako nápad nebo vodítko, ale klidně si ho upravte podle sebe.

Otevřete ledničku a podívejte se, jakou zeleninu máte k dispozici, kterou je třeba použít. Je skvělé mít různorodé barvy a textury, což se projeví na větší výživnosti. Já jsem použila "duhovou" zeleninu včetně červené papriky, cukety, brokolice a cibule. Můžete ale použít i zelené fazolky, žlutou dýni, sladké brambory, růžičkovou kapustu, nakrájený pórek.

Pokud máte náladu na komfortní jídlo, můžete si udělat večeři s kuřecím masem a bramborami. Naložte na plech několik různých druhů brambor a další kořenovou zeleninu, jako je mrkev, cibule, a dokonce i červená řepa.

Ingredience

Pokud se chystáte na mou kombinaci kuřete se zeleninou a česnekem na italský způsob, budete potřebovat toto:

  • Zeleninu: V tomto receptu používám červenou papriku, cuketu, baby brokolici (nebo růžičky brokolice) a červenou cibuli. Opět se nebojte tento recept obměnit a použít zeleninu, která je zrovna v sezóně nebo kterou máte po ruce. Je skvělé mít pestrou barvu a strukturu. Abyste měli jistotu, že se zelenina uvaří rovnoměrně, nakrájejte ji na podobně velké kousky.
  • Kuřecí maso: Používám kuřecí prsa bez kůže a kostí. Jejich nakrájení na malé kousky nebo kousky velikosti sousta pomáhá kuřecím prsům rychle se uvařit a zároveň zůstat pěkně šťavnatá. Můžete zde také vyzkoušet kuřecí stehna bez kosti.
  • Česnek a bylinky/koření: V tomto pečeném kuřeti jsou tvůrci chuti jednoduchí. Čerstvý mletý česnek spolu se sušeným oreganem, koriandrem a paprikou. Jedná se o skvělou kombinaci jasných a teplých chutí. S chutí si však můžete pohrát, jakkoli se vám to bude líbit, a použít koření, které máte rádi.
  • Citrusy a olivový olej: Citrusy se podílejí na ochucení kuřete a také na jeho křehkosti a šťavnatosti. Použil jsem trochu citronové šťávy a octa. Použila jsem také trochu extra panenského olivového oleje, aby se kuře a zelenina obalily a rovnoměrně rozprostřelo koření.

Jak připravit kuřecí večeři na plechu

Krok 1: Kuře a zeleninu obalte v česneku a koření.

Vezměte si dostatečně velkou mísu, do které se vejde zelenina a kuře. Přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a kousky kuřete. Přidejte čerstvý prolisovaný česnek. Dochuťte košer solí a černým pepřem. Přidejte suché oregano, koriandr a papriku.

Přidejte citronovou šťávu, kapku octa a vydatně zakápněte extra panenským olivovým olejem (použila jsem řecký EVOO Private Reserve).

Vše pořádně promíchejte, aby se kuře a zelenina dobře obalily česnekem a kořením.

Kuřecí maso a zelenina v míse, promíchané s česnekem a kořením a olivovým olejem

Krok 2: Kuře a zeleninu naaranžujte na velký plech.

Přeneste kuře a zeleninu na dostatečně velkou plechovou pánev, aby se na ni kuře a zelenina pohodlně vešly. Budete je chtít rozložit v jedné vrstvě tak, aby se vše dotýkalo povrchu pánve.

Kuře a zelenina naaranžované na velkém plechu a připravené k pečení

Krok 3: Pečení

Pánev postavte na prostřední rošt vyhřáté trouby a pečte při teplotě 204 °Cnebo asi 20 minut. Vaše večeře na plechu je hotová, když je kuře zcela propečené a uprostřed již není růžové a zelenina by měla být měkká, ale ne kašovitá. Tip: Pokud chcete, aby mělo kuře ještě o něco větší barvu nebo šmrnc, dejte pánev na chvíli pod brojler (pozorně sledujte).

Toto pečené kuře se zeleninou můžete podávat na mnoho způsobů.

Tento recept na pečené kuře se zeleninou je super univerzální, můžete ho jednoduše jíst přímo z pánve nic jiného není potřeba. Nebo vyzkoušejte jednu z těchto možností:

  • Podávejte ho na vaší oblíbené obilovině, například na hnědé rýži nebo na této světlé citronové rýži. Hodí se i vařená quinoa, farro nebo ječmen.
  • Smíchejte ji s těstovinami nebo kuskusem. Rozhodně to můžu udělat s trochou opečeného perlového kuskusu nebo i s obyčejným rychle uvařeným kuskusem.
  • Zachovejte nízký obsah sacharidů a přidejte pečené kuře a zeleninu na lůžko z paprikové rukoly. Rukolu ráda přihazuji s trochou citronové šťávy a kapkou extra panenského olivového oleje Early Harvest.

Složení

  • 2 středně velké cukety o hmotnosti asi 308 gramů , podélně rozpůlené a poté nakrájené na půlměsíčky
  • 1 velká červená paprika zbavená jader, nakrájená na kousky
  • 1 červená cibule nakrájená na kousky
  • 252 g baby brokolice oříznuté a nakrájené na stejně velké kousky
  • 0.7 kg kuřecích prsou bez kosti nakrájených na stejně velké kousky
  • 5 stroužků česneku mletého
  • Kosher sůl a černý pepř
  • 2 čajové lžičky suchého oregana
  • 1 lžička papriky
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 citron zbavený kůry a šťávy
  • 1 lžička bílého octa
  • Extra panenský olivový olej Použila jsem řecký EVOO Private Reserve
  • Čerstvá petrželka na ozdobu volitelně

Návod:

  • Troubu předehřejte na 204 °C.
  • Nakrájenou zeleninu vložte do velké mísy. Přidejte kousky kuřecího masa a prolisovaný česnek. Dochutíme košer solí a černým pepřem. Přidejte koření. Nyní přidejte citronovou kůru, citronovou šťávu, ocet a vydatně zakápněte extra panenským olivovým olejem. Vše důkladně promíchejte, aby se zelenina a kousky kuřete rovnoměrně obalily.
  • Přeneste kuře a zeleninu na velkou plechovou pánev. Dobře je rozprostřete do jedné vrstvy.
  • Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud není kuře zcela propečené. Pokud chcete získat více barvy, vložte krátce pod brojler.
  • Pokud chcete, ozdobte před podáváním čerstvou petrželkou (nepovinné).