V dobách, kdy jsem pracoval v restauraci, byl jedním z vegetariánských jídel na stálém jídelním lístku řecký špenátový koláč, který se skládal na velké trojúhelníky pro každou porci. V té době to byl exotický pokrm.
Nemohli jste očekávat, že filo, papírově tenké těsto, které je klíčovou ingrediencí, najdete jen tak v každém supermarketu. Zásoby mraženého těsta jsme si obvykle vyzvedávali při týdenních cestách do New Yorku, který byl v té době nejbližší mekkou "zahraničních" surovin.
Naštěstí je spanakopita - se svou sýrovou náplní ze špenátu, fety, šalvěje a bylinek, to vše uzavřené ve vrstvě křupavého máslového fila - dnes běžným pokrmem a ingredience se dají snadno sehnat.
Spanakopita koláč vs. trojúhelníky
Neexistuje žádné pevné pravidlo o tom, jakou formu by měl koláč (nebo koláče) mít. Můžete vytvořit malé nebo velké trojúhelníky přeložením náplně dovnitř těsta, nebo pro rodinné vaření je připravit v zapékací misce libovolného tvaru nebo velikosti. Pro tento recept používám zapékací mísu o rozměrech 9x 33 cm.
Je vhodné mít ho po ruce jako přílohu pro velkou sešlost nebo jako hlavní jídlo pro potluck nebo vegetariánskou večeři. Podávejte ho s velkým salátem nebo s talířem mezze s humusem, olivami, rajčaty, okurkami a pita chlebem.

Jak připravit špenát na spanakopitu
Na přípravu spanakopity jsem vždy používala rozmrazený nasekaný špenát (není nutné jej vařit).
Při nedávném mini průzkumu několika blízkovýchodních trhů v mém okolí jsem grilovala dámy, které ve svých malých obchůdcích vyrábějí a prodávají čtverce velkých placek. Jednohlasně se shodly na tom, že nasekaný mražený špenát je to pravé, a tak vám předávám jejich moudrost, která potvrdila můj původní instinkt.
Špenát obsahuje velké množství vody, kterou je třeba odstranit. Zde je návod, jak postupovat:
Vyberte si utěrku, na které příliš nelpíte; zelená skvrna se při praní dostane ven, ale pro případ, že by se tak nestalo, nechcete si přece zničit oblíbenou utěrku na nádobí.
Jaký je nejlepší sýr na spanakopitu?
Všechny sýry feta nejsou stejné, proto si vyberte takový, který vám chutná. Řecká feta se vyrábí nejméně ze 70 % z ovčího mléka, zbytek může být kozí nebo kravské mléko.
Feta je slaná, suchá, křehká a pikantní a je to výborná volba. Moje oblíbená je bulharská feta, která se vyrábí z ovčího mléka a jogurtové kultury. Je pikantní a krémová.
Upřímně řečeno, hodí se sem jakákoli feta, ale pokud jste o ní nikdy předtím moc nepřemýšleli, budete mít motivaci vyzkoušet několik různých druhů. Za drcenou fetu zaplatíte více, tak proč si nekoupit blok? Drobí se snadno!
Co je to Phyllo?
I když v malých obchůdcích v mém okolí prodávají rozmražené balíčky fylo, myslím, že je lepší koupit si ho mražené a rozmrazit si ho sám.
Chcete-li rozmrazit filo, nechte ho v obalu v lednici noc předtím, než se ho chystáte použít. Aby se zabránilo jeho vysušení a vločkování, použijte filo do 24 hodin po rozmrazení.
Práce s fyllem může být poněkud závadná. Každý plát tenký jako papír je třeba potřít rozpuštěným máslem a navrstvit do zapékací misky. Přibližně polovina plátů z balení jde na dno, na ně náplň a na ni druhá polovina plátů.
Několik tipů pro práci s fylo:

Jak oříznout a nařezat filo
Jakmile dokončíte vrstvení fylla, zůstane vám kolem plechu spousta neuspořádaně vypadajících převisů. Ořízněte ho tenkým ostrým nožem a odřízněte přebytečné části. Filo nemusíte zastrkovat ani skládat. Stačí ho jen pořádně oříznout.
Nakonec těsto nakrájejte na čtverce, přičemž horní vrstvu těsta zcela propíchněte, aniž byste se zařízli příliš hluboko do náplně. To výrazně usnadní servírování.
Co podávat ke spanakopitě
Spanakopita je skvělá jako hlavní jídlo nebo příloha.
Jak připravit, skladovat a zmrazit spanakopitu předem
Spanakopita nákyp si můžete připravit dopředu. Před pečením ji pevně zakryjte fólií a uložte do chladničky až na 24 hodin.
Chcete-li zmrazit nepečenou spanakopitu, potřete vrchní vrstvu máslem a dobře ji zabalte do plastové fólie a poté do fólie. Lze ji zmrazit až na tři měsíce. Když je připravena k pečení, rozbalte pekáč, potřete jej dalším máslem a zmrazený koláč vložte do trouby. Pečení by mělo trvat o 10 až 20 minut déle než u čerstvě upečeného koláče.
Po upečení vydrží zbytky koláče v chladničce 2 až 3 dny. Znovu jej ohřívejte v troubě při teplotě 177 °C po dobu 15 až 20 minut nebo dokud není celý horký.
Vyzkoušejte tyto další skvělé špenátové recepty
Složení
- 2 ( 448 gramová ) balení mraženého sekaného špenátu, rozmražená
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek (asi 7) šalvěje, nakrájené na tenké plátky, včetně části zelené části
- 3 velká vejce
- 224 gramů ( 355 mililitrů ) nadrobené fety
- 224 gramů ( 236 mililitrů ) plnotučné mléčné ricotty
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 78 mililitrů nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 čajové lžičky kosher soli
- 224 gramů (2 tyčinky) nesoleného másla, rozpuštěného
- 0.5 kg filo těsta (asi 18 listů), rozmrazeného v chladničce.
Metoda
- Předehřejte troubu: Vycentrujte rošt doprostřed trouby a předehřejte ji na 191 °C .
- Vymačkejte špenát do sucha: Vymačkejte ze špenátu přebytečnou vlhkost do utěrky nebo rukama. Dbejte na to, abyste ze špenátu dostali co nejvíce tekutiny. Odstavte.
- Uvařte šalotku: V malém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte šalotku a za stálého míchání ji vařte 2 minuty, nebo dokud nezměkne, ale nezhnědne. Krátce zchlaďte.
- Připravte náplň: Ve velké míse lehce rozšlehejte vejce. Přidejte šalotku, fetu, ricottu, kopr, petrželku, sůl a vymačkaný špenát. Promíchejte a spojte.
- Sestavte koláč: Vymažte dno a boky zapékací misky o rozměrech 9x33 cm rozpuštěným máslem. Rozbalte fylo a položte hromadu listů vedle formy. Rychle potřete horní plát fylo těsta máslem a položte ho na pánev. Poté namažte máslem dalších 8 plátů fylo a vrstvíte je na sebe. Nebojte se, že by pláty přečnívaly přes okraje pánve. Oříznete je později. Náplň rovnoměrně rozetřete na filo. Máslem potřete jeden plát fylla a položte ho na náplň. Opakujte s dalšími 8 pláty jako předtím.
- Okraje ořízněte a po částech nařízněte vrchní část koláče: Ostrým nožem ořízněte přebytečné filo tak, aby okraje těsta byly v jedné rovině s vnitřními okraji koláče. Umístěte pekáč tak, aby byl jeho delší okraj rovnoběžný s pracovní deskou. Aniž byste do náplně příliš hluboko řezali, proveďte 4 svislé řezy a 3 vodorovné řezy přes horní pláty fylo tak, aby vzniklo 12 čtverců.
- Koláč upečte: Pečte 35 až 40 minut nebo dokud není filo zlatohnědé.