Ne nadarmo je tato italská zelenina pečená v troubě tak oblíbená - je lahodná, dokonale upečená a má výraznou italskou chuť díky čerstvému česneku, oreganu, tymiánu a extra panenskému olivovému oleji! Tuto snadnou pečenou zeleninu připravuji téměř každý týden jako přílohu k některým svým oblíbeným kuřecím a rybím pokrmům. Jsou ale také skvělým vegetariánským hlavním jídlem na rýži nebo dokonce na quinoe. A pro vegany stačí vynechat parmazán.
Nezapomeňte si vzít mé tipy a podívat se na video, jak tento recept na pečenou zeleninu připravit.

Když se řekne pečená zelenina, obvykle se nám vybaví kořenová zelenina, jako je mrkev, brambory, pečené sladké brambory nebo vydatný pečený květák a brokolice.
Pokud však vezmete téměř jakoukoli odrůdu pevné zeleniny, nakrájíte ji, hodíte do ní trochu koření a vynikajícího olivového oleje a pak ji upečete ve vysoce vyhřáté troubě, bude neodolatelně chutná.
Když zeleninu upečete, její přirozená chuť se krásně prohloubí a získá dostatečný uhel a skvělou strukturu. Za pár minut v troubě se promění v měkkou, teplou, uklidňující a prostě tu nejchutnější přílohu.
Možnosti jsou nekonečné, pokud jde o to, jakou zeleninu opéct a jaké příchutě použít. Jedním z mých nejoblíbenějších receptů je však tento recept na italskou zeleninu pečenou v troubě.
Ingredience na pečenou zeleninu
V tomto receptu na pečenou zeleninu inspirovanou italskou kuchyní používám kombinaci světlé a barevné zeleniny a hub, které jsem hodila do extra panenského olivového oleje a jednoduchého koření s některou z mých oblíbených italských chutí. Tady je, co budete potřebovat:
- Zelenina a houby: cuketa (nebo letní dýně), žampiony bella a baby brambory (nebo na kostičky nakrájené zlaté brambory).
- Rajčata: 1: V tomto případě mám ráda rajčata Camparie, protože bývají sladší. Hroznová rajčata nebo cherry rajčata jsou také skvělá!
- Koření: Sůl, čerstvý česnek, oregano a čerstvý tymián.
- Kvalitní extra panenský olivový olej
Měli byste zeleninu před pečením solit?
ANO! Alespoň podle mých zkušeností jsem zjistila, že osolení zeleniny před pečením zajistí její dobrou chuť, ale také ovlivní její strukturu. Možná to bude znít protichůdně, ale pokud zkusíte zeleninu opékat nesolenou, vyjde vám příliš vysušená a nepříjemná. Sůl vytáhne ze zeleniny při pečení v troubě trochu vlhkosti, což jí pomůže pěkně zkaramelizovat, ale bez vysušení.
Jaká teplota je pro pečení zeleniny nejlepší?
Vysoká teplota je základem hry! Aby zelenina získala lahodný karamelizovaný povrch a zároveň se dokonale uvařila, je ideální teplota někde mezi 210 °C a 232 °C.
V tomto receptu na pečenou zeleninu jsem nastavila teplotu trouby na 218 °C a zeleninu jsem pekla na prostředním roštu.
Jaký olej je vhodný na pečení zeleniny?
Pokud jde o pečení zeleniny nebo čehokoli vůbec, jsem pro používání kvalitního, dobře chutnajícího extra panenského olivového oleje, který zelenině dodá skvělou chuť a zároveň ji správně propeče. Nezapomeňte, že kouřový bod kvalitního extra panenského olivového oleje se může pohybovat kolem 210 °C až 218 °C. S použitím EVOO jsem neměla žádné problémy, ale pokud si ho chcete ušetřit na řecký salát nebo hledáte alternativu, sáhněte po kvalitním oleji z hroznových semínek.

7 tipů, jak péct zeleninu v troubě
Tento recept na pečenou zeleninu je jednoduchý, ale pokud toužíte po výjimečných výsledcích, mám pro vás několik tipů:
- Nastavte troubu na vysoký výkon. Už jsme o tom mluvili dříve, ale je třeba to zopakovat, pokud chcete tu nejlepší pečenou zeleninu, nastavte troubu na teplotu mezi 204 °C a 232 °C, podle toho, s jakou zeleninou pracujete. Já jsem zvolila 218 °C a zeleninu jsem pekla na prostředním roštu. Protože brambory vyžadují trochu více času, šly do trouby na 10 minut jako první a teprve potom se přidal zbytek zeleniny.
- Zeleninu nakrájejte na podobně velké kousky. Pomůže to tomu, aby se vše uvařilo rovnoměrně a ve stejnou dobu (viz však moje poznámka o bramborách níže).
- Zeleninu dobře ochuťte. Důležité je dbát na to, aby byla zelenina rovnoměrně ochucená. Za tímto účelem vložte již nakrájenou zeleninu do velké mísy, přidejte sůl a pepř a další koření dle vlastního výběru (já jsem použila oregano a tymián). Ráda také přidávám čerstvý česnek a česnek se opeče, rozmělní se a dodá sladkost. Vše pořádně promíchejte s pomocí trochy extra panenského olivového oleje.
- Nešetřete olivovým olejem! Zeleninu zalijte extra panenským olejem dobré chuti. Použijte tolik oleje, aby zeleninu dobře obalil a dodal jí lesklý vzhled, ale nepoužívejte ho tolik, abyste měli přebytečný olej na dně mísy. Řekl bych, že někde kolem 2 polévkových lžic. Promíchejte, aby se vše dobře spojilo a zelenina byla dobře obalená kořením. Když je zelenina hotová, přeneste ji na plech nebo do pekáče.
- K pečení použijte těžký, dračí pekáč nebo zapékací misku. Tmavý povlak pomůže zelenině dobře zhnědnout. Často používám litinovou zapékací mísu , jejíž výhodou je, že poskytuje rovnoměrné a stálé teplo.
- V případě potřeby pečte na etapy (brambory potřebují více času než cukety). Protože brambory v tomto receptu na pečenou zeleninu budou trvat o něco déle než věci jako cuketa a rajčata, šla jsem napřed a dala jsem baby brambory do trouby na dobrých 10 minut, než jsem přidala zbytek zeleniny.
- Pánev nepřeplňujte. Pro dosažení nejlepší struktury a chuti se ujistěte, že je zelenina na pánvi nebo v míse dobře rozprostřená v jedné vrstvě. Pokud je to nutné, použijte dvě pánve. Pokud zeleninu přeplníte, bude se spíše dusit než péct.
S čím podávat pečenou zeleninu?
Tato pečená zelenina na italský způsob je ideální přílohou téměř k jakémukoli masitému pokrmu. Často je podávám vedle svého italského pečeného kuřete, kuřete na česnekovém dijonu nebo dokonce vedle jehněčího masa bez kosti, pečených krůtích prsou nebo i pomalu pečeného lososa.
Nepodceňujte však tuto nádhernou zeleninu ani jako lehké vegetariánské hlavní jídlo s rizotem farro nebo na citronové rýži či dokonce quinoi!
Použité v tomto receptu
- Litinová zapékací mísa
- Řecký extra panenský olivový olej Private Reserve
Ingredience
- 224 gramů baby bella žampionů očištěných, s odříznutými konci
- 336 gramm baby brambor, očištěných (Nebo brambory nakrájejte na půlky nebo kostky podle velikosti. Chcete je mít malé)
- 336.00gramm rajčat Campari, hodí se i hroznová nebo cherry rajčata
- 2 cukety nebo letní dýně nakrájené na 2.5 cm kousky
- 10-12 velkých oloupaných stroužků česneku
- Extra panenský olivový olej viz naše možnosti olivového oleje zde
- ½ lžíce sušeného oregana
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř
- Čerstvě nastrouhaný parmezán k podávání volitelně
- Drcené vločky červené papriky volitelně
Pokyny
- Předehřejte troubu na 218 °C.
- Houby, zeleninu a česnek vložte do velké mísy. Hojně je pokapejte olivovým olejem (asi 59 mililitrů olivového oleje nebo tak nějak). Přidejte sušené oregano, tymián, sůl a pepř. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Vezměte pouze brambory a rozložte je na lehce vymaštěný plech. Pečte ve vyhřáté troubě 10 minut. Odstavte z ohně a poté přidejte houby a zbývající zeleninu. Vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut nebo dokud zelenina nezměkne (je dobré, když trochu zuhelnatí!).
- Ihned podávejte posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem a drcenými vločkami červené papriky (nepovinné).