Recepty na rajčatovou omáčku - Jak si vyrobit domácí rajčatovou omáčku

Dobrá rajčatová omáčka je základem mnoha skvělých pokrmů - pizzy, těstovin, kuřete i ryb. Zde je recept na základní rajčatovou omáčku, která začíná soffritem z cibule, mrkve a celeru uvařených na troše olivového oleje. Omáčku lze vylepšit houbami, klobásou, olivami, vínem a nejrůznější zeleninou.

Dobrá rajčatová omáčka je základem mnoha skvělých pokrmů - pizzy, těstovin, kuřete i ryb.

Zde je recept na základní rajčatovou omáčku, která začíná soffritem z cibule, mrkve a celeru uvařených na troše olivového oleje, do kterého se přidá česnek, rajčata a koření.

Jednoduché a chutné!

Omáčku lze vylepšit houbami, klobásou, olivami, vínem a nejrůznější zeleninou. Jaký je váš oblíbený recept na rajčatovou omáčku?

Domácí rajčatová omáčka na pánvi se lžící

Rajčatová omáčka vs. omáčka marinara

Omáčka marinara je jednodušší omáčka než rajčatová. Tradiční marinara obsahuje rajčata, česnek a bazalku. Rajčatová omáčka má více přísad včetně cibule, mrkve, celeru a dalšího koření. V každém receptu, který vyžaduje marinaru, lze použít i rajčatovou omáčku, i když se tím mírně změní její chuť.

Konzervovaná nebo čerstvá rajčata v rajčatové omáčce

Pokud jsou rajčata v sezóně, jsou v této omáčce skvělá čerstvá rajčata. Když však rajčata nejsou v sezóně a jedinou možností jsou rajčata z obchodu s potravinami, která mohou být bez chuti, jsou pro domácí rajčatovou omáčku lepší volbou konzervovaná rajčata. Upozorňujeme, že pokud použijete čerstvá rajčata, může vaření trvat déle.

Jak dlouho vydrží domácí rajčatová omáčka?

V chladničce v pevně zakryté nádobě vydrží až 1 týden. Rajčatová omáčka může zabarvit plastové nádoby, proto používejte skleněné nebo plastové nádoby, u kterých vám nevadí, že se zabarví.

Jak zmrazit domácí rajčatovou omáčku

V sáčku nebo nádobě se zipem vhodné do mrazničky zmrazte až na 3 měsíce a dbejte na to, abyste při zmrazování nechali prostor pro rozšíření. Rajčatová omáčka může znečistit plastové nádoby, takže pokud se rozhodnete zmrazovat v plastové nádobě, ujistěte se, že je to nádoba, u které vám nevadí, že se znečistí.

Rozmrazujte v lednici přes noc nebo rozmrazujte na sporáku na středně nízké teplotě za občasného míchání.

Rajčatová omáčka na zavařování

V tomto receptu na rajčatovou omáčku není dostatek kyselin pro konzervování ve vodní lázni, ale můžete ji zavařit v tlakovém hrnci. Pokud chcete konzervovat ve vodní lázni, podívejte se na tento recept na bazalkovo-česnekovou rajčatovou omáčku.

Co podávat s rajčatovou omáčkou

Čím začít? Rajčatovou omáčku použijte jako omáčku k namáčení sýrového chleba, česnekového chleba nebo mozzarellových tyčinek. Doplňte jí těstoviny nebo zeleninu. Použijte ji k dušení vajec v rajčatové omáčce, dokud nejsou uvařená podle vašich představ, nebo k dušení vařených bílých fazolí. Rajčatová omáčka může být také červenou omáčkou k vaření mušlí v páře.

Recepty na prezentaci rajčatové omáčky od nuly

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 střední cibule, jemně nakrájené
  • 1 malá mrkev nebo 1/2 velké mrkve, jemně nasekaná
  • 1 malé žebro celeru, včetně zelených vrcholků, jemně nasekané
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/2 lžičky sušené bazalky nebo 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 ( 784 gramů ) plechovka celých rajčat včetně šťávy nebo 0.8 kg čerstvých rajčat, oloupaných, zbavených semínek a nakrájených na kousky
  • 1 čajová lžička rajčatového protlaku
  • Kosher sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Metoda

  1. Cibuli, mrkev, celer a petržel jemně opečte: Na velké široké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel. Promíchejte, aby se obalily. Snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte a za občasného míchání vařte 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne a není uvařená.Jak připravit marinaru vařením Sofrito na pánvi
  2. Přidejte česnek: Odstraňte kryt a přidejte prolisovaný česnek. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Česnek vařte 30 sekund.
  3. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, bazalku, sůl, pepř a poté povařte: Přidejte rajčata včetně šťávy a rozdrobte je prsty, pokud používáte celá rajčata z konzervy. Přidejte rajčatový protlak a bazalku. Podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k mírnému varu, snižte teplotu na minimum a vařte odkryté, dokud nezhoustne, asi 15 minut. Nepovinně, pro hladkou omáčku můžete použít pyré: Pokud chcete, můžete omáčku přefrézovat přes mlýnek nebo ji rozmixovat v mixéru nebo ponorným mixérem, aby měla hladkou konzistenci.Domácí omáčka marinara se vaří na pánviRuční drcení rajčat pro domácí omáčku marinara
Domácí rajčatová omáčka
Starší příspěvek

Krůtí nudle s nákypem

Novější příspěvek

Vařená večeře z nové anglie

Vařená večeře z nové anglie