Mrkvový dortík - zábavný dortík, který říká: Miluji.

Podle toho, jaký mrkvový dort upeče, se o někom dá hodně poznat. Opékané vlašské ořechy dodají cupcakům určitou hořkosladkou a zemitou chuť. Skořice a pořádná dávka kardamomu mu dodávají vzdálenou neotřelost. Košíčky můžete péct den nebo dva předtím, než je plánujete podávat.

Zjistila jsem, že podle typu mrkvového dortu, který člověk peče, se o něm dá hodně poznat. Zjistila jsem, že ti, kteří si v mrkvovém dortu pochutnávají na ananasu a kokosu, jsou o něco okázalejší a nepředvídatelnější než průměrný pekař a pravděpodobně mají ve skříni tiki košili.

Ti, kteří dávají přednost velkému množství hřebíčku a rozinek, jsou tradicionalisté; mají sklon k nostalgii a vzpomínkám nad voňavými a ovocnými mrkvovými dorty, které vystihují jejich dětství.

Jiní dávají přednost pomerančovému džusu - modernizují klasiku a míchají k ní koktejly.

Tři mrkvové dortíky přelité tvarohovou polevou, jeden z nich je částečně rozbalený.

Můj oblíbený: Mrkvové koláčky

Ráda se považuji za vynalézavou, zvláštní a možná i svéráznou - můj mrkvový dort je mrkvový cupcake (ráda si myslím, že jsem i trochu roztomilá). Pražené vlašské ořechy dodávají cupcakům určitou hořkosladkou a zemitou chuť. Skořice a pořádná dávka kardamomu mu dodávají vzdálenou neotřelost, která je jen zajímavější díky květinovému a citrusovému závěru z pomerančové kůry.

Dolloped s trochou tvarohové polevy, to je mrkvový dortík, který napodobuje staré časy z dávných dob s trochou moderního nádechu. Funky cupcake, který ocení každá osobnost.

Co tedy o vás vypovídá váš mrkvový (cup)cake?

Varianty a náhrady

Tolik z vás tento recept v průběhu let připravilo a podělilo se s námi o své verze! Zde je několik oblíbených, které by měl vyzkoušet každý:

Mrkvový dortík roztržený napůl, čímž se odhalí vlhký vnitřek dortu.

Jak skladovat mrkvové koláčky

Cupcaky můžete péct (ale nechat je nerozmrazené) den nebo dva předtím, než je plánujete podávat. S poléváním polevou počkejte až do dne, kdy je plánujete podávat, a pak je během několika hodin podávejte.

Zbytky košíčků s polevou by se měly uchovávat v chladničce a vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Před konzumací je nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Milujete mrkvový dort? Vyzkoušejte tyto recepty!

Složení

Na mrkvové košíčky

  • 236 mililitrů (100 g) nasekaných vlašských ořechů
  • 473 mililitrů (400g) cukru
  • 3 velká vejce
  • 236 mililitrů (240 ml) rostlinného oleje
  • 118 mililitrů podmáslí
  • 1 lžíce pomerančové kůry (asi 1 velký pomeranč)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 0.5 kg (450 g) nastrouhané mrkve (asi 828 mililitrů )
  • 710 mililitrů (400 g) hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička kosher soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamonu

Na tvarohovou polevu

  • 236 mililitrů nesoleného másla, změklého
  • 448 gramů smetanového sýra Philadelphia
  • 473 mililitrů moučkového cukru, prosátého

Metoda

  1. Opražte vlašské ořechy a připravte pánvičky: Předehřejte troubu na 177 °C . Vlašské ořechy opékejte v troubě 5 až 8 minut. Vyjměte je z trouby a dejte stranou, aby vychladly. Vyložte 2 standardní formy na muffiny/koláčky vložkami.
  2. Smíchejte mokré přísady a mrkev: V míse smíchejte cukr, vejce, olej, podmáslí, pomerančovou kůru a vanilku a důkladně prošlehejte. Vmíchejte nastrouhanou mrkev.
  3. Smíchejte suché přísady: V jiné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a kardamom.
  4. Složíme dohromady a přidáme ořechy: Vmíchejte moučnou směs do mrkvové směsi, dokud se nespojí, a dbejte na to, abyste ji nepromíchali příliš. Do rovnoměrně rozmixovaného těsta vmíchejte opražené vlašské ořechy.
  5. Pečení: Těsto naberte do košíčkových papírů a naplňte je asi do 0.5 až 3/4 objemu. Pečte při 177 °C, dokud špejle zapíchnutá do středu několika košíčků nevyjde čistá nebo s několika drobky, 19 až 21 minut, přičemž po prvních 15 minutách pečení formu otočte. Před vyjmutím košíčků z formy je nechte 5 minut vychladnout na mřížce.
  6. Připravte polevu: Smetanový sýr a máslo šlehejte při střední rychlosti, dokud se dobře nespojí. Přisypte moučkový cukr a míchejte, dokud nevznikne krémová hmota. Rozetřeme nebo naneseme na vychladlé košíčky.