Recept na hruškový koláč - jednoduchý dezert

Hrušky Bosc jsou chytře rozloženy přes vrstvu frangipanu (módní název pro mandlovou náplň) na krustě pâte brisée. Celé se to pak potře trochou meruňkové marmelády nebo medové polevy. Skvěle se hodí pro přespolní hosty nebo na závěr rodinné večeře.

Každý domácí pekař by měl mít ve svém repertoáru určité základní recepty: bohatý čokoládový dort vhodný pro každou příležitost, sušenky pro chutě a sbírky, tarte tartin pro extravagantní večeře. Na tomto seznamu nesmí chybět ani hruškový koláč.

I když může vypadat zastrašujícím způsobem, tento recept na hruškový koláč je jednoduchý!

hruškový koláč

Hrušky Bosc jsou chytře rozložené přes vrstvu frangipanu (módní název pro mandlovou náplň) na krustě pâte brisée. Celé se to pak potře trochou meruňkové marmelády nebo medové polevy.

Výsledkem je nóbl hruškový dezert, při jehož konzumaci se tiše tají dech a vychutnává každé zdobené sousto. Skvěle se hodí pro přespolní hosty nebo na závěr rodinné večeře.

Složení

Na krustu a náplň:

  • 1 recept na máslovou krustu (pâte brisée)
  • 78 mililitrů mandlové pasty (ne marcipánové)
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 vejce
  • Špetka košer soli
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 3 velké hrušky Bosc
  • Citronová šťáva

Na polevu:

  • 59 mililitrů meruňkového džemu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Kousek citronové kůry
  • 2 lžíce Reislingu nebo vody

Metoda

  1. Připravte krustu na pâte brisée: Vyválejte těsto na kruh o průměru 33 cm a vtlačte ho do koláčové formy o průměru 25 cm s vyjímatelným dnem (pokud nemáte koláčovou formu, postačí vám talíř na koláče). Přizpůsobte těsto okrajům a pak odřízněte přebytečné těsto, které se naklání nad povrch. Korpus dejte na půl hodiny vychladit do mrazáku.
  2. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 191 °C .
  3. Připravte frangipane: Vyšlehejte mandlovou hmotu s cukrem, aby se rozpadla. Přišleháme máslo. Vmíchejte vejce, mouku, sůl a mandlový extrakt a šlehejte, dokud nevznikne světlá a nadýchaná hmota. Neznepokojujte se, pokud v těstě zůstane několik malých kousků mandlové hmoty. Také si nedělejte starosti, pokud se vám bude zdát, že jste ho udělali málo, protože frangipane během pečení vykyne.
  4. Připravte hrušky: Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 0.3 až 0.6 cm. Plátky umístěte do misky s citronovou šťávou, která pomůže zachovat jejich barvu.
  5. Sestavte koláč: Dno koláčové formy potřeme frangipanem. Poté pečlivě naaranžujte plátky hrušek do ozdobného vzoru (mohou se mírně překrývat, ale nestavte je do vrstev, jinak bude koláč postrádat rafinovaný vzhled).
  6. Pečení: Pečte při 191 °C 30 až 35 minut nebo dokud hrušky nenaberou trochu barvy a okraje koláčové skořápky nezískají zlatohnědou barvu. Nechte vychladnout na mřížce.
  7. Připravte meruňkovou polevu: Zatímco se koláč peče, dejte meruňkový džem, citronovou kůru, vanilkový extrakt a vodu nebo ryzlink do malé pánve a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni 5 až 8 minut. Jakmile se směs zredukuje a zhoustne, stáhněte ji z ohně a dejte stranou.
  8. Koláč polijte polevou a podávejte: Po vytažení z trouby potřete hrušky meruňkovou polevou. Podávejte.
Hruškový koláč
Starší příspěvek

Perníkové vafle

Novější příspěvek

Borůvková břečka

Borůvková břečka