Jak připravit čokoládové florentýnky

Florentinky jsou oříškové sušenky připomínající karamel, které jsou proložené vrstvou hořké čokolády. Tradiční florentinky vyžadují mandle a ty jsou určitě tím, co lidé očekávají, když po sušenkách sáhnou. Předpokládá se, že je možná kuchaři pro francouzskou královskou rodinu vyráběli na počest navštěvujících příbuzných Kateřiny Medicejské.

Existuje řada sušenek, které se snažím nedělat příliš často. Není to proto, že by byly složité nebo časově náročné, ale proto, že se v naší domácnosti spotřebují příliš rychle!

Do této kategorie patří florentinky. Tyto oříškové, karamelové sušenky proložené vrstvou hořké čokolády jsou v podstatě vším, co s partnerem u sušenek hledáme. Po jejich přípravě tedy zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Naprosté nebezpečí pro náš pas.

Florentýnky patří nejen k našim vlastním oblíbeným sušenkám, ale jsou oblíbené i u mnoha mých přátel. A dokud mám důvod a přátele, kterým je mohu darovat, ráda se vydám do kuchyně, abych je upekla.

Čokoládové florentýnské sušenky

Čokoládové florentýnské sušenky: Tipy pro úspěch

Tyto sušenky mají pověst perverzních a obtížných na přípravu, ale existuje několik tipů a triků, které jsem vyvinula a které mi usnadňují jejich tvorbu:

Čokoládové florentýnské sušenky

Také vás upozorňuji, že se vám - a vaší kuchyni - pravděpodobně trochu zaneřádí rozpuštěná čokoláda. Je to prostě nevyhnutelné! Vřele doporučuji vzít si buď zástěru, nebo staré oblečení, u kterého vám nevadí, že se ušpiní.

Nakonec tyhle sušenky za tu námahu stojí! Kousky mandlí křupou v ústech mezi kousky karamelu a hořké čokolády. Je to skoro jako bonbón v podobě sušenky.

Proto u nás doma tak rychle mizí. A proč vždycky potřebuju mít nablízku kamarádku, které bych je mohla rozdat.

Recept na čokoládové florentýnské sušenky

Odkud pocházejí florentské sušenky?

Stejně jako u mnoha jiných receptů je těžké zjistit skutečný původ florentských sušenek. Tyto sušenky jsou staré stovky let, ale od pečiva typického pro italskou Florencii se značně liší. Předpokládá se také, že je možná kuchaři pro francouzskou královskou rodinu vyráběli na počest návštěvy příbuzných Kateřiny Medicejské, která pocházela z Florencie. Ať už pocházejí z Itálie, Francie nebo z vaší kuchyně, jsou stále vynikající.

Další ořechy, které lze použít do florentinek

Tradiční florentinky vyžadují mandle, a ty jsou jistě tím, co lidé očekávají, když sáhnou po sušenkách. Pokud však chcete, můžete ořechy obměnit - jen se ujistěte, že jste ořechy, které používáte, nakrájeli na stejnoměrné kousky. Experimentujte s těmito ořechy.

Další italské dezerty, které vyzkoušejte!

Složení

Na sušenky:

  • 591 mililitrů plátkovaných mandlí
  • 59 mililitrů hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce přírodního kakaového prášku (ne holandsky zpracovaného)
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku (nepovinné, ale doporučené)
  • 177 mililitrů cukru
  • 118 mililitrů , pomocí lžičkové odměrky rozdělte sušenky na připravený plech (1 lžička na sušenku). Sušenky rozložte asi 7.6 cm od sebe; během pečení se budou hodně roztahovat. (Na plech o rozměrech 30 cm x 46 cm se mi pohodlně vešlo 6 sušenek).
  • Sušenky zploštěte: Namočte si prst do vody a rozetřete jím těsto do kulatého kruhu, přičemž ořechy musí být na plechu v jedné vrstvě. To podpoří rovnoměrné rozprostření těsta do kruhu.Čokoládové florentýnské sušenky
  • Upečte sušenky: Sušenky pečte v troubě 6 až 8 minut. Pokud používáte pergamenový papír, sušenky se upečou rychleji. Pokud používáte silikonový pečicí papír, silikon izoluje teplo a pečení trvá o něco déle (ale budou se péct rovnoměrněji). Jakmile okraje sušenek začnou tmavnout a hnědnout, vyjměte plech z trouby a přeneste ho na chladicí mřížku. Buďte opatrní, protože sušenky se poměrně rychle změní z hotových na spálené. Ještě teplé sušenky z trouby si prohlédněte a zjistěte, zda některé z nich nejsou zcela kulaté. Pokud nejsou tak pěkně tvarované, jak byste si přáli, opatrně je stěrkou po stranách pošťouchněte do kulatého kruhu. Budete muset pracovat poměrně rychle, protože sušenky při chladnutí ztuhnou.Čokoládové florentýnské sušenky
  • Nechte sušenky vychladnout: Nechte sušenky na pánvi vychladnout 10 až 20 minut, dokud neztuhnou. Nevadí, když budou ještě trochu měkké, ale měly by se dát přenést vcelku, aniž by se roztrhly nebo se na sušenkách vytvořily vlnky. Pomáhá používat velmi tenkou, plochou stěrku, abyste mohli snadno vklouznout pod každý koláček. Pokud máte drátěný stojan s křížovými drátky, je pro takovéto sušenky ideální, protože na stojanech s více roztaženými drátky se každá nedopečená sušenka trochu sesune. Nechte sušenky zcela vychladnout.
  • Pokračujte v pečení po dávkách: Opakujte kroky 5 až 8, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Sušenky přelijte čokoládou: Po upečení a vychladnutí všech sušenek rozpusťte hořkou čokoládu tak, že ji vložíte do misky vhodné do mikrovlnné trouby a vaříte ji po 30 sekundách, přičemž mezi jednotlivými kroky mícháte. (Pokud chcete, můžete čokoládu rozpustit i na dvojitém vařiči.) Jakmile se čokoláda rozpustí, vyberte dvě zhruba stejně velké sušenky a jednu z nich potřete tenkou vrstvou čokolády. Na ni položte odpovídající dno sušenky a sendvič sušenek položte na plech vyložený pergamenovým papírem nebo na drátěnou mřížku. Postup opakujte se zbývajícími sušenkami. Florentýnky pokapejte zbylou čokoládou.Čokoládové florentýnské sušenkyČokoládové florentýnské sušenky
  • Před podáváním nebo balením počkejte, až čokoláda ztuhne a ztuhne: Sušenky uchovávané ve vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě 3 dny nebo v chladničce asi 2 týdny.