Čokoládová švýcarská rolka - lahodný dezert

Lehký, pružný koláč se prakticky rozplývá v ústech. Piškotovou část tohoto receptu jsem založila na klasickém čokoládovém ženevském těstě. Tento styl dortu neobsahuje žádné kypřící látky, jako je jedlá soda nebo kypřicí prášek. Aby se vejce vyšlehala do silné a stálé pěny, zahřejte je krátce s cukrem nad dvojitým vařičem.

Čokoládové švýcarské rohlíčky jsou tak poutavou sváteční pochoutkou, že?

Tuto jsem připravila s mátovou šlehačkovou náplní, bohatou čokoládovou ganache na povrchu a nahoře posypanou drcenými mátovými bonbony, což jí dodává obzvlášť slavnostní, zimní atmosféru.

Lehký, pružný dort se prakticky rozplývá v ústech. Pokud hledáte výstavní dezert na sváteční stůl, je to právě tento.

Čokoládová mátová švýcarská roláda

Piškotovou část tohoto receptu jsem založila na klasickém čokoládovém genoise. Tento styl dortu neobsahuje žádné kypřící látky, jako je jedlá soda nebo kypřicí prášek. Místo toho se spoléhá na vejce, která mu dodávají nadýchanost.

Aby se vejce vyšlehala do silné a stabilní pěny (která zase pomáhá vytvořit spolehlivý a chutný koláč), zahřejete je krátce s cukrem nad dvojitým vařičem.

Použití dvojitého vařiče

Dvojitý kotel spočívá pouze v tom, že ve středně velkém hrnci zahřejete 5.1 cm - 13 cm vody a nad ni postavíte misku. Mísa by měla spočívat na okraji hrnce nad vodou, podobně jako vejce v hrnci. Nevadí, když se miska dotýká vody, ale neměla by se dotýkat dna hrnce.

Šlehání vajec ve dvojitém kotli je jemně zahřívá bez rizika, že se rozvaří nebo srazí. Dvojitý kotel použijete později v receptu také k rozpouštění čokolády na ganache; v tomto případě dvojitý kotel pomáhá čokoládu rozpustit rovnoměrně a bez připálení.

2016-12-06-swissroll

Jak srolovat švýcarskou roládu

V tomto receptu je opravdu jen jeden další skličující moment - rolování dortu! Trik spočívá v tom, že koláč ještě teplý z trouby obtočíme kolem čisté kuchyňské utěrky a před poléváním ho v této poloze necháme vychladnout.

Takto srolovaný a vychlazený dort získá schopnost udržet srolovaný tvar, aniž by popraskal. Chcete-li přidat polevu, stačí ho opatrně rozbalit, odstranit utěrku, pak ho potřít polevou a znovu srolovat. Tento postup vyžaduje trochu jistoty, ale pokud budete pracovat rychle, budete překvapeni, jak jednoduše se roláda spojí.

Jakmile je dort naplněn, zbývá ho už jen pokapat čokoládovou ganache a posypat trochou drcené máty. Můžete krájet a podávat!

Složení

Na čokoládový piškot

  • Nepřilnavý sprej na vaření, na vymazání pánve
  • 78 mililitrů univerzální mouky
  • 59 mililitrů neslazeného kakaového prášku plus další na válení dortu
  • 1/8 čajové lžičky kosher soli
  • 6 velkých vajec
  • 156 mililitrů cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého (ale stále tekutého)

Na mátovou šlehačku

  • 296 mililitrů tučné smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 1 čajová lžička extraktu z máty peprné

Na ganache a mátovou polevu

  • 118 mililitru tučné smetany
  • 112 gramů hořké čokolády, nasekané, rozdělené
  • 1 lžička lehkého kukuřičného sirupu
  • 59 mililitrů rozdrcených mátových bonbonů nebo tyčinek

Metoda

  1. Předehřejte troubu na 232 °C . Umístěte rošt na pečení do středu trouby a předehřejte ji.
  2. Připravte si plech na pečení: Plech o rozměrech 13x43 cm s okrajem postříkejte sprejem na pečení, dno vyložte pergamenovým papírem, poté znovu postříkejte a posypte kakaovým práškem, přebytečné množství vyklepejte. Odložte stranou.Čokoládová mátová švýcarská rolka
  3. Prosejeme suché přísady: Prosejeme mouku, kakaový prášek a sůl. Odložte stranou.
  4. Zahřejte vejce a cukr: Připravte si dvojitý vařič tak, že naplníte středně velký hrnec 5.1 cm vody a na mírném ohni vodu přivedete k mírnému varu. Vejce, cukr a vanilkový extrakt smíchejte v míse stojanového mixéru nebo v jiné velké žáruvzdorné míse a tuto mísu postavte nad vařící vodu. Mísa by měla být větší než pánev a měla by se nacházet nad hladinou vroucí vody. Začněte šlehat vejce, cukr a vanilkový extrakt pevnou metlou. Pokračujte ve šlehání, dokud se cukr nerozpustí a vaječná směs nebude bledá a teplá na dotek. Odstavte z ohně.
  5. Vyšlehejte vaječnou směs: Pomocí stojanového mixéru s nástavcem na šlehání nebo ručního mixéru šlehejte teplou vaječnou směs při vysokých otáčkách, dokud směs není velmi bledá, nemá lesklý lesk a téměř neztrojnásobí svůj objem. To trvá 5 až 10 minut v závislosti na vašem mixéru.Čokoládový mátový švýcarský rohlík
  6. Moučnou směs přeložte do vaječné směsi: Polovinu moučné a kakaové směsi nasypte na povrch vajec a jemně přimíchejte, dokud se sotva nespojí. Na povrch nasypte zbývající směs mouky a kakaa a skládejte, dokud už neuvidíte žádné suché pruhy a směs nebude vypadat jednolitě. Do směsi kápněte rozpuštěné, vychladlé máslo a jemně promíchejte.Čokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládový mátový švýcarský rohlík
  7. Lžící směs přendejte na plech: Těsto rovnoměrně rozetřete pomocí ofsetové stěrky.Čokoládový mátový švýcarský rohlík
  8. Pečení: Pečeme 6 až 7 minut nebo dokud se koláč neodlepí od stran a na dotek nepruží. Koláč 2 nechte 3 minuty chladnout ve formě, ale ne déle. Zatímco se koláč peče, připravte si kuchyňskou utěrku na válení. Najděte si čistou kuchyňskou utěrku, která je větší než plech na pečení (nebo použijte dvě, které se překrývají). Celou ji poprašte kakaovým práškem.Čokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládový mátový švýcarský rohlík
  9. Koláč rozválejte: Rychlými a jistými pohyby přejíždějte nožem po vnějším okraji dortové formy. Postavte formu na bok a pak ji otočte lícem dolů na poprášenou utěrku. Opatrně zvedněte formu nahoru a pryč a odlepte pergamen. Přehněte okraj utěrky přes jednu z kratších stran dortu a opatrně dort srolujte. Srolovaný dortový špalek položte na drátěnou mřížku a nechte jej zcela vychladnout, nejméně hodinu.Čokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládová mátová švýcarská roláda
  10. Připravte šlehačku: Vyšlehejte hustou smetanu do nadýchané pěny, přidejte cukr a mátový extrakt. Pokračujte ve šlehání, dokud šlehačka nedosáhne pevných vrcholů; dávejte pozor, abyste šlehačku nepřešlehali.
  11. Dort naplňte šlehačkou: Vychladlý dort opatrně rozbalte na čistou plochu. Šlehačkovou náplň rovnoměrně rozetřete po dortu a nechte po všech stranách 2.5 cm okraje. Dort znovu srolujte (tentokrát bez utěrky!). Pokud se šlehačka při válení vytlačí, lžící ji vyklopte a přidejte zpět.Čokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládový mátový švýcarský rohlík
  12. Vychlaďte dort: Dortovou roládu zabalte do pergamenu, poté do fólie a dejte do lednice vychladit alespoň na 30 minut, aby ztuhla, nebo klidně i přes noc.
  13. Když je dort připraven k dokončení, připravte ganache: Připravte si dvojitý kotel tak, že naplníte středně velký hrnec 5.1 cm vody a na mírném ohni ji přivedete k mírnému varu. Na hrnec postavte větší misku nad vodu. Do mísy přidejte hustou smetanu, 2/3 nasekané čokolády a špetku soli. Míchejte, dokud se nerozpustí. Odstavte mísu z ohně a vmíchejte zbývající čokoládu a kukuřičný sirup.
  14. Dort pokapejte ganache: Rozbalte vychlazený dort a položte ho na talíř švem dolů. Na obě strany "špalku" přiložte 2 pergameny, aby se zachytily kapky. Roládu pokapejte připravenou ganache, dokud není zcela pokryta. Odstraňte pergamenové "lapače kapek". Na vrchní stranu rozsypte kousky mátových bonbonů.Čokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládový mátový švýcarský rohlíkČokoládový mátový švýcarský rohlík
  15. Vychlaďte a podávejte: Dort dejte do lednice a nechte 20 minut chladit. Nakrájejte a podávejte!