Jestli existuje pravý výraz jižanské lásky na talíři, pak jsou to domácí podmáslové sušenky s omáčkou! Existuje tolik způsobů, jak připravit sušenky s omáčkou, ale tenhle je můj nejoblíbenější.
Sušenky se snadno připravují a omáčka je plná klobásek.

Jak připravit omáčku z klobásy
Tato verze klobásové omáčky je oblíbeným jižanským receptem - existuje mnoho variant. Šalvěj a muškátový oříšek jsou dvě výraznější chutě v omáčce, které jí dodávají trochu zvýrazněnou chuť, než jakou najdete v obyčejné mléčné omáčce.
Jedním z rozdílů, na které narazíte, když se budete s lidmi bavit o tom, jak připravit omáčku na sušenky, je to, zda dělají tradiční jíšku (jen kapie a mouka), nebo přidávají mouku přímo do klobásy po jejím opečení.
Dělala jsem to oběma způsoby; omáčka se dobře zahustí, když se mouka přidá do opečené klobásové směsi.
Tipy na přípravu sušenek a omáčky

Nejlepší domácí sušenky
Co se týče sušenek, existuje nespočet receptů, které se v jižanských rodinách předávají už léta. Mnozí přísahají, že pro přípravu lehkých nadýchaných sušenek je nezbytná samouzrající mouka White Lily.
Podle mých zkušeností však můžete připravit dokonale slušné sušenky, i když se vám tato jižanská základní mouka nedostane do rukou. Poměr másla a ztuženého tuku můžete také promíchat, nebo použít jen jedno či druhé, případně použít sádlo, pokud dáváte přednost.
V duchu laskavého Jihu se s námi podělte o svůj oblíbený způsob přípravy sušenek s omáčkou.
Další způsob přípravy sušenek a omáčky
Až vyzkoušíte tento recept, budete chtít více sušenek a omáčky. Doporučujeme vám vyzkoušet tuto kombinaci v jiné podobě - nákyp s biskupy a omáčkou. Tento nákyp má všechny slané dobroty běžných sušenek a omáčky, ale dokáže nasytit dav lidí.
Jak si vyrobit vlastní podmáslí
Pokud nemáte doma podmáslí, můžete do odměrky přidat 1 lžíci citronové šťávy nebo bílého octa a poté přidat mléko, dokud obě dohromady nenaměříte 236 mililitrů .
Jak skladovat zbytky tohoto pokrmu
V chladničce: Skladujte zbytky sušenek a odděleně. Omáčku z párků uložte do chladničky ve vzduchotěsné nádobě na 3 až 4 dny. Sušenky uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě 4 až 5 dní. Omáčku pomalu ohřívejte na sporáku, dokud se nevaří. Sušenky ohřívejte v troubě předehřáté na 177 °C na plechu pokrytém fólií nebo pergamenovým papírem asi 5 až 7 minut nebo dokud nejsou prohřáté.
V mrazáku: V sáčku nebo nádobě vhodné do mrazničky zmrazte omáčku na klobásy až na 3 měsíce. Rozmrazte ji v chladničce a znovu pomalu ohřívejte na sporáku, dokud se nevaří. Sušenky zmrazte v zipovém sáčku nebo nádobě vhodné do mrazničky. Rozmrazte v chladničce a znovu ohřejte v troubě předehřáté na 177 °C na plechu pokrytém fólií nebo pergamenovým papírem, asi 5 až 7 minut nebo dokud se neprohřejí.
Další klasické jižanské recepty
Ingredience
Pro máslové sušenky:
- 591 mililitrů hladké mouky plus další na vysypání povrchu moukou
- 2 lžičky cukru, volitelně
- 1/2 lžičky kosher soli
- 4 lžíce rostlinného zkrácení
- 4 polévkové lžíce másla nakrájeného na kostičky, vychlazené
- 236 mililitrů vychlazeného podmáslí a v případě potřeby ještě 1 až 2 lžíce másla
- 1 polévková lžíce rozpuštěného másla, volitelně k potření vrchní části sušenek po upečení
Na omáčku z klobásy:
- 0.5 kg vepřové klobásy s příchutí šalvěje
- 59 mililitrů nadrobno nakrájené bílé nebo žluté cibule
- 6 polévkových lžic hladké mouky
- 946 mililitrů plnotučného mléka
- 1/2 čajové lžičky drůbežího koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 až 2 kapky worcesterské omáčky
- 1 až 2 pomlčky omáčky Tabasco, kajenského pepře nebo jiné pálivé omáčky
- 1 až 2 lžíce másla nebo slaninového tuku (je-li třeba)
Speciální vybavení
- Vykrajovátko na sušenky o průměru 5.1 cm
Metoda
- Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 232 °C . Připravte si pomoučněnou plochu na tvarování těsta a připravte si nepomaštěný plech na pečení (pokud máte, vyložte jej silpaty).
- Prošlehejte mouku, cukr a sůl: Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Mouku odměříte tak, že ji lžící nasypete do odměrky a zarovnáte ji zadní stranou nože. Pokud budete mouku nabírat, nabalí se na odměrku a získáte příliš mnoho mouky.
- Vmíchejte zkrácené máslo a máslo: Pomocí vidličky nebo cukrářského mixéru vmíchejte zkrácené máslo a máslo. Pracujte rychle, nechcete, aby se tuky rozpustily - klíčem k nadýchaným sušenkám je minimální manipulace. Směs by měla být drobivá.
- Přidejte podmáslí a promíchejte: Do moučné směsi udělejte důlek a přilijte podmáslí. Mícháme lžící a mícháme jen tak dlouho, dokud se tekutina nevstřebá a těsto se neodlepí od stěn mísy - pokud je těsto suché, přidáme ještě 1 až 2 lžíce podmáslí. Nepřehánějte to s mícháním; těsto bude lepkavé, ani mokré, ani suché.
- Těsto přeložte a vytvarujte: Těsto lehce pomoučenýma rukama vyklopte na lehce pomoučený povrch a jemně ho 2-3x přeložte. Vytvarujte kulatý plát o tloušťce 1.9 cm. Pokud používáte váleček, nezapomeňte ho nejprve posypat moukou, aby se těsto na váleček nelepilo.
- Vykrojte sušenky: Sušenky vykrájejte pomocí vykrajovátka o průměru 5.1 cm a přitlačte je rovně dolů (vyhněte se pokušení vykrajovátko pootočit, protože pootočení brání sušenkám vykynout). Mezi jednotlivými řezy namočte vykrajovátko do mouky, aby se těsto nelepilo na vykrajovátko. Sušenky položte na plech tak, aby se jen dotýkaly (aby byly křupavé, nechte mezi nimi volný prostor). Zbytky těsta přetvořte a pokračujte v krájení. Nezapomeňte s těstem manipulovat co nejméně. (V tuto chvíli můžete začít s přípravou omáčky z klobás níže a sušenky vložit do trouby těsně před přidáním mléka v posledním kroku omáčky).
- Upečte sušenky: Pečeme při 232 °C 15-18 minut nebo dokud není povrch lehce zlatavý. V polovině pečení plech otočte.
- Potření máslem: (volitelné) Vrchní část sušenek potřete rozpuštěným máslem.
Příprava omáčky z klobásy
- Klobásu opečeme, vmícháme cibuli: Předehřejte 3.8 litrový hrnec na středně vysoké teplotě (do hrnce dejte několik kapek vody - když se odpaří, víte, že je hrnec připraven). Do pánve rozdrobte klobásu a nechte ji minutu nebo dvě hnědnout, poté teplotu ztlumte na střední. Pokračujte v pečení a rozdělujte klobásu na menší kousky, dokud nezůstane růžová. Vmíchejte cibuli a vařte, dokud není průhledná.
- Upravte množství tuku a přidejte mouku: Klobásu vyjmeme děrovanou lžící nebo špachtlí a kapání necháme na pánvi. Pokud zůstane méně než 3 polévkové lžíce kapie, přidejte tolik másla (nebo slaninového tuku), aby se rovnalo asi 3 polévkovým lžícím kapie. Uvařenou klobásu přidejte zpět do pánve na střední teplotu a posypte ji moukou. Vmíchejte mouku a vařte asi 6 až 8 minut, dokud směs nezačne bublat a lehce zezlátne.
- Přidejte koření: Vmíchejte drůbeží koření, muškátový oříšek, worcestrovou omáčku, omáčku Tabasco a sůl - vařte 1 minutu, aby se chutě prohloubily.
- Přidáme mléko a vaříme do zhoustnutí: Za občasného míchání pomalu přilévejte mléko a vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne (asi 15 minut). Buďte trpěliví, bude to houstnout!
- Podávejte sušenky s omáčkou: Při podávání rozlámeme sušenku na 0.5 a položíme ji do mísy nebo na talíř. Na sušenku 0.5 naneste velkorysou porci omáčky z klobásy a přiklopte druhou polovinou sušenky.