Jak vyrobit karamel

Anglické karamelky jsou typickou sváteční pochoutkou, která se skvěle hodí k mlsání na závěr velkého jídla nebo jako dárek pro přátele. Do karamelu používám nasekané opražené pekanové ořechy, ale klidně je můžete vynechat nebo je nahradit jiným ořechem. Karamel vydrží nejméně 2 týdny při chladné pokojové teplotě, uložený ve vzduchotěsné nádobě s vrstvami oddělenými voskovaným papírem.

Karamelky jsou pro mě tak nebezpečné, že je mám doma. Nikdo by ho neměl sníst tolik jako já, když je k dispozici.

Ale pro zvláštní příležitosti s radostí vyndám cukr a ušlehám dávku!

Tento oříškový karamel v čokoládě je kvintesencí svátečního pohoštění, ideální na mlsání na konci velkého jídla nebo na obdarování kamarádky.

Co je anglický karamel?

Tento klasický anglický karamel připravuji z cukru, másla a trochy soli. Tenká vrstva čokolády na karamelu z něj dělá ještě větší lahůdku, navíc jsou oříšky jak v samotném karamelu, tak posypané navrchu.

Nápady na záměny a náhrady!

Já do karamelu používám nasekané opražené pekanové ořechy, ale klidně je můžete vynechat nebo místo nich použít jiný ořech.

Také jsem se rozhodla pro kousky hořké čokolády, protože karamel je dost sladký a hořká čokoláda pomáhá tuto sladkost vyvážit. Ale klidně použijte jakoukoli čokoládu, kterou máte rádi. Hodí se bílá, mléčná i hořká čokoláda!

Domácí anglické karamelové kousky na stole

Tipy pro dokonalý karamel

Výroba karamelu není nijak složitá, ale pokud ji neděláte často, může vám připadat děsivá. Zde je několik tipů, které vám to usnadní:

1. Pořiďte si pořádný teploměr na cukroví:

Ano, můžete se řídit barvou karamelu, abyste odhadli, kdy je hotový, nebo můžete hodit lžíci do sklenice s vodou a zjistit, zda se vytvoří kulička. Ale proč se trápit s oběma možnostmi, když cukrářský teploměr stojí 138 Kč a je to tak lepší způsob, jak zaručit úspěšnou a lahodnou várku karamelu?

Pokud jste cukrářský teploměr ještě nikdy nepoužili, je tento recept dobrým začátkem. Je poměrně shovívavý a nevyžaduje mnoho kroků. Stačí zahřát cukr, máslo a kukuřičný sirup na teplotu mezi 146 °C a 152 °C (stádium tvrdého praskání) a je hotovo.

2. Pokud jde o karamel, kukuřičný sirup je váš přítel:

Kukuřičný sirup v tomto receptu pomáhá zabránit krystalizaci cukru. Díky tomu máte při výrobě tohoto karamelu ještě jednu pojistku.

3. Jste stále nervózní? Postavte do blízkosti sporáku misku s ledovou vodou:

Pokud si tak náhodou polijete ruku horkým karamelem, můžete ruku okamžitě ponořit do vody.

Nenechte se prosím ničím z toho odradit od výroby karamelu. Je to podstatně jednodušší, než si možná myslíte, a odměnou za vaši odvahu vám budou všechny anglické karamely, které můžete sníst!

Anglický karamel

Jak zabránit tomu, aby karamel zrnil

Karamel se stává zrnitým, když se do roztavené směsi při vaření dostane zbloudilý krystal cukru. Existuje několik triků, jak tomu zabránit.

Jak zabránit oddělování vrstev

Ztuhlá čokoláda se může od vrstvy karamelu oddělit z několika důvodů.

Jak upravit tento recept pro nadmořskou výšku

Tento recept byl napsán pro hladinu moře. Kuchaři žijící v nadmořské výšce budou muset karamel uvařit na o něco nižší teplotu. Vyhledejte si teplotu, při které vře voda ve vaší nadmořské výšce, a tu pak odečtěte od 100 °C . Získáte číslo, které byste měli odečíst od teploty 146 °C až 152 °C uvedené v receptu.

Jak skladovat a zmrazit karamel

Karamel vydrží nejméně 2 týdny při chladné pokojové teplotě, uložený ve vzduchotěsné nádobě s vrstvami oddělenými voskovaným papírem. Pokud můžete, přidejte balíček silikagelu (ten, který se dodává v krabicích od bot!), který absorbuje vlhkost a pomáhá udržet karamel nelepivý. Nebo karamel uchovávejte v chladničce až 3 měsíce.

Můžete karamel zmrazit? Ano! Zamrazte ho ve vzduchotěsné nádobě, jejíž vrstvy jsou odděleny voskovaným papírem, až na 3 měsíce (nebo i déle - my jsme ho do té doby vždycky snědli!).

Milujete karamel? Vyzkoušejte tyto další bonbony!

Složení

  • 236 mililitrů , za častého míchání, dokud nezačnou hnědnout a vonět po oříšcích. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  • Připravte si pánev: Vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm alobalem. Vychladlé pekanové ořechy nahrubo nasekejte. Polovinu nasekaných pekanových ořechů rovnoměrně nasypte na dno formy. Zbylé pekanové ořechy si dejte stranou na posypání povrchu.Nasekané pekanové ořechy na plechu pokrytém fólií na přípravu receptu na toffee.
  • Připravte karamelovou vrstvu: Na stěnu pánve připevněte cukrářský teploměr; ujistěte se, že je jeho špička ponořená v přísadách, ale nedotýká se dna pánve. Hrnec postavte na střední teplotu a za stálého míchání vařte, dokud se máslo nerozpustí. Za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud se cukr nerozpustí a směs nezíská zlatohnědou barvu. Karamel je hotový, když na cukrovinkovém teploměru dosáhne teploty 146 °C až 152 °C (stádium tvrdých trhlin). Celková doba vaření by měla být 10 až 15 minut.
  • Přidejte karamel na pánev: Na nasekané pekanové ořechy v pekáči nalijte karamel. Tepelně odolnou stěrkou karamel rovnoměrně rozetřete po dně pánve a několikrát na pánev poklepejte, abyste donutili případné vzduchové bubliny prasknout.Karamel, který se nalije na ořechy, aby vznikl anglický karamel.
  • Přidejte čokoládovou vrstvu: Nechte karamel 2 až 3 minuty vychladnout a poté ho rovnoměrně posypte nasekanou čokoládou nebo čokoládovými lupínky. Počkejte další 3 minuty, dokud čipy nevypadají změklé a částečně rozpuštěné od zbytkového tepla karamelu. Pomocí ofsetové stěrky nebo žáruvzdorné špachtle rozetřete rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně po povrchu karamelu.Off-setová stěrka roztírající čokoládovou polevu na výrobu snadného karamelu.Výroba čokoládového toffee rozpuštěním čokolády na povrchu.
  • Čokoládu posypte zbylými nasekanými pekanovými ořechy: Dlaněmi opatrně vtlačte pekanové ořechy do čokolády.Toffee posypané pekanovými ořechy na plechu vyloženém fólií.
  • Nechte vychladnout: Nechte vychladnout na pokojovou teplotu (asi hodinu) a poté přesuňte do lednice, kde se vychladí přes noc.
  • Rozlámejte kousky karamelu: Po vychladnutí vytáhněte karamel nahoru přímo z misky s alobalem a poté alobal odlepte. Karamel nahrubo nasekejte nebo nalámejte na malé kousky. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3 měsíců.Domácí anglické karamelové kousky na stole