Buďme upřímní. Ty z nás, kteří milují německý čokoládový dort, spojuje hluboké uznání pro kokosovou ořechovou polevu.
Tato poleva je v podstatě hustý máslový krém se spoustou strouhaného kokosu a pekanových ořechů. Právě díky ní je tento dort tak lahodný a jedinečný.
Co je německý čokoládový dort?
Německý čokoládový dort se obvykle připravuje jako vrstvený čokoládový dort se sladkou polevou posypanou drceným kokosem a pekanovými ořechy. Když se udělá správně, je vynikající.

Věc, která je na většině německých čokoládových dortů špatně
Problém, který mám s kupovanými verzemi tohoto oblíbeného dortu, spočívá v tom, že se často dělají s příliš malým množstvím kokosovo-pekaňové dobroty. (Hádám, že se jim daří snižovat náklady tím, že tradiční polevu doplňují obyčejnou čokoládovou polevou.)
To považuji za nepřijatelné. Jistě, pokud chcete být efektní, dejte na dort rozety z ganache, ale kokos a pekanové ořechy nechte tam, kam patří: na čokoládovém dortu.
Jak udělat jednodušší (a lepší) německý čokoládový dort
Většina receptů na německý čokoládový dort je vícevrstvá záležitost, a proto časově náročná, proto jsem udělala několik změn, abych si ho trochu usnadnila. Ve snaze dostat se rychleji z bodu 1 do bodu Dort jsem upekla dort na jedné formě 9x 33 cm a pak ho potřela silnou vrstvou kokosovo-oříškové polevy - není nutné žádné krájení ani skládání vrstev. Je to v podstatě dort na svačinu.
Zatímco v klasickém receptu se k ochucení dortu používá světlá slazená čokoláda, já raději používám kombinaci neslazené čokolády a kakaového prášku, aby měl dort hlubší a bohatší chuť. Myslím, že se tak lépe snáší se sladkou polevou.
A když už mluvíme o té sladké polevě, když ji uděláte celou v jedné vrstvě, zvýší se poměr polevy a dortu, což plně podporuji.

Jak připravit vláčnou kokosovo-pekanovou polevu
Tato kokosovo-pekanová poleva se dělá jako žádná jiná poleva. Vaří se nad sporákem a dopadá někde mezi hustým krémem a tvarohem. Odpařené mléko, žloutky, hnědý cukr a máslo se šlehají v hrnci na středním ohni, dokud nezhoustnou. Pak přimícháte kokos a pekanové ořechy a je to!
Mohu to udělat jako vrstvený dort?
Pokud chcete tento dort udělat jako vrstvený, rozdělte těsto do dvou kulatých dortových forem o průměru 20 cm a pečte, dokud vršky na dotek nepruží, asi 20 až 25 minut. Koláče nechte zcela vychladnout a v případě potřeby zarovnejte jejich vrchní část.
Jednu vrstvu dortu položte na talíř a potřete ji velkou vrstvou kokosovo-oříškové polevy, přiklopte druhou vrstvou a jemně na ni rozetřete zbývající polevu.
Tipy pro přípravu německého čokoládového dortu předem
Ano! Dort i polevu můžete připravit předem. Upečený dort před uložením do chladničky dobře zabalte do igelitu (až na 3 dny) a při zmrazování (1 měsíc) zabalte do igelitu i do fólie. Poleva by se měla uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a může být v chladničce den nebo dva. Před použitím polevu uveďte do pokojové teploty a promíchejte.

Skladování německého čokoládového dortu
Tento dort vydrží čerstvý při pokojové teplotě na kuchyňské lince několik dní po upečení, pokud je dobře přikrytý. Pokud ho chcete uchovat déle, můžete ho přikrytý uchovávat v chladničce ještě několik dní, než začne dort opravdu vysychat.
Kdo vymyslel německý čokoládový dort
Zanechám vás s tímto zábavným faktem: Německý čokoládový dort dostal svůj název podle často používaného druhu čokolády Baker's German Chocolate (pojmenované po svém tvůrci Samuelu Germanovi), nikoliv podle země původu, takže je to vlastně klasický americký dort!
Další recepty na čokoládové dezerty
Ingredience
Na dort: 1:
- 473 mililitrů (280 g) hladké mouky
- 59 mililitrů (21 g) neslazeného kakaového prášku
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky kosher soli
- 236 mililitrů vroucí vody
- 112 gramů neslazené čokolády na pečení
- 1/2 čajové lžičky espressa v prášku, nepovinné (pro hlubší čokoládovou chuť)
- 473 mililitrů (400 g) krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 236 mililitrů řepkového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na kokosovo-oříškovou polevu:
- 3 velké žloutky
- 224 gramů odpařeného mléka
- 355 mililitrů (323 g) lehce zabaleného hnědého cukru
- 112 gramů (113g, 1 tyčinka) nesoleného másla
- 1 čajová lžička vanilky
- 1/4 čajové lžičky kosher soli
- 591 mililitrů slazeného drceného kokosu
- 355 mililitrů nasekaných pekanových ořechů
Metoda
- Připravte troubu a pánev: Předehřejte troubu na 177 °C . Vymažte pekáč o rozměrech 9x 33 cm.
- Smíchejte suché přísady: Do velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Vypracujte těsto: V odměrce smíchejte vroucí vodu, čokoládu a espresso. Přiklopte a nechte horkou vodu rozpustit čokoládu, asi 10 minut, a šlehejte do hladka. Zkontrolujte vodu prstem; je v pořádku, když je ještě trochu teplá, ale na dotek by již neměla být horká. V samostatné míse (nebo v odměrce, pokud je dostatečně velká) smíchejte čokoládu s vodou, cukrem, vejci, olejem a vanilkovým extraktem. Prošlehejte metličkou, aby se vše spojilo. Čokoládovou směs vlijte do moučné směsi a šlehejte ji ručním mixérem, dokud se nespojí. Občas zastavte a seškrábněte dno mísy.
- Upečte koláč: Těsto rozetřete do formy a pečte 25 až 35 minut nebo dokud vrchní část na dotek nepruží, boky dortu se mírně neodlepí od formy a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté. Koláč nechte ve formě a před poléváním ho dejte zcela vychladnout na mřížku, asi 45 minut.
- Připravte si polevu: Přidejte máslo a zahřívejte na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne, asi 10 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku a sůl, poté kokos a pekanové ořechy. Poleva by měla být hustá, krémová a s hrudkami kokosu a pekanových ořechů.
- Dort dopečte: Vychlaďte polevu na pokojovou teplotu a bohatě ji rozetřete na dort. Dort podávejte z formy. Dort můžete připravit několik dní dopředu, ale s polevou z kokosových ořechů počkejte až před podáváním. Tento dort je nejlepší podávat ještě v den, kdy je zmrzlý. Zbytky lze přikryté uchovávat 2 až 3 dny při pokojové teplotě.