Vánoční cukroví - Jak připravit dokonalé vánoční cukroví

Vánoční cukroví je stejně tak o polevě a zdobení jako o pečení. Někteří lidé dávají přednost použití královské polevy na cukroví, ale v naší rodině používáme tento bezchybný klasický recept z moučkového cukru. Barevná paleta, kterou si vyberete, a způsob, jakým ji na sváteční cukroví použijete, je opravdu na vás.

U nás doma je výroba vánočního cukroví stejně důležitá jako pečení, tak i zdobení.

Jaké barvy použít na cukrovou polevu? Kolik druhů Jimmies a posypů? Možná červené horké a cukrové perly!

Ať už se považujete za umělce nebo kreativce, jednou ze skvělých věcí na výrobě cukrových sušenek je, že si můžete vybrat tvary vykrajovátek a zdobení. Možnosti jsou neomezené a sušenky se jistě stanou ozdobou každého svátečního moučníku.

Sváteční cukrové sušenky

Nejlepší poleva na vánoční cukroví

Jak se dělá poleva na cukroví?

Někteří lidé dávají přednost použití královské polevy na cukroví, ale v naší rodině používáme tento bezchybný klasický recept z moučkového cukru - připravený jen z několika jednoduchých ingrediencí - a pak do polevy přidáváme potravinářská barviva dle vlastního výběru.

Zvolená barevná paleta a způsob jejího použití na sváteční cukrové sušenky je opravdu na vás. Někteří lidé chtějí konkrétní barevný motiv, aby ladil se sváteční výzdobou v jejich domovech. Někteří lidé dávají přednost obalování cukroví v krystalech a polevu zcela vynechají.

Jiní nechají děti (i dospělé) při zdobení sušenek vyřádit a prostě se baví. Můžete také použít předem připravená pera na zdobení polevou pro detailní piplání, vzkazy nebo složité vzory.

Naplánujte si barvy polevy

Dopředu si promyslete, kolik jednotlivých barev polevy chcete pro své vzory použít. Rozdělte obyčejnou polevu do samostatných misek a přidávejte potravinářské barvy po malých kapkách a pokaždé důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete požadované barvy. Pokud potřebujete barvu zesvětlit, můžete část obyčejné polevy přimíchat zpět, ale je mnohem snazší barvu ztmavit než zesvětlit, proto postupujte pomalu!

sváteční cukrové sušenky

Tipy na pečení vánočního cukroví

vykrajování svátečních sušenek pomocí vykrajovátka na sušenky

Šťastné a veselé svátky!

Možná si myslíte, že když už jste investovali čas a úsilí do přípravy těsta, jeho chlazení, rozválení, vykrajování a pečení cukroví - nemluvě o jeho polevě a zdobení -, že cukroví může být příliš hezké na to, abyste ho snědli. Tak si to ještě jednou rozmyslete.

Tyto sváteční cukroví jsou naprosto návykové. A i když vydrží až týden, pokud jsou uloženy ve vzduchotěsné nádobě, věřte mi. Tak dlouho nevydrží. Šťastné sváteční pečení!

Tip na vyválení těsta

Toto těsto může být trochu lepkavé, takže jsme zjistili, že nejjednodušší je vyválet ho mezi dvěma listy pergamenu a pak ho zchladit v lednici. Pergamen nejenže usnadňuje rovnoměrné rozprostření těsta, ale díky tenkým plátům se v lednici rychleji zchladí!

Pokud je to užitečné, přesuňte pláty rozváleného těsta na plechy, abyste je mohli snáze vyndat z lednice nebo je vyrovnat na jiné položky v lednici.

Jak skladovat a zmrazit vánoční cukroví

Zmrzlé cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě na kuchyňské lince až pět dní. Poté začnou vysychat a drobit se.

Nezmrazené sušenky můžete také zmrazit až na tři měsíce. Doporučujeme naskládat několik sušenek na sebe, pak je zabalit do fólie a poté uložit do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby v mrazničce. Zmrazte je, až budou připraveny ke konzumaci.

Vyzkoušejte i další vánoční cukroví!

Složení

Na sušenky:

  • 710 mililitrů univerzální mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 236 mililitrů másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 236 mililitrů cukru
  • 1 velké vejce, mírně rozšlehané
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit mandlovým extraktem)

Na polevu:

  • 78 mililitrů Crisco (bez transmastných kyselin) nebo 78 mililitrů změklého másla
  • 0.5 kg moučkového cukru
  • Asi 59 mililitrů mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ozdoby na sušenky:

  • Posypky nebo perníčky
  • Cukrové perly
  • Zdobicí pera

Metoda

  1. Vypracujte těsto na sušenky: Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Stojanovým nebo ručním mixérem vyšlehejte změklé máslo a cukr do krémové konzistence. Vmíchejte vejce a vanilku a poté smetanu ke šlehání. Při nízkých otáčkách mixéru vmíchejte moučnou směs, jen dokud nezůstanou suché pruhy mouky.
  2. Vyválejte a nechte vychladnout: Těsto rozdělte na dvě části. Každou polovinu rozválejte mezi dvěma listy pergamenového papíru. (Díky pergamenu se lepkavé těsto lépe rozválí a těsto se také rychleji zchladí). Přeneste pláty těsta na sušenky, stále vložené mezi pergamen, do chladničky. (V případě potřeby je položte na plechy na pečení, abyste je mohli vyrovnat na ostatní položky v chladničce). Chlaďte alespoň jednu hodinu nebo až přes noc.válení těsta na sušenky mezi pergamenovým papírem
  3. Troubu rozehřejte na 204 °C
  4. Vykrajujte tvary sušenek: Z jednoho z plátů těsta na sušenky sloupněte vrchní vrstvu pergamenu. Pomocí vykrajovátek vykrojte tvary sušenek. Pokud je těsto příliš měkké, zchlaďte ho před pokračováním na 5 až 10 minut v chladničce.Těsto na vánoční cukroví se vyválí na pracovní desce a vykrajují se tvary.
  5. Pečení: Sušenky přeneste na pergamen nebo na silpaty vyložený plech. Pečte 5-8 minut při teplotě 204 °C . Sušenky vyjměte z trouby, jakmile uvidíte, že se na spodku sušenky zbarvují. Nechte zcela vychladnout. Postup opakujte se zbývajícími dávkami sušenek. Můžete také shromáždit zbytky, znovu je vyválet a vykrájet další sušenky.Vánoční cukroví se nakrájí na tvary a položí na pergamenem vyložený plech.
  6. Připravte polevu: V mixéru nebo ručním mixérem vyšlehejte Crisco nebo máslo, moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, aby se dala rovnoměrně rozetřít, přidejte malé množství mléka a důkladně promíchejte, dokud nebude mít poleva požadovanou konzistenci. Rozdělte do různých misek a přidejte potravinářské barvivo, abyste dosáhli různých barev.Jednotlivé misky s červenou, zelenou a bílou polevou na cukroví.
  7. Ozdobte: Polevu rozetřete na sušenky pomocí nože na máslo nebo ofsetové stěrky. V případě potřeby použijte zdobicí sáčky k přidání ozdobných akcentů. Pokud chcete, aby posypové ozdoby ulpěly přímo na sušenkách, potřete sušenky čirým sirupem Karo a poté je posypte.Sváteční cukrové sušenkyZelená poleva a slavnostní posyp na sváteční cukroví.